Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROMETHIUS karacigerin rejenerasyon kapasitesi ile ilgili bir mit

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROMETHIUS karacigerin rejenerasyon kapasitesi ile ilgili bir mit"— Sunum transkripti:

1 PROMETHIUS karacigerin rejenerasyon kapasitesi ile ilgili bir mit

2 Prometheus en akıllı Titan olarak biliniyor.
Adi “basiret” anlamına geliyor ve geleceği görebilme gibi bir yetisi var. Titan Lapetus’un oglu Zeus’un (ve Tanrılar’ ın), Kronosa (ve diğer Titanlara) karşı savaşında, Titanların yanında yer almayıp, Zeus’un yanında yer almıştır. Onun için de kardeşi Epimethius ile birlikte, diğer Titanların akıbetine uğramamıştır (Tartarosda hapis ve zincir)

3

4 O ve kardeşi Epimethius, insanoğlunu (erkekleri) yaratmak için Zeus tarafından görevlendirilmisler
Promethius, insanı çamurdan yaratıyor ve Athena ise ona nefes (ruh) ufluyor Promethius her zaman insanların koruyucusu ve kollayıcısı olmuştur.

5 İnsanlığa pek çok hediyesi olmuş. Ateş bunlardan birisi.
O insanlara, kardeşi Epimethius yoluyla, çabukluk, kurnazlık, güç, gibi hediyeler veriyor. Bir gün verecek bir şey kalmadığını görüyor ve onları Tanrılar gibi ayakta tutabilecek bir hediye vermeye karar veriyor: ateş

6 Hayvanların (kurbanlıkların) paylaşımı sırasında hile yaparak en iyi parçanın insanlara gitmesini sağlamıştır. Kötü ve lezzetsiz görünen postun altına etleri, lezzetli görünen yağ parçasının altına ise kemikleri koymuş ve Zeus yağ kısmını secince de haliyle çok bozulmuş.

7 Zeus, söz verdiği için buna razı olmuş ama ceza olarak insanların elinden ateşi almış.
Promethius ise gizlice, yaptığı bir fenere güneş ışığını doldurarak insanlara geri vermiş. Bunu öğrenen Zeus, hem insanlara hem de Promethius’a korkunç cezalar vermeye karar vermiş.

8 Prometheus ateşi Zeus’tan geri çalar

9 Bu kızgınlıkla Zeus, onu bir kayaya zincirlemiş her gün gelen bir kartal, onun her gün yenilenen karaciğerini parçalıyor ve yiyor imiş.

10

11

12 1868’de Fransız ressam Gustave Moreau tarafından yapılmış bir resim

13 Zeus’un oğlu güçlü Herkul tarafından kurtarılmış
Zeus’un oğlu güçlü Herkul tarafından kurtarılmış. Herkul, kartalı okla öldürmüş

14 Bunu da centaur Chiron yapmış.
Promethius’un tekrar ölümsüzler arasına girebilmesi için bir başka immortalın kendini feda etmesi gerekiyormuş. Bunu da centaur Chiron yapmış. Centaurlarla savaşında Herakles (herkul) onu çok kötü yaralamış. O da acılarından kurtulmak için ölümsüzlüğünden vazgeçmiş ve bunu Promethius’a vermiş. Herkul’un centaurlarla savaşı

15 Centaurlar, yunan mitolojisinden vücutlarının yarısı insan, yarısı at olan iri cüsseli yaratıklardır

16

17 İnsanları (erkekleri) cezalandırmak için ise kadını yaratmaya karar vermiş.
Hephaestus’a (zanaatcı Tanrı) buyruk vermiş ve o da kadını yaratmış. Hermes’e ise ona aldatıcı bir güzellik ve güzel yalanlar söyleyen bir dil vermesini söylemiş. En son olarak da açmasını yasakladığı bir kutu vermiş ona ve Epimethius’a yollamış. Bu, ilk kadın PANDORA imiş.

18 Pandora`nın yaratılması

19 Promethius, Epimethius’u Zeus’dan hediye almaması konusunda uyarmış ama o, bu güzelliğe dayanamamış ve hediyeyi kabul etmiş.

20 Pandora, merakına yenik düşerek kutuyu açmış ve bilinen bütün kötülükler (üzüntü, kötü şans, hastalıklar, savaş gibi) Kutuyu kapattığında, dibinde insanlar icin sadece umut kalmış.

21

22 savaslar

23

24 acılar

25 talihsizlikler

26

27 Umut var yine de...


"PROMETHIUS karacigerin rejenerasyon kapasitesi ile ilgili bir mit" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları