ANKARA TARİHİ KENT DOKUSUNUN PLANLANMASI KISA BİR TARİHÇE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PLN.444 Mesleki Uygulama Esasları Sunum :Fadime Ballı
Advertisements

METAB ENCÜMEN TOPLANTISI
PLN.4444 Mesleki Uygulama Esasları
METAB ENCÜMEN TOPLANTISI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
BİR antİ sosyal PolİTİKA OLARAK TOKİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
İTİBAR ATÖLYESİ ... KAMUDA İTİBAR YÖNETİMİ
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
PLAN YAPIMINI YÜKÜMLENECEK MÜELLİFLERİN
SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞİM Dipl.-Ing. Architect Mesut TANYEL Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi University of Applied Sciences Dortmund Serbest Mimar.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
GELECEĞİN ŞEHİRLERİ İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER
Mimarlar Odası Denizli
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
İmar ve Belediye Mevzuatı PLANLI YAPILAŞMA
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAZİ TAHSİS DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ŞEHİR PLANLAMA –İMAR HUKUKU
AYDINLANMA ÇAĞI.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
SİVİL SAVUNMA.
Kıyı Politikası.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
ATAKÖY 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
SORULAR Parsel cephesi 20m., parsel derinliği 30m.; uygulama imar planındaki yapılaşma koşulları ayrık nizam, TAKS= 0,20, KAKS= 0,40, kat adedi= 2, ön.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
KOCAELİ ARSLANBEY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 2013 YILI İŞ PROGRAMI.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
Kıyı ve kumsallarımızda günübirlik tesis düzenlemeleri Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi İztuzu kumsalı İlandan önce İlandan sonra
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
GELENEKSEL KENT DOKULARININ YENİ GELİŞME ALANLARIYLA BULUŞMASI
Stratejik Yönetim.
İLLER BANKASI.
KARPA & VENA ORTAK GIRIŞIMI
BİLECİK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE PLANLAMA ŞUBESİ
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMLERİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMLAK VE İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI Taşınmazlar Şube Müdürlüğü 2011 – Brifing.
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
Kentbilimin Temelleri
PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

ANKARA TARİHİ KENT DOKUSUNUN PLANLANMASI KISA BİR TARİHÇE Y. Şehir Plancısı Dr. Savaş Zafer ŞAHİN Atılım Üniversitesi Ankara 13 Ekim 2009

Doku...

Tarihi Doku...

Tarihi Doku Nedir? Bir kentin tarihi dokusu o kentin tarihsel katmanlarını, tarihsel, sosyal ve kültürel birikimini insanların yaşam biçiminde, yapılaşma düzeninde, konumlanışında ve fiziksel yapılaşmasında gösteren özgün bir düzene verilen addır.

TARİHİ KENT DOKULARININ PLANLAMA ARACILIĞIYLA KORUNMASI TÜRKİYEDE PLANLAMA PRATİĞİ İÇİNDE KORUMA PLANLAMASI VE ANKARA ÖRNEĞİ

Tarih İçinde Koruma Planlaması Tarihi kent dokularının ve tarihi varlıkların korunması fikri ulus-devlete koşut olarak ortaya çıkmıştır. Tarihi kent dokularının planlama yoluyla korunması ise çok daha yenidir ve yüzyılın başlarında ilk örnekleri görülmeye başlanmıştır. Tarihi kent dokularının planlama yolu ile korunmasının en önemli örnekleri ikinci dünya savaşı sonrası refah devleti uygulamaları ile ortaya konmuştur.

Türkiye’de Planlama Pratiği İçinde Koruma Planlaması ve Ankara Örneği Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Islah İmar Planı Ankara Kalesi Koruma Geliştirme (İmar Planı) Projesi Ankara Merkez Eski Kent Dokusunun Planlanması, Sağlıklılaştırılması ve Korunması Projesi

Kentsel Yerleşme Alanı : 300 ha. Kent Nüfusu : 74.500 kişi Plan Hedef Yılı : 1978 Plan Hedef Nüfusu : 300.000 kişi

Kentsel Yerleşme Alanı : 5.720 ha. Kent Nüfusu : 455.000 kişi Plan Hedef Yılı : 1987 Plan Hedef Nüfusu : 750.000 kişi

Kentsel Yerleşme Alanı : 14.000 ha. Kent Nüfusu : 1.2 Milyon Plan Hedef Yılı : 1990 Plan Hedef Nüfusu : 2.8-3.6 Milyon

Ankara – 2015 Yapısal Plan Şeması

Ankara – 2025 Plan Önerisi

Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Islah İmar Planı

Yarışma ile elde edilen bir projedir ve 1990 yılında yürürlüğe girmiştir. İçerisinde kamu proje alanları ve toplulaştırma alanları tanımlanmış koruma planı tekniği açısından en gelişmiş örneklerden birisidir. Ancak bugüne kadar parselasyon planı yapılmamış, planın gerçekleşme oranı %2,5’lar seviyesinde kalmıştır.

Ankara Kalesi Koruma Geliştirme (İmar Planı) Projesi

1987’den bu yana planlama çalışmaları sürdürülen alanda, çeşitli yasal ve bürokratik engeller nedeniyle bir koruma planı elde edilememiştir. Ankara’nın simgesi kalenin bir planı yoktur!

Ankara Merkez Eski Kent Dokusunun Planlanması, Sağlıklılaştırılması Ve Korunması Projesi Planlama Çalışmaları 1999 yılından bu yana Kültür Bakanlığı tarafından sürdürülen alanda Ankara’nın tarihi konut dokusu ve çok önemli sivil mimarlık örnekleri bulunmaktadır. Planlama çalışmaları yakın tarihte tamamlanmıştır. Tamamlanan plan ve projelendirme çalışmaları sonucunda, yasal düzenlemelerle sağlanan kaynakları kullanan Altındağ Belediyesi bu planın Hamamönü Bölgesini kısmen iyileştirmiştir.

- Ankara Büyükşehir Belediyesi 2005 yılı içerisinde bir karar alarak iyi ya da kötü yanlarını sayabileceğimiz bu planların tümünü iptal etmiştir. 2006 yılında çıkarılan 5366 Sayılı Yasa uyarınca anlatılan üç planlama alanının tamamı “Yenileme Alanı” olarak belirlenmiştir. Aynı yıl bir firmaya Ankara Tarihi Dokusunun tamamının koruma amaçlı imar planı ve yenileme projeleri ihale edilmiştir.

Plan ve projelerin şehircilik ve koruma ilke ve esaslarına aykırılığı sebebiyle kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarınca 5 ayrı dava açılmış, bu davaların 4’ünden iptal kararı çıkmıştır. İptal edilen planlama çalışmalarında çağdaş koruma planlaması yaklaşımlarından ve katılımcılıktan uzak bir yöntemin izlendiği mahkeme kararları ile de tescil edilmiştir. Ancak ne yazık ki bu uzlaşmaz ve bilimsellikten uzak tutum Ankara’nın kalbi Ulus’un plansız kalmasına sebep olmaktadır.

- Kamuoyuna yansıyan açıklamalar kent yöneticilerinin Ankara’nın Tarihi Dokusunu, yani Ankara’nın hazinesini tarihten kopuk, kent kimliği düşünülmeden, tarihsel ve kentsel değerlerini dikkate almadan dönüştürmeye çalıştıklarını göstermektedir. - Oysaki yapılması gereken bütünsel planlama, katılımcılık yoluyla kentlinin tarihi dokuyu sahiplenmesini sağlama ve Ankara’nın tarihi dokusunu Ankara Kentine kazandırma olmalıdır.

Ankara Tarihi Kent Merkezi ve Ulus ihmaller, yanlış politikalar ve yanlış uygulamalar sebebiyle 15 yıldır kan kaybetmektedir, kan kaybetmesine göz yumulmaktadır. Yapılması gereken vakit kaybedilmeden konunun tüm taraflarının bir müzakere ve katılım sürecinde bir araya getirileceği bir ortak akıl toplantısıyla Ankara’nın tarihi dokusunun vizyonunu belirlemek, Ardından da tarihi dokuyu gelecek kuşaklara taşıyacak planlama yöntemini belirlemek olmalıdır.

Aksi takdirde belki eskimiş tarihi yapıların yerini granit ve camla kaplı gösterişli binalar alacak ama Ankara ve Türkiye tarihinden ve kimliğinden çok şey yitirecek, binlerce yıllık tarihi birikim unutuluşa terk edilecektir. TEŞEKKÜRLER

Kenti (kendi) biriktiren Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Projesi müellifi sevgili hocamız, meslektaşımız Prof. Raci BADEMLİ’ye...