Demir ÖZDEMİR Eren DURMUŞ TÜRKİYE’DE ÇİFTLİK HAYVANLARI GEN KAYNAKLARI KORUMA ÇALIŞMALARINA DESTEK ÖNERİSİ: DENİZLİ VE GERZE ÖRNEĞİ Türkiye ve Diğer Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretler, Sosyo-Ekonomik Hareketlilik ve Biyo-Kültürel Özvarlık Semineri ANTALYA, 2010 Demir ÖZDEMİR Eren DURMUŞ
ARAŞTIRMAMIZIN AMACI Türkiye’de nesli tükenen Denizli ve Gerze tavuk ırklarına özgü bir canlı koruma (in-situ) programının planlanması Gen kaynaklarının korunmasına yönelik yerel ve bölgesel aktörlerin ve stratejilerinin tespit edilmesi
Hayvan genetik kaynakları, hayvansal üretimin sürdürülebilmesinde çok önemli bir paya sahiptir. Son yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde hayvan genetik kaynaklarındaki kayıplar birtakım sebeplerden dolayı artmıştır
Genetik Kayıpların Nedenleri? Yoğun yetiştirme sistemlerinde yüksek verimli hibritlerin kullanımı Endüstrileşme Hızlı Nüfus Artışı Yerli Irklardan Ekonomik Beklentilerin Karşılanamaması Sonucu Yerel Irkların Kültür Irklarıyla Melezlenmesi Hayvan İthallerinde Uygulanan Politikalar Hayvan İtlafları
Dünya Hayvan Irklarının Risk Dağılımı critical critical-maintained endangered endangered-maintained extinct not at risk unknown 9 % nesli tükenmiş 20 % risk altında 36 % bilinmiyor 2% nesli tükenmiş 31% risk altında 40% bilinmiyor FAO, 2009
DENİZLİ IRKI Yayılma Alanı: Ege Bölgesi Ergin Canlı Ağırlık (♂): 3,5 – 4 kg Ergin Canlı Ağırlık(♀) : 2,7 – 3,2 kg Yumurta Verimi: 110-120 adet/yıl Ötüş Süresi: 23-27 saniye
Risk Altında: 500 adetten az GERZE IRKI Yayılma Alanı: Karadeniz Bölgesi (Sinop) Ergin Canlı Ağırlık (♂): 3 – 4 kg Ergin Canlı Ağırlık(♀) : 2,5 – 3 kg Yumurta Verimi: 110 adet/yıl Risk Altında: 500 adetten az
Denizli ve Gerze Irklarının Koruma Programındaki Eksiklikler Kapalı sürüler halinde korunma Irk içi yakın akrabalı yetiştirmeye bağlı genetik varyasyondaki azalma Salgın Hastalık Riski Genetik Kaynakların Korunmasında Moleküler Genetik Tekniklerden Yeteri Kadar Yararlanılmaması Hayvan Kayıt Sistemindeki Yetersizlikler Homozigoti Genetik Varyasyonda Azalma Heterozigoti
Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri YERİNDE KORUMA Gen Aktarımı Gen Aktarımı Yerel Organik Ürünler Çekirdek Sürü (Yerinde Koruma) Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri Tedarikçiler, Kooperatifler, Yetiştirici Birlikleri, Yerel Organik Ürünlerin Satışını Teşvik Eden Birimler, Gıda Perakende Sektörü, Ticaret Odaları vb. Tüketici
TEŞEKKÜRLER dozdemir@adu.edu.tr edurmus@akdeniz.edu.tr