 Avrupa Yolu –Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Dünya Bankası / Avrupa Komisyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Muhasebesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Kurumlar Vergisi Raporlama ve Mali Raporlama Arasındaki İlişki: IFRS’nin.
Advertisements

TC. BAÜ Sındırgı MYO Öğr.Gör.Suat KARA
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
REPARIS Çalıştayı Bir Bankacının Bakış Açısından Güvenilir Mali Raporların Önemi Risk Control March 14-15, 2006 Vienna,
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
 TÜRK TİCARET KANUNU (TTK) TASARISI’NDA DENETİM VE DENETÇİLİK MESLEKTE YENİ BİR BOYUT: BAĞIMSIZ DENETİM İSTANBUL, 2 ŞUBAT 2009.
- 1 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
1 © 2006 IASC Foundation, all rights reserved. IASB’ın KOBİ’ler için Muhasebe Standartları Projesi Paul Pacter IASB Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
Chapter 1 Learning Objectives
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
© 2011 IFRS Foundation 1 IFRS for SMEs Konu 3.7 Sorunlar ve Tartışmalar Bölüm 35 Geçiş.
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 22 Mali Tabloların ve Vergi Raporlamasının Genel Amaçları Stefano Marchese FEE, Vergilendirmeden Sorumlu.
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FİNANSAL TABLOLARIN FARKLI PARA BİRİMİNE ÇEVRİLMESİ (DÖNÜŞTÜRÜLMESİ)
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
Kurumlar Vergisi ve Raporlama Arasındaki İlişki: İngiliz Tecrübesi Wayne Weaver 14 Mart 2006.
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
TÜRKİYE’DE SAĞLIKLI İŞLEYEN BİR FİNANSAL RAPORLAMA ALTYAPISININ TASARLANMASI 17 Eylül 2014, Ankara Murat SANCAR PwC Türkiye Bölgelerden Sorumlu Ortak.
Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler (Aralık 2007)
Avusturya Kalkınma İşbirliği REPARIS Viyana Çalıştayı
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bağımsız Denetim Süreci
1 DENET A Member Firm of International ENFLASYON DÜZELTMESİ DENET Hazırlayan ve Sunan Bülent ÜSTÜNEL Meryem ÖCALHaluk ERDEM.
GENEL MUHASEBE Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
Sigorta Denetleme Kurulu
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
Devlet Muhasebe Standartları
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
Devlet Muhasebe Standartları
Devlet Muhasebe Standartları
Devlet Muhasebe Standartları
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
KONSOLİDE MALİ TABLO ÖRNEKLERİ
Sunum transkripti:

 Avrupa Yolu –Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Dünya Bankası / Avrupa Komisyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Muhasebesi Basitleştirilmiş Mali Raporlama Gereklilikleri: Avusturya Çalışması Gerhard Prachner Viyana, 15 Mart 2006

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 2 REPARIS Gündem Mali Raporlama Gereklilikleri Mali Özetler Yasal Denetim Gereklilikleri Şirketler için Tanıma ve Ölçüm İlkeleri Şirketler için Sunum ve Açıklama İlkeleri Senetler ve Direktör’ün Raporu – Küçük Şirketler için Basitleştirmeler

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 3 REPARIS Muhasebe ve Raporlamanın Yasal Geçmişi • Mali raporlamanın içeriği ve şekli kanunla belirlenmiştir (defter tutma). • Defter tutma yönetmelikleri: -Avusturya Ticaret Kanunu (Handelsgesetzbuch, Unternehmensgesetzbuch – itibarı ile Şirket Kanunu) -Austrian Kamu Limited Şirketleri Kanunu -Avusturya Özel Limited Şirketler Kanunu -Avusturya Gelir Vergisi Kanunu -Avusturya Federal Mali Usuller Kanunu (AFFPA) -Katma Değer Vergisi Kanunu Financial Reporting Requirements

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 4 REPARIS Avusturya Ticaret Kanunu • 4. ve 7. Avrupa Konseyi Direktifini esas alır • Her işletme işini anlatacak ve açıklayacak defterler ve kayıtlar tutacaktır • İşlemler ve mali pozisyon uygulanan Avusturya Genel Olarak Kabul Edilen Muhasebe Standartlarına göredir (Generally Accepted Accounting Principles - GAAP”) • Defter tutma gerekliliği Şirket Kaydı yapılır yapılmaz başlar Financial Reporting Requirements

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 5 REPARIS Vergi kanununa göre raporlama gerekliliği • Avusturya Ticaret Kanunu veya başka yasal gerekliliklere göre bir gereklilik varsa raporlama gereği vergi kanununa göre gerçekleşir (Bölüm 124 AFFPA), veya • Defter tutmada sınırların aşılması Bölüm 125 AFFPA: • Katma Değer Vergisi Kanunu şirketlerin defter tutarken katma değer vergisinin hesaplanmasını da ortaya koymalarını gerektirmektedir. Financial Reporting Requirements Ölçütler İş çeşidi TicaretTarım ve ormancılık işletmeleri Gelir> 400 TEURO Ölçülen vergilendirilebilir değerİş –> 150 TEURO

