T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
Advertisements

Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
PAEONİA Familya : Paeoniaceae Botanik adı: Paeonia
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Fen Ve Teknoloji Proje Ödevi Adı:Barış Soyadı:Kocaemre Numara:810 Sınıf: 8/A.
Büyük yapraklı ıhlamur
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
FASULYE.
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
ARI ÜRÜNLERİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
KETEN.
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver

ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
YERFISTIĞI Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Arachis
FAYDALI BESİNLER.
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
KOLZA.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
PROJESİ.
Erik bol miktarda B vitamini içerir.
VİTAMİNLER.
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir.Zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek miktarda şeker içerir, serbest.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YER ELMASI.
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI

T.C ÇATALPINAR İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Ceviz:Ceviz ılıman iklimi sevip, sert kabuklu meyvelerdendir. Ceviz ağacından çok yönlü yararlanmaktadır. 100-150 yıl yaşamaktadır. Meyvesinden ve ağacının kerestesinden yararlanılmaktadır. 60 yaşındaki ceviz bahçesinin kereste geliri arsa gelirini aşmaktadır.

CEVİZ Ceviz B ve D vitaminlerince çok zengin olup, A,C ve E vitaminlerini de içermektedir. Cevizin bileşiminde %59-74 yağ, %12-24 protein, %1-2 Mineral Maddeler %5-10 Selüloz içermektedir. Ceviz yağ ve protein yönünden badem ve fındıktan daha zengindir. Kalori yönünden fındığa eşit bademden daha iyidir. Ayrıca ceviz doymamış yağ asitleri ihtiva ettiğinden insan sağlığını tehdit eden kolesterol birikimlerini engellemekte, damar sertliğine karşı büyük fayda sağlamaktadır.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Ceviz uzun ömürlü ağaçtır hızlı gelişirler; büyük yuvarlak taç yaparlar; 25-30 m'ye kadar yükselebilir Ceviz ağaçları Kazık köklüdür ve kökleri 3-4 m derine gidebilmektedir. Elverişli iklim ve toprak şartlarında 300-400 metre karelik alanları kaplayan devasa ağaçları görmek mümkündür. 100 yaşından fazla ve hala bol miktarda meyve veren ceviz ağçalarına rastlamak mümkün.

ÇİÇEK YAPISI VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ Erkek ve dişi çiçekleri ayrı yerlerde ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır. Yeni Döllenmiş Ceviz çiçekleri

Dişi çiçekler 1-5'i birarada, genç sürgünlerin ucunda bulunur Dişi çiçekler 1-5'i birarada, genç sürgünlerin ucunda bulunur. Yapraklanmadan önce çiçek açar Erkek çiçekler başak, sarımsı-yeşil renklidir.

Fidan Dikimi * Çukurlar en az 80 cm derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik, 50 cm genişlik olacak şekilde açılmalıdır. Çukur açılırken üst toprağın bir tarafa ve alt toprağın ayrı bir tarafa çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Dikim çukurunun dip kısmına 2- 3 kg Bir yıllık yanmış Çiftlik Gübresi veya kök gübresi (250 g Triple Süper Fosfat ve 250 g Potasyum Sülfat) karıştırılarak konulmalıdır. Fidanın aşı noktası toprak seviyesinin  üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. Fidan dikimi yapılan yerde hakim rüzgarın estiği yönde fidanların diplerine herek dikilir ve iple bağlanır. * DİKİM ZAMANI KIRILAN KÖKLER KESİLMELİ VE FİDANIN AŞI BÖLGESİ TOPRAKTAN YAKLAŞIK 15-20 CM. TOPRAK DIŞINDA KALACAK ŞEKİLDE DİKİMİ YAPILMALIDIR. * DİKİMDEN SONRA DİKİMİ YAPILAN BİTKİYE (FİDE VEYA FİDANA) MUTLAKA CAN SUYU VERİLMELİDİR.

CEVİZİN FAYDALARI İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir.

Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcıdır Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcıdır. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi gelir

Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen "demir" açısından, oldukça zengin bir besin maddesidir.

Damar sertliğini önler. Enerji verir. Kasların güçlenmesine yardımcı olur.

Yüksek oranda protein ve yağ içeren ceviz içi, kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra, şeker hastalarına besin olarak da verilir. Ceviz yağı, mide ve bağırsakları temizleyerek, yumuşak kalmalarını sağlar.

Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, Alzheimer gibi hastalıklardan koruyucu özelliğe sahiptir. Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli ceviz yiyen kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranlarının düşük olduğunu göstermiştir.

Özellikle kış aylarında en önemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramından 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral, protein, vitamin ve yağ açısından oldukça zengin bir ürün. Halen üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. Kolesterolü düşüren, tansiyonu düzenleyen, kalp ve damar sağlığı açısından büyük faydaları bulunan cevizin en önemli özelliğinin zekâyı geliştirmesi olduğu söyleniyor .

Beyin ve ceviz, şekil açısından olduğu kadar içerik olarak da çok benziyorlar. İnsan vücudunda gümüşü kullanan tek organ beyindir. Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zekâ gelişiminde büyük rol oynuyor.”

“Cevizdeki gümüşün, beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alışverişinin hızını artırdığı belirtiliyor Fazla ceviz tüketenlerde zeka gelişiminin yüksek olduğu bir gerçek. Özellikle Türkiye'deki cevizler, gübreleme ve ilaçlama olmadığı için tamamen organik. Bu açıdan da Türkiye'de üretilen cevizlerin insana en küçük bir zararının olmadığı söyleniyor.

Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor. Dondurmalarında bile ceviz kullanıyorlar Dünyanın en iyi kalpçileri mutfağa günde en az 5 ceviz girmesini öneriyor. Ceviz üretimini ve tüketimini artırmamız gerekiyor. Sağlıklı bir gelecek için cevize daha büyük önem vermeliyiz.

TEŞEKKÜR EDERİZ ÇATALPINAR İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KAAN SAĞLAM ZİRAAT MÜHENDİSİ