OSMANLININ BALKANLARDA Kİ ESERLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARİH KONU:Osmanlı Devleti’nin Balkanlara hakim olmaya başlamasından sonra burada meydana getirdiği mimari eserler(cami,han,hamam,köprü,medrese)hakkında.
Advertisements

Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Balkanlardaki Osmanlı Eserleri
Adı:Eren Soyadı:Güzelaydın Numarası:76 Ders:Tarih
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Osmanlı Devletinin Balkanlarda Meydana Getirdiği Mimari Eserler
OKUL GEZİSİ SERHAT ŞEHRİMİZ EDİRNE
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
OSMANLI DEVLETİ'NİN BALKANLARDAKİ MİMARİ ESERLERİ.
İstanbul’un fethi İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
YARİM İSTANBUL.
BEDESTENLER Bedesten eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun çarşılardır. Her bedesten de onu korumakla.
TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANLARI
BalkanlardakI osmalI eserleRI
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Ülkemizin Güzel Yerleri
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
YENİ CAMİ.
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK.
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
Ulu Cami - Kütahya.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
Süleymaniye Camii.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Büyük selçuklu devletİ
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN YÜKSELİŞİ / İstanbul’un Fethi
İstanbul’un Fethi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Osmanlı’da divan teşkilatı
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
Türkiye Turizm Çekiciliği
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI.  Kut anlayışı.  Devlet Hanedanın ortak malıdır.  I. Murat devlet padişahın ve oğullarınındır anlayışı.  Fatih Sultan Mehmet.
Fatih Sultan Mehmet ve İlimseverliği. Osmanlı’da Bilim 1.Bölü Türk tarihinin en büyük dönüm noktası olan, 3 kıtada hüküm süren cihan imparatorluğu Osmanlı.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

OSMANLININ BALKANLARDA Kİ ESERLERİ

KALELER Kanije Kalesi Fülek Kalesi Estergon Kalesi

KANİJE KALESİ Şehrin ismi "Kanije" ilk olarak 1245 tarihli bir belgede yer almıştır. Burayı yöneten aile buraya bir kale yapmıştır, böylece Kanije, Zigetvar ile birlikte Macaristan'ın en önemli savunma noktalarından biri haline gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun en geniş topraklara sahip olduğu zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun en batıdaki kalesidir. Türkler tarafından alındıktan sonra 1601'de Tiryaki Hasan Paşa'nın ünlü savunması ile kurtarılmıştır. Önceleri Zigetvar'da bulunan eyalet merkezinin buraya taşınmasıyla eyalet merkezi oldu. 1690'da Habsburg ordusu tarafından geri alınan kent, Osmanlılar bölgeden çekilince şehir stratejik önemini kaybetmiş ve 1702'de Viyana'dan gelen bir karar ile kale yıkılmış.

EĞRİ KALESİ Kale ilk defa Sultan Süleyman zamanında 1552 yılında ikinci vezir Kara Ahmet Paşa tarafından kuşatıldı. Kaleyi Macar Komutan István Dobo savunuyordu. İkibin kişilik Macar kuvveti 45 gün kadar kaleyi savundu. Eğri’nin fethinde Çağalzade Sinan Paşa, Hadım Cafer Paşa, Rumeli Beylerbeyi Vezir Hasan Paşa, Cerrah Mehmet Paşa, Lala Mehmet Paşa gibi devlet adamlarımız görev yaptılar. Fetihten sonra Eğri Budin’e bağlı bir sancak haline getirildi. 1683 yılındaki meşum Viyana bozgunundan sonra Eğri Kalesi Macaristan’da en son kaybedilen kalelerden biri oldu. 1687 de Avusturya Komutanı General Caraffa tarafından teslim alındı. Böylelikle Macaristan’daki son Türk kaleside ebediyen elimizden çıkmış oldu.

