Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)"— Sunum transkripti:

1 SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama Türkiye'de Kalkınma Planları II Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

2 PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)
Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ): Bu planda Türk ekonomisinin dışa açılmasına ve ihracata öncelik veren kalkınma politikalarının uygulanmasına ağırlık verilmiştir. Ekonomiye kamu müdahalesinin asgari seviyeye indirilmesi, liberal bir dış ticaret ve yabancı ser­maye politikasının uygulanması, altyapı ve konut yatırımlarının arttırılması ve bölgelerarası geliş­mişlik farklarının azaltılması öngörülmüştür (T.C Kalkınma Bakanlığı, 2013a)

3 Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı (1990-1994):
Planın temel öncelikleri enflasyonu kısmen düşürmek, kaynakları artan oranda imalat sanayine yönlendirmek ve sosyal politikalara daha fazla ağırlık vermek (T.C Kalkınma Bakanlığı, 2013a). Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planında «Sosyal Hizmet ve Yardımlar» İlkeler ve Politikalar

4 Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (1996 – 2000) VII
Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (1996 – 2000) VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı yaklaşımının ortaya koyduğu perspektif ise öncelikleri ve politikaları itibarıyla çağın değişen ekonomik ve sosyal gelişmelerini dikkate almaktır (T.C Kalkınma Bakanlığı, 2013a)

5 Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (1996 – 2000) VII
Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (1996 – 2000) VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı yaklaşımının ortaya koyduğu perspektif ise öncelikleri ve politikaları itibarıyla çağın değişen ekonomik ve sosyal gelişmelerini dikkate almaktır (T.C Kalkınma Bakanlığı, 2013a).

6 Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (1996 – 2000) 1970'lerin ortasından itibaren gelişmiş ülkelerin önemli bir bölümünde özellikle teknolojik gelişimi yavaşlayan ülkelerde bazı tıkanmalar yaşandığı görülmüştür. Bu somut durum izlenmekte olan müdaheleci devlet ve refah devleti politikalarının sorgulanma­sına yol açmıştır. Artık bu politikaların küreselleşmenin hızlandırdığı rekabetçi bir dünyada sürdürülmesinin mümkün olmadığı, bunun bölge­sel entegrasyonlara katılmanın temel gereği olduğu sonucuna varılarak bu gelişime ayak uyduramayan ülke ekonomi­lerinin marjinalleşerek küçüleceği ortaya çıkmıştır (T.C Kalkınma Bakanlığı, 2013a)

7 Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (1996 – 2000) Bu bağlamda ortaya çıkabilecek dar boğazları öngörüp gidermek ve dünyanın değişen koşul­larının gereği olarak Avrupa Birliği ile ya da genel olarak dünya ile bütünleşmek önemli hale gelmiştir. Bu sürece uyumda yaşanabilecek sıkıntıları aşmak için yapısal ve kurumsal nitelikte önlemler almak büyük önem kazanmıştır. VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı bu temel anlayışla hazırlanmıştır (T.C Kalkınma Bakanlığı, 2013a).

8 Yararlanılan Kaynaklar
DPT (1984). Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ankara: T.C. Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı. DPT (1989). Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ankara: T.C. Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı. DPT (1995). Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ankara: T.C. Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı. T.C. Kalkınma Bakanlığı, (2013a). Beş Yıllık Kalkınma Planları.


"PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları