Elma ve Domino Taşı Etkisi Yer çekimini keşfeden düşünce elmadan çıktı. Böyle bir cazibe onun kabuklarından mı, tadından mı, yoksa kokusundan mı süzüldü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MSGSÜ Felsefe Bölümü 14 Mayıs 2013 Cemsinan Deliduman
Advertisements

ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Hayran Olunuz !.
Cemsinan Deliduman Mimar Sinan Üniversitesi Fizik Bölümü
Büyük Birleştirme Kuramları
O kadar da önemli değildir bırakıp gitmeler, arkalarında doldurulması mümkün olmayan boşluklar bırakılmasaydı eğer... Dayanılması o kadar da zor.
PROMETHIUS karacigerin rejenerasyon kapasitesi ile ilgili bir mit
ZAMİRLER.
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
IŞIK VE SES.
Maddenin Hal Değiştirmesi
MUSUGİN SUNAR.
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
ZAMİRLER.
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Dostlar, çeşitli renklerde olur
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
YAŞ OTUZBEŞ.
ş i i r : T ü l i n H a t i p o ğ l u Aşk'a Sitem (I)
Korkmuyorum Seni Sevmekten
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
Eve bir bakın. Tipik bir amerikan evi. Yer Tennessee Eyaleti.
KONUMUZ VARLIK FELSEFESİ.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
YAZIM KURALLARI.
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
Albert Einstein 14 Mart 1879’da doğup,18 Nisan1955’de ölmüştür.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
MEVLANA YOLUNDA ARALIK 2010 KONYA
Zaman içinde bilim.
Tek mi? Çift mi? Yoksa çok mu?
Berat Kandiliniz mübarek olsun. Sunu ve Müzik : Vasfi Ayaz
ÖLÜMCÜL HASTALIK... Doğan Cüceloğlu'nun eğitimindeki katılımcılarla bir konuşmasından: Doğan Cüceloğlu: - Arkadaşlar, aranızda ölümcül hastalığı olan var.
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER Buluş: Bir şeyin ilk kez ortaya koyulması, icat edilmesidir. Mucit: Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimsedir.
KADER VE EVRENDEKİ YASALAR 1
HAYATI ANLAMLANDIRMAK
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
- MEŞHUR 20 PARADOKS (Aykırı düşünce)
Varlıkları tanıtan sozcuklere adlar yada isimler denir.
UNUTULMUŞ… ..MUYDUM..?!.
SINAV KAYGISI.
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
SEVİLDİM DÜŞÜN, NİCE GÜNLER GEÇECEK ARADAN NİCE YILLAR GEÇECEK DÜŞÜN FARKINDA BİLE OLMAYACAKSIN NASIL BİR GİRDABA DÜŞTÜĞÜMÜZÜN ALTIN SARISI SAÇLARIN AK.
O kadar da önemli değildir bırakıp gitmeler, arkalarında doldurulması mümkün olmayan boşluklar bırakılmasaydı eğer. Dayanılması o kadar da zor değildir,
Kuantum Mekaniği.
İCATLAR VE MUCİTLER NEHİR KARAHAN.
ENERJİ.
EVRENİN ÖYKÜSÜ Evren atomlardan galaksilere kadar var olan herşeydir. Astronomlar evreni incelemeye başladıktan beri onun nasıl ortaya çıktığını merak.
1.3.1 Element Kavramının Tarihsel Gelişimi
MEYVELERİ TANIYALIM.
TUTUM YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI
ŞAH VE PİYON sesli
Sıfatlar.
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
4.Sınıf IŞIK ve SES IŞIK.
HAYATIMIZI GÜZELLEŞTİREN NE ÇOK ŞEY VAR
ELEKTRİK. ELEKTRİK KAYNAKLARI 1.AKÜ 2.PİL 3.BATAYA 4. Şehir Cereyanı.
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
SAKARYA TÜRKÜSÜ. SAKARYA TÜRKÜSÜ İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya. Su iner yokuşlardan, hep basamak.
DOĞAL SÜREÇLER Evren ve Dünya’mız Nasıl Oluştu? Bilim insanları, evrenin oluşumu hakkında tarih boyunca değişik görüşler ortaya atmıştır. Fakat bu görüşler.
Bir zamanlar, birbirine bitişik iki çiftlikte yasayan iki erkek kardeş vardı. Günlerden bir gün bu iki kardeş arasında bir anlaşmazlık baş gösterdi. İki.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
EŞYALARIMIZI NASIL KULLANALIM?
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
BİG-BANG BİG BANG –BÜYÜK PATLAMA EVRENİN OLUŞUMU
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Sunum transkripti:

Elma ve Domino Taşı Etkisi Yer çekimini keşfeden düşünce elmadan çıktı. Böyle bir cazibe onun kabuklarından mı, tadından mı, yoksa kokusundan mı süzüldü geldi, bunu bilemem; ama elmanın kaderimiz üzerinde bir çok etkisi, bir o kadar da hoş cilvesi oldu.

Elma yanaklar oldu, göz aldı; bir baktık kimileri bir elmanın iki yarısı gibi; yeri geldi gökten düşen üç elmayı paylaştık, yeri geldi masallarda zehirli elmalarla karşılaştık; öyle oldu ki elma, Adem ile Havva’nın iblis tarafından kandırılmasına sebep bir ihtiras meyvesi gibi oldu.

Her oluşta ve eşyayı kuşatışta bir ilham bizi bir canlılık cevherine götürdü. Suya bakan göz, onu zapt edici bir mikyasta hem barajın siluet halinde varlığını, hem basit bir musluğun şehir üzerindeki alt yapı şebekesini gördü ve işaretledi.

Doğru. Hiçbir şey kendiliğinden ve birden bire olmadı. Bilginin kafasına düşen elma, tersi bir oranlamayla insanın kalbine uzaya gitme fikrini düşürdü. Bunun aşkıyla kütle çekimleri hesaplandı, fizik ilkeleri oluşturuldu, herhangi bir teorik eksiklikte başa dönüldü ve galaksi sistemleri tekrar sorgulanarak yeni bir sistem teorisi kuruldu.

Bu sistem yapılanmasıyla belki önce kas gücünden buhar gücüne, oradan da elektrik ve yakıt enerjisine doğru bir nüveleşme oldu; böyle böyle ihtiyaçlar ihtiyaçları yoğurup, kötü veya iyi, dünyaya yeni çehresini verdi.

Görünen değişkenler sistemin temelini teşkil eden birer unsurken ve kendi zamanlarındaki olağan görüşe göre doğal sisteme aykırı düşmezken; birdenbire fark edilen ve aslında daha önce de var olan, ancak gözden kaçmış olan herhangi bir değişken yüzünden bütün diğer değişkenlerle açıklanmış olan evren yasaları altüst olurdu.

Mesela buna göre “Silah icat oldu mertlik bozuldu.” deyişi olumlu veya olumsuz, kökende bir yerini alma ve diğerini hükümsüz kılma hikmetini de ihtar eder bize.

Newton fiziğini yıkan Einstein fiziği atomun parçalanabileceğini ispatlayarak kim bilir ne çapta bir çığır açtı; aynı şekilde kim bilir Einstein fiziğini öteleyecek bir fizik kuramı hangi tetikleyicilerle ne kadar çapta bir çığırın etkilerini hayatın tüm kütüğüne işleyecek...

Ateşin, tekerleğin ve yazının keşifleri böyle çığırlardır. Ampul icat oldu diye güneşten kaçacak halimiz yok. Görüntü kâğıtta dondurulabiliyor diye resim yapmaktan da cayacak değiliz. Lakin bir püf noktası halâ zihnimizi meşgul ediyor; acaba kaleme göre matbaanın, matbaaya göre bilgisayarın varlığı yazının işlevini değiştiren bir nitelikte midir; eğer öyleyse bu değişkenlik hangi açılardan olumlu, hangi açılardan olumsuzdur..?

Elmanın neden mayhoş veya tatlı, kırmızı veya sarı olduğunu; adının güzellikle ve umutla neden anıldığını yargılayamam; ama elmanın sapından insan aklına ilaç olacak bir iksir mayalanacaksa bundan hem geçmiş hem gelecek anlamında yararlanmaktan kaçınmam.

Sonuçta domino taşları gibi birbirini tetikleyerek bir mizansene gelişen, genişleyen ve kendini bir kristal eşiğe yoğunlaştıran bir düşünce, “Giyom Tel”in ortasından vurduğu elma ile eşdeğerdedir.

Sonuçta domino taşları gibi birbirini tetikleyerek bir mizansene gelişen, genişleyen ve kendini bir kristal eşiğe yoğunlaştıran bir düşünce, “Giyom Tel”in ortasından vurduğu elma ile eşdeğerdedir.

Ve benim gözümde masal ile gerçeğin açtığı fikir yivleri arasında öz bakımından ne bir ayrılık, ne bir aykırılık söz konusudur.

Ve benim gözümde masal ile gerçeğin açtığı fikir yivleri arasında öz bakımından ne bir ayrılık, ne bir aykırılık söz konusudur. Sinan AYHAN… …