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 6 REPARIS Financial Reporting Requirements Defter tutma gerekliliği ACC’ye göre kayıt tutma gerekliliği ACC’ye göre girişimciDiğer kişiler AFFPA’ya göre diğer işler profesyoneller AFFPA sınırlarını geçen AFFPA sınırlarını geçmeyen gönüllü Muhasebenin nakit tabanı Çift girişli defter tutma Basit defter tutma

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 7 REPARIS Gündem Mali Raporlama Gereklilikleri Mali Özetler Yasal Denetim Gereklilikleri Şirketler için Tanıma ve Ölçüm İlkeleri Şirketler için Sunum ve Açıklama İlkeleri Senetler ve Direktör’ün Raporu – Küçük Şirketler için Basitleştirmeler

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 8 REPARIS Girişimciler ve şirketler arasındaki farklar Financial Statements GirişimcilerŞirketler Mali özet içeriğiBilanço ve kar ve zarar özeti Bilanço, kar ve zarar özeti ve notlar Direktör’ün RaporuZorunlu değilZorunlu Yasal denetimZorunlu değilZorunlu (ama küçük özel limited şirketler için değil) YayınZorunlu değilZorunlu (küçük özel limited şirketler için basitleştirilmiş açıklama)

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 9 REPARIS Şirketler için büyüklük ölçütleri Financial Statements Büyük – orta - küçük • Küçük şirketler aşağıdaki üç ölçütden en az ikisini aşmayan şirketlerdir: Bilanço toplamı:3,650 Milyon Euro Gelirler:7,3 Milyon Euro Ortalama çalışan sayısı:50 • Orta ölçekli şirketler yukarıda söz edilen ölçütlerin en az ikisini aşan şirketlerdir: • Büyük şirketler aşağıdaki üç ölçütün en az ikisini aşan şirketlerdir: Bilanço toplamı: 14,6 Milyon Euro Gelirler :29,2 Milyon Euro Ortalama çalışan sayısı:250

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 10 REPARIS Şirketler için büyüklük ölçütleri Financial Statements Büyük – Orta - Küçük Birbirini izleyen iki mali yılın kapanışında bu ölçütlerin aşılması veya yerine getirilmemesi halinde takip eden yıl itibarı ile bu ölçütlerin yasal sonuçları devreye girer

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 11 REPARIS Gündem Mali Raporlama Gereklilikleri Mali Özetler Yasal Denetim Gereklilikleri Şirketler için Tanıma ve Ölçüm İlkeleri Şirketler için Sunum ve Açıklama İlkeleri Senetler ve Direktör’ün Raporu – Küçük Şirketler için Basitleştirmeler

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 12 REPARIS Şirketler için yasal denetim gereklilikleri Statutory Audit Requirements •Küçük, orta ve büyük kamu limited şirketleri •Küçük, orta ve büyük özel limited şirketler •Zorunlu gözetim kurulları olan küçük özel limited şirketler

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 13 REPARIS Gündem Mali Raporlama Gereklilikleri Mali Özetler Yasal Denetim Gereklilikleri Şirketler için Tanıma ve Ölçüm İlkeleri Şirketler için Sunum ve Açıklama İlkeleri Senetler ve Direktör’ün Raporu – Küçük Şirketler için Basitleştirmeler

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 14 REPARIS Genel İlkeler Recognition and Measurement Principles • Avusturya Ticaret Kanunu tüm girişimcilere ve şirketlere uygulanan genel ölçüm kuralları içermektedir. -Genel ilkeler •Tutarlılık, faal şirket, tutuculuk, tek varlık değerleme, muhasebenin tahakkuk esası, önemlilik -Cari olmayan varlıklar için eski maliyet ilkesi -Cari olmayan varlıklar için amortisman ve değerleme -Cari varlıklar için eski maliyet ilkesi -Cari varlıklar için maliyet ya da fiyattan daha düşük olanı -Borçların geri ödenecekleri miktar ile kayıt edilmesi -Tahakkukların mali yükümlülüğü kapatmak için gerekli miktar olarak kaydedilmesi gerekir. Tutuculuk dikkate alınmalıdır. -Emeklilik veya benzer yükümlülüklere ait tahakkukların aktüeryel ilkeler kullanılarak bulunan miktarlarla kayıt edilmesi gerekir

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 15 REPARIS Genel İlkeler Recognition and Measurement Principles • Avusturya Ticaret Kanunu’nda gelirler, aktifler ve pasifler için kabul edilmiş gerçekleşme kuralları bulunmamaktadır • Bağımlılık ilkeleri -Avusturya Gelir Vergisi Yasası, Şirket Kaydı olan işletmelerin, bağlayıcı vergi yönetmelikleri başka bir yaklaşım talep etmediği müddetçe vergilendirilebilir geliri belirlemek için ACC içinde yer alan muhasebe ve raporlama ilkelerini kullanmalarını isteyen “Bağımlılık İlkesini” içermektedir.

