“Doğruyu yalnız bırakma acizliğinden,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Advertisements

EVDE BAKIM HİZMETLERİ SUNUMU HAKKINDA TEBLİĞ
Zinde İSG Etiği DRUZ.
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
Acil Olguya İlk Yaklaşım
SAĞLIK EKONOMİSİ.
İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİK UYGULAMALARINDA ETİK YAKLAŞIM
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
Sağlık Hukuku Kavramı ve Eğitimde Dikkat Noktalarımız
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları
Toplum Sağlığını Geliştirme
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
SAĞLIK.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
BERGAMA 70.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
STOK MALİYETİ.
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
Girişimcilik.
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Etik Türleri.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Hasta eğitimi terimi 1950’lerde kullanılmaya başlanmıştır. Van den Borne tarafından hasta eğitimi şöyle tanımlanmıştır: Bir takım durumlarla baş etmeyi.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
GÜVENLİ OKULLAR. GÜVENLİ OKUL KRİTERLERİ Olumlu ilişkiler kurulmasını sağlar. Çocukların duygularını özgürce ifade edebilecekleri olanaklar yaratır. Çocuk.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
ETİK Davranış ve karakterle ilgili olarak neyin doğru ve iyi olduğunu araştıran sistematik bir çalışmadır ve ’’Ne yapmalıyız?’’,’’Bunu niçin yapmalıyız?’’
Sağlık Meslek Etiği İlkeleri
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN
FARMAKOEPİDEMİYOLOJİ
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
1.3 ETİK SORUNLAR ve ETİK KARAR VERME. Etik sorun, sorunun bilinmesine rağmen, çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir.
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
Şirket Adı İş planı sunusu.
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

“Doğruyu yalnız bırakma acizliğinden, yeni olan için çok fazla gayret edip eskiyi küçümsemekten, bilgiyi bilgeliğin, bilimi sanatın, zekayı sağduyunun önüne koymaktan, hastalara vaka olarak muamele etmekten, hastalığı kendi seyrinden daha kötü duruma getirmekten kurtar bizi güzel Tanrım!” Sir Robert HUTCHISON

Sağlık Bakımı Sağlarken Teknolojilerin Etik ve Maliyet-Etkin Kullanımı Doç. Dr. Emel İRGİL Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Amaç ve Öğrenim Hedefleri Amaç: Hekimlik uygulamalarında kullanılan teknolojilerin kişilerin elde edebilirliğine bağlı olmaksızın eşitlikçi bir şekilde kullanılmasının önemini bilmek... Teknoloji tanımı ve kullanım alanları Etik’in tanımı ve tıptaki önemi Maliyet-Etkinlik kavramı

Tıbbi Teknoloji: Sağlık sorunlarının çözümünde önemli katkısı olan yöntem, teknik ve malzemelerle bunları kullanan kişilerin birleşmesi demektir. 1978 WHO Asamblesi – Alma Ata “Uzun dönemli bakım ve rehabilitasyonu sağlamada, hastalıkları önleme ve tedavi etmede, sağlık personelinin kullandığı tüm yöntemler” Gelişmiş teknoloji Yüksek maliyetli teknoloji

Tıbbi teknoloji çeşitleri Tıbbi cihazlar Malzemeler Sarf malzemeleri (enjektör, lam, lamel vb.) Araçlar (tansiyon aleti, steteskop vb.) Gereçler (muayene masası, sedye vb.) İlaçlar – Aşılar – Serumlar Yöntemler ve teknikler Destek, organizasyon ve yönetim sistemleri

Kullanım alanlarına göre tıbbi teknoloji Koruma ile ilgili olanlar (aşılar) Tarama ile ilgili olanlar (tüberkülin testi, mamografi) Tanı ile ilgili olanlar (bilgisayarlı tomografi) Tedavi ile ilgili olanlar (ilaçlar, radyoterapi cihazları) Rehabilitasyonla ilgili olanlar

Tıbbi teknoloji gelişiminde temel sorunlar Hangi teknoloji ???? Kim tarafından ???? Ne amaçla ???? Nerede ???? Ticari bir ürün; Kar amaçlı !!!!

