AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları 26-29 Nisan 2010, Türkiye.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AB hukuki çerçevesi (REACH/CLP)
Advertisements

Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals (REACH)
REACH Düzenlemesinin Türk Kimya Sektörüne Etkileri
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İstanbul 26 Mart 2010 CARACAL 4.Yetkili Merciler Toplantısı 2-4 Şubat 2010 Brüksel Haydar HAZER.
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
Kolluğun Parlamenter Gözetimi
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH Kimyasal Risk ve Güvenlik değerlendirme rehberi Nisan 2010, Türkiye.
REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası Registration, Evaluation,
Volkan Orhan TEKİN Kimya Yüksek Mühendisi
AB hukuki çerçevesi (REACH/CLP) REACH IT ve IUCLID April 2010, Turkey.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
LEONARDO DA VINCI PROGRAMI PROJE DÖNGÜSÜ
GHS Küresel Uyumlaştırılmış Sistem
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
Öğretmen Yetkinlikleri
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP)
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
Hoş geldiniz  Üniversitemiz  İÇ DENETİM BİRİMİ’mizin tanıtım toplantısına,  Hoş geldiniz.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
GEÇ ÖN-KAYIT REACH SEMİNERİ – Ankara, 11 Kasım 2009 PEDRO GUERRA.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
R E A C H emicals R egistration (Kayıt) E valuation (Değerlendirme)
ENDÜSTRİYEL İLAÇ ÜRETİMİ
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
«QUALITY ASSURANCE IN ECVET MOBILITY»
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı YENİLİK TRANSFERİ PROJELERİ 2008.
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
REACH - CLP Bilgilendirme Semineri
TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
REGLAMENTO EUROPEO REACH SECRETARÍA DE ESTADO DE CAMBIO CLIMÁTICO DIRECCION GENERAL DE CALIDAD Y EVALUACION AMBIENTAL Ankara 11/11/ Avrupa Birliği.
Proje Web Sitesi ve IPPC Envanter Veri Tabanı Onur Mat
PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI 5-6 MART 2009 SAMSUN/TÜRKİYE.
2011 LDV ORTAKLIK PROJELERİ BAŞLANGIÇ TOPLANTISI.
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
ERASMUS + GENCLİK. YENİLİKLER Sadece yaş arası gençler değil gençlik çalışanları da yaş sınırı göz etmeksizin katılabiliyor. Ayrıca bu programda.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
İMMİB REACH ve CLP YARDIM MASASI İMMİB REACH&CLP YARDIM MASASI REACH-Tedarik Zinciri REACH-Tedarik Zinciri TAIEX ÇALIŞTAYI Nisan 2012.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI - Genel Ürün Güvenliği 02 Mayıs 2016, Lefkoşa.
Ölüm Nedeni İstatistikleri. Ölüm Nedenleri İstatistiklerinin KULLANIMI 1.Ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklar, 2.Nüfus projeksiyonlarının.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Çevre Görevlisi Eğitimi
2019 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Tarımsal Gıda Endüstrisinde Yeni Girişimcilerin Uluslararasılaşması
Sunum transkripti:

AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları Nisan 2010, Türkiye

REACH prosesinde üç temel taraf vardır: Endüstri, Otoriteler ve Üçüncü Şahıslar

Endüstri: Şirketlerin REACH altındaki rolleri kimyasal bir madde ile ne yaptıklarına bağlıdır. Aşağıdaki roller Ayırt edilebilir: Maddeleri üretenler. İthal edenler (madde ve eşyaları) Alt kullanıcılar Dağıtımcılar. Bütün endüstriler kısıtlamalara saygı göstermek zorundadırlar ve eğer yüksek önem arz eden bir maddeyi kullanmak istiyorlarsa izin için başvurabilirler. Kimyasallarla uğraşan şirketler, sadece bir madde için bile REACH altında birden fazla role sahip olabilirler.

Izmir, VCM üretimi

Monbat, Bulgaristan – Pil üretimi

Otoriteler: REACH prosesleri altında yükümlülükleri ve hakları olan otoriteler; Ajans (Özellikle REACH için kurulmuş), üye devletlerdeki yetkili makamlar ve Avrupa Komisyonudur. Bu otoriteler REACH’in değerlendirme, izin ve kısıtlamalarını yürütmektedir. Ayrıca, üye devletler ve Ajans yardım masası desteği sunar. Üye ülkeler REACH yaptırımlarından sorumludur.

RIVM – Hollanda

Üçüncü Şahıslar: REACH kapsamında üçüncü şahıslar, kamu ve özel kuruluşları içermektedir.(kişiler, kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, dolaylı olarak dosyalara katkıda bulunan şirketler, uluslararası organizasyonlar ve AB’ye üye olmayan ülkeler gibi). Üçüncü şahıslar direk olarak REACH’ten sorumlu değillerdir ancak Ajansa maddelere ilişkin bilgi verebilirler ve Madde Bilgi Değişim Forumlarının (SIEF) bir parçası olabilirler.