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 16 REPARIS Konsolidasyon Gereklilikleri Recognition and Measurement Principles • Ana şirketin Avusturya’da kayıtlı olduğu tek düzen esasıyla yürütülen işletmelerin konsolide mali özetler – tek ekonomik işletme kavramı hazırlamaları gerekmektedir • Kontrol kavramı IAS 27’de verildiği gibidir • Ancak büyüklüğe bağlı muafiyetler vardır

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 17 REPARIS Konsolidasyon Gereklilikleri Recognition and Measurement Principles • Konsolidasyonun gerekmediği durumlar: -Mali özetlerinin kapanış tarihi itibarı ile ve bir önceki kapanış tarihi itibarı ile aşağıdaki üç ölçütden en az ikisi uygulanacaktır •Ana şirket ve ana şirketin kontrolündeki şirketlerin bilanço toplamı 17,52 milyon EURO’yu geçemeyecek •Ana şirket ve ana şirketin kontrolündeki şirketlerin gelirleri 35,04 milyon EURO’yu geçmeyecek •Ana şirket ve ana şirketin kontrolündeki şirketler bir yılda ortalama 250’den fazla çalışana sahip olmayacak -veya •Konsolide bilanço toplamı 14,6 milyon EURO’yu geçemeyecek •Konsolide gelirler 29,2 milyon EURO’yu geçmeyecek •Ana şirket ve ana şirketin kontrolündeki şirketler bir yılda ortalama 250’den fazla çalışana sahip olmayacak

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 18 REPARIS Küçük şirketler için gerçekleşme ve ölçümle ilgili basitleştirmeler bulunmamaktadır. Küçük özel limited şirketlerde yasal denetim gerekmemektedir. Küçük şirketler için basitleştirmeler Recognition and Measurement Principles

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 19 REPARIS Gündem Mali Raporlama Gereklilikleri Mali Özetler Yasal Denetim Gereklilikleri Şirketler için Tanıma ve Ölçüm İlkeleri Şirketler için Sunum ve Açıklama İlkeleri Senetler ve Direktör’ün Raporu – Küçük Şirketler için Basitleştirmeler

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 20 REPARIS Mali özetler ve direktör raporuyla ilgili genel kurallar Presentation and Disclosure Principles • Mali özetlerin, bilançonun, kar ve zarar cetvellerinin, senetlerin içeriği • Bilanço ve kar ve zarar cetvelinin sunumuyla ilgili çok detaylı kurallar • Bilançonun ve kar zarar cetvelinin bazı kalemleri için detaylı açıklama kuralları • Kamu limited şirketleri için zorunlu açıklama kuralları, örneğin hisselerin grubu, kayıtlı sermaye, hazine payları, değiştirilebilir tahviller, vb • Direktör raporu -İçerikle ilgili kurallar -Tam denetime tabi değildirç Sadece direktör’ün raporunun mali özetlerle uyumu denetlenmelidir

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 21 REPARIS Gündem Mali Raporlama Gereklilikleri Mali Özetler Yasal Denetim Gereklilikleri Şirketler için Tanıma ve Ölçüm İlkeleri Şirketler için Sunum ve Açıklama İlkeleri Senetler ve Direktör’ün Raporu – Küçük Şirketler için Basitleştirmeler

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 22 REPARIS Senetlerin açıklanmasının kapsamı Notes and Director’s Report – Simplifications for small companies • Büyük ve orta ölçekli kamu limited şirketleri ve ayrıca büyük özel limited şirketler -Basitleştirme veya muafiyet olmadan tam açıklama gerekmektedir • Küçük kamu limited şirketleri ve orta ölçekli özel limited şirketler -Yurt içi ve yabancı gelirler dağılımı, ticari faaliyet dalına göre gelirler gibi gelirlerle ilgili detaylar senetlerde yer almamaktadır

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 23 REPARIS Senetlerin açıklanmasının kapsamı Notes and Director’s Report – Simplifications for small companies • Küçük özel şirketlerin açıklaması gerekmemektedir -Alacakların ve yükümlüklerin zaman sınırlamaları -Emlaklar için adil değer -Sıra dışı amortisman -Vergiler ve ertelenen vergiler için bazı açıklamalar -Mali araçlarla ilgili bazı açıklamalar -Bilanço ve kar zarar cetvelindeki yoğun kalemlerin dökümü -Ayrıca açıklanmamış maddi tahakkukların irdelenmesi -Taahhütlerin ve ihtimallerin açıklamalarının dökümü

Simplified Financial Reporting Requirements: Austria Case Study PricewaterhouseCoopers 15 March 2006, Slide 24 REPARIS Direktör’ün Raporu Notes and Director’s Report – Simplifications for small companies • Küçük özel limited şirketler için direktör raporu yoktur • Orta ölçekli şirketlerin mali olmayan KPI’leri hakkında detay yoktur

© 2006 PricewaterhouseCoopers. All rights reserved. “PricewaterhouseCoopers” refers to the network of member firms of PricewaterhouseCoopers International Limited, each of which is a separate and independent legal entity. *connectedthinking is a trademark of PricewaterhouseCoopers LLP (US).  Teşekkür Ederim