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 25: Herkes, ailesi ve kendisi için içinde beslenme, giyinme, barınma, sağlık bakımı ve gerekli sosyal hizmetler bulunan, sağlık ve iyilik halinin eşit ve yeterli olacak şekilde standart bir yaşama sahip olma ve işsizlik, hastalık, özürlülük, yaşlılık ve bireyin kontrolü dışında gelişen diğer durumlarda güvence altında olma hakkına sahiptir. Yaş, ırk, cinsiyet, etnik köken, sosyoekonomik durum, yaşanılan yer, siyasi tercih ve benzeri her hangi bir bileşene bağlı olmaksızın, “sağlıklı yaşamak” en temel insan hakkıdır.

Etik Doğru ile yanlış arasındaki ayrımın; insan hakları, saygınlık, özgürlük değerlerinin; başkalarına ve topluma karşı olan görevlerin gözetildiği felsefik düşünceler ve uygulamaların oluşturduğu bir kavramdır.

Modern Etik; Otonomiye saygı göstermek, Zarar vermemek, İyilik, Adalet. Öngörü, merhamet, güvenilirlik, dürüstlük.

Maliyet - Etkinlik Sabit bir maliyetle en yüksek verimi ya da sabit bir verimi elde etmenin değişik seçenekleri arasındaki farklılıkları karşılaştırarak ifade etmektir. Varılan sonuçlar ölçülebilir bir başka birimle (kurtarılan kişi sayısı vb.) ifade edilir. Maliyet-yarar analizlerinde ise yapılan her hizmetin “para” cinsinden ifade edilmesi gerekir.

En “maliyet-etkin” girişimler, koruyucu nitelikte olan ya da temel sağlık hizmetleri kategorisine giren girişimlerdir. Sağlık hizmetlerinde maliyet artışlarında % 50 pay yeni teknolojilerin kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Gelişmiş ülkelerde sağlığa ayrılan kaynakların % 20’si gereksiz tıbbi yöntemlere harcanmaktadır.

İkilem !!!! Gelişen tıp teknolojisi, bir yanda hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni ve önemli bir çok olanak sunarken, öte yanda klasik tanı yöntemlerinin gereksiz olarak terk edilmesine neden olmaktadır.

Yapılan çalışmalarda, öykü ile hastalıkların % 50’sine, öykü ve fizik muayene ile birlikte % 73’üne doğru tanı konabileceği gösterilmiştir.

Uygun Teknoloji Kriterleri Etkin olmalı, Kültürel olarak kabul edilmeli, Ekonomik (maliyet-etkin) olmalı, Yerel olarak elde edilebilir olmalı, Yararlılığı ölçülmeli, Gerekli olmalıdır. Bugün yeryüzünde milyonlarca insan sağlık hizmetine ulaşmadan kısa bir yaşam sürmektedir. Oysa ki hizmetin temel ögeleri olan materyal, teknik ve araç/gerecin herkes için varolması gerekir. Teknolojinin “ucuz” olması gerekmez, ancak “maliyet-etkin” olmalıdır. Teknolojinin insan yaşamı ve sağlığı için önemli katkısı olmalıdır. Yaşamı uzatan, yaşam kalitesini arttıran teknolojiye öncelik verilmelidir. Tıbbi teknolojilerin gereksiz, yanlış ve uygun olmayan kullanımı hem ülke ekonomilerine, hem de sağlık hizmetlerine getirdiği sorun ve yükler giderek artmaktadır. Yapılan çalışmalarda ABD’de hasta yatışlarının % 25’inin, tanı ve tedavi yöntemlerinin % 25’inin, ilaçların % 40’ının gereksiz yapıldığı ya da kullanıldığı ve bu durumun yılda 100 milyar dolar harcamaya mal olduğu tahmin edilmektedir. Bu ülkede yalnızca gereksiz kullanılan tıbbi testlerin maliyeti yılda 6 milyar dolardır. Teknolojik gelişmeler bir meslek grubunun da ortaya çıkmasına neden olmuştur: Biyomedikal mühendislik. Gelişen tıp teknolojisinin bir yandan hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni ve önemli bir çok olanak sunarken, öte yandan klasik tanı yöntemlerinin gereksiz olarak terk edilmesine neden olduğu belirtilmektedir.

Neler yapılmalı ? Halkın öncelikli sağlık gereksinimleri Mali kaynakların adaletli dağıtımı Kullanılacak teknolojinin özellikleri Eğitim Ülke gereksinimine yönelik AR-GE Teknolojinin sürdürülebilirliği