ESTERGON KALESİ Macar Kralı János Szapolyai’nin 1540 yılında ölümünün ardından Avusturyalılar ile Osmanlılar arasında Macaristan’ın yönetimi konusunda bir rekabet başladı. Daha önce Budin’i vePeşte’yi fetheden Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 1543 yılı Nisan ayı sonlarında Edirne’den yola çıktı ve 29 Temmuz 1543’te ordusuyla Estergon Kalesi’ni kuşattı. Estergon Kalesi, ilk defa 10 Ağustos 1543 tarihinde  on iki günlük bir kuşatmanın sonunda Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından zaptedildi. Kalenin bulunduğu bölge bir sancakbeyliği haline getirilerek Budin Beylerbeyliğine bağlandı.

CAMİLER Sultan II.Murat Camii Ali Paşa Camii Hünkar Camii

Sultan II.Murat Camii Sultan II Murat Camii,1436 tarihinde inşa edilmiştir. Orijinal haliyle kubbeli bir eser olan cami, döneminin en görkemli camilerinden biridir. Tarih boyunca üç yangın, iki büyük depreme, dört savaş geçirmesine rağmen, halen ayaktadır ve müslüman kardeşlerimize hizmet etmektedir. Selvi boylu minaresiyle ve avlusundaki saat kulesiyle gözleri kamaştıran caminin arka cebhesinde Beyhan Sultan, sol cebhesinde de Dağistanlı Ali Paşa’nın medfun olduğu iki türbe bulunmaktadır

Ali Paşa Camii 1561-1560 yılları arasında Budin beyler beyi Hadım Ali Paşa tarafından yaptırılan camii klasik İstanbul stilini yansıtmaktadır. Bir büyük ve 3 küçük kubbesi vardır. Hemen yanında Avusturya Macaristan imparatorluğuna karşı isyan etimiş Boşnak şehitlerin türbeleri bulunmaktadır. Yine yakınında inşaa edilmiş olan Ali Paşa köprüsü ise günümüze ulaşamamıştır.

Hünkar Camii 1457’de Isa bey tarafından Fatih Sultan Mehmet Han’a armağan olarak yapılmıştır. Yanında, Saraybosna’ya isim veren Saray , bir köprü,bir Kervansaray bir han bir hamam bir değirmen bir tekke ve çeşitli dükkanlarla birlikte büyük bir kompleks halinde inşa edilmiştir. Bugunkü Halini ise 1566’da Kanuni Sultan Süleyman zamanında -çeşitli eklemeler suretiyle - almıştır. Sultan Abdülmecid Zamanında kopleks yeniden inşa edilmiş, bir kütüphane ilave edilmiş ve tekke genişletilmiştir. Komplekse 1912’de birde Ulema meclisi eklenmiştir.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü KÖPRÜLER Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü Mostar Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü Bosna Hersekte Sırbistan sınırına yakın Vişgrad (Vişegrad) kentinde Sava Nehrinin kolu olan Drina Irmağı üzerine 1571 senelerinde yaptırılmış olan Osmanlı köprüsü. Drina Irmağını kuzey-güney doğrultusunda keser. Eni 7 metreden biraz geniş, uzunluğu 180 metreye yakın olan Drina Köprüsü büyük kesme taş bloklardan yapılmıştır.

Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, Bosna Hersek Cumhuriyetinin Mostar şehrinden geçen, Neretva nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edilen köprü Neretva nehrinden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre gelişmiş bir teknoloji ile inşa edildi  Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullandı Köprü, inşa edildikten sonra yakınındaki şehre ismini verdi, şehirde ticareti canlandırdı ve zenginleştirdi  Böylece Mostar, Hersek bölgesinin önemli bir şehri haline geldi Mostar köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı  Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı

HAZIRLAYANLAR ÖĞRETMEN DERS: TARİH Burak SAYAR Özgür YAŞAR Zafer EMİRMUSTAFAOĞLU DERS: TARİH ÖĞRETMEN ABDULLAH ŞAHİN