REACH kapsamında tarafların yükümlülükleri

Üretici ve ithalatçılar: REACH altındaki yükümlülüklerin çoğu AB’deki maddelerin üretimini ve ithalatını yapan firmaları kapsar. Üreticiler ve ithalatçılar ile ilgili REACH prosesleri: Maddelerin kaydı Eşyalar için bildirim zorunluluğu Sınıflandırma ve etiketleme envanteri. İzne tabii maddeler için Tedarik zincirinde bilgi Kısıtlamalara tabi maddeler.

Alt kullanıcılar: Alt kullanıcılar karışımları hazırlayanlar (boyalar, yapıştırıcılar, deterjanlar, plastik veya kauçuklar gibi), endüstriyel proseslerde kimyasalları kullananlar (yağlar, yağlayıcılar, köpük önleyiciler), profesyonel eşya kullanıcıları(araba tamirhaneleri veya yıkamacılar) veya eşya üreticileri (elektronik parçalar, bilgisayarlar, oyuncak veya arabalar) olabilir. Dağıtıcılar ve tüketiciler alt kullanıcı olarak sayılmazlar. Ama diğer yandan, dağıtıcılar sattıkları veya dağıttıkları maddelerin tedarik zincirinde güvenlik bilgilerini sunmak (SDS: güvenlik bilgi formu gibi) zorundadırlar.

Alt kullanıcılar ile ilgili REACH prosesleri: Maddelerin kaydı ve kimyasal güvenlik raporları “Bildirim” zorunluluğu Tedarik zincirindeki bilgi İzne tabi maddeler Kısıtlamalara tabi maddeler.

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA I): REACH Helsinki’de 1 Haziran 2007 tarihinde Avrupa Kimyasallar Ajansının (ECHA) kurulmasını öngörmüştür. Ajans 1 Haziran 2008’de hizmete girmiştir. Ajansın temel görevleri kayıt prosesini yönetmek ve dosya değerlendirmesi yapmaktır. Ayrıca, maddelerin değerlendirmesini koordine edip, kararların çoğunu bu değerlendirmeler sonucunda verir. Ajans Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Analiz Komiteleri aracılığıyla izin ve kısıtlamalar prosedürlerinde Avrupa Komisyonuna uzman bilgisi sunar.

Avrupa Kimyasallar Ajansı yeni binası Helsinki merkez, Finlandiya

Üye Devletler Komitesi aracılığıyla Ajans, Avrupa çapında uyumlu hale getirilmesi gereken spesifik konular hakkında Üye Devletlerin otoriteleri arasında bir anlaşmaya varılmasını sağlar. Forum REACH yaptırımlarından sorumlu olan Üye Devletlerin otorite ağını koordine edecektir. ECHA, ürün ve proses bazlı araştırma ve geliştirme teklifleri ile ilgilenecek, ön-kayıt sonrasında Madde Bilgi Değişim Forumları’nın oluşmasını sağlayarak hayvanlar üzerinde yapılan test verilerinin paylaşılmasını kolaylaştıracaktır. ECHA II

Ajans elektronik veritabanı şeklinde bir Sınıflandırma ve Etiketleme Envanteri oluşturacaktır. Ayrıca Ajans, özellikle Üye Devletlerdeki Yetkili Makamlara ve endüstriye REACH operasyonları için teknik rehber ve çeşitli araçları sağlamakla sorumludur. Bunlara ilaveten, endüstriye destek vermesi öngörülen ulusal yardım masalarına destek verecektir. Ajans iş gizliliğini ön planda tutarak çeşitli bilgileri internette paydaşlar ve kamu ile paylaşacaktır. ECHA III

Üye Devletlerin Yetkili Makamları: Üye Devletler Ajans ve Avrupa Komisyonu arasındaki işbirliğini sağlamak ve REACH altındaki görevlerini yerine getirmek için bir ya da iki tane Yetkili Makam atamak zorundadırlar. Üyeli Devletlerin Yetkili Makamlarının önemli bir görevi REACH kapsamında yapmaları gereken yükümlülükleri için endüstrilere destek vermektir. Üye Devletler üreticilere, ithalatçılara ve alt kullanıcılara, ayrıca ilgili diğer kişilere sorumluluk ve zorunlulukları hakkında bilgi vermek için ulusal yardım masası veya masaları kurmak zorundadırlar.

Üye Devletler, Ajansın Yönetim Kurulu’nda, Komite ve Forumlarda temsil edileceklerdir. Otoritelerle ilgili REACH prosesleri şöyledir: •Madde değerlendirme •İzne ve kısıtlamalara tabi maddeler •Yaptırımlar

Üçüncü Şahıslar: Herhangi bir özel veya kamu kuruluşu yada özel kişi, sivil toplum örgütleri ya da şirketler, uluslararası organizasyonlar ve AB harici ülkeler üçüncü şahıs olabilirler. Üçüncü partiler REACH yükümlülükleri kapsamında değildirler, ancak maddeler hakkında bilgi edinme ve yorum yapma hakları vardır.

Sorular ?