VOLEYBOLDA PLONJON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TENİS KAREN TÖRK 3C SINIFI, NO:523.
Advertisements

VOLEYBOLDA SMAÇ Öğr.Gör.Mehmet ALTIN.
14 Dakikada Mükemmel Bir Vücut
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
FUTBOLDA VURUŞ TEKNİKLERİ
BASKETBOL BASKETBOL’DA PAS ÇEŞİTLERİ
Bilgisayar Kullanıcılarının Dikkatine !
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
Şınav Çekerek Forma Gir
ESNETME EGZERSİZLERİ Cemal KOLAY & Ceyhun İRİŞİK
Dr. Onur FISTIKOĞLU 2013 ARALIK
Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan
BASKETBOL. BASKETBOL İÇİNDEKİLER TEMEL SORU ÜNİTE SORULARI İÇERİK SORULARI ÜNİTE ÖZETİ MÜFREDAT KAZANIMLARI 21.YY KAZANIMLARI TEŞEKKÜRLER.
OFİSTE EGZERSİZ PROJESİ
Bildiğiniz gibi kilo alma sürecinde en çok etkilenen yerler karın,bel ve kalça bölgeleridir.Zayıflama ve incelme programlarında da en zorlanılan bölgeler.
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
HAKEMLERİN RESMİ EL İŞARETLERİ
VOLEYBOL Kuralları.
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
BASKETBOL Hazırlayan Ayşegül YILDIZ.
HASTA POZİSYONLARI VE MOBİLİZASYONU
TOP TUTMA Bir oyuncu tarafından, durarak, yürüyerek, koşarak ve sıçrama suretiyle, yerde yuvarlanan, potada seken ve pas olarak gelen topların tek veya.
Bilgisayar Kullanıcılarının Dikkatine !
Omuz ve Kol için Gerdirme Hareketleri
Kısa Mesafede Süratli Taşıma Teknikleri
XXX. AEFCA SEMPOZYUM NOTLARI
TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU EĞİTİM DEPARTMANI
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Eğitimimizin Amacı elle kaldırma ve taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi edinmek Öğrenim Hedeflerimiz Elle kaldırma ve taşıma işlerinden.
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
BASKETBOL.
Günlerden Pazar, yeni uyandınız ve saat 09:30 civarı. Günlerdir çalışmanın getirmiş olduğu yorgunluk ve stres birikimi sonucu bedeninizde inanılmaz bir.
OMUZ EGZERSİZLERİ.
KIRIK-ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLK YARDIM
OYUNCU GELİŞİMİ Adı Soyadı Yaşı Değerlendirme Tarihi Dönem
HENTBOL TEKNİKLERİ TOP TUTMA
ÇEKİÇ ATMA.
HENTBOL.
Bünyamin ÖZDEŞ. c)- HALKADA OYUNLAR Bünyamin ÖZDEŞ.
Temel Cimnastik Duruşları
TEKNİK TEKNİK TEKNİK VOLEYBOL TEMEL TEKNİK.
ÇOCUKTA UYGULAMAR-II ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Prof.Dr.Nursan ÇINAR
TOPAÇ OYUNU. OYUN ALANI 2M ÇAPINDA YAN YANA İKİ DAİRE.
(7)- KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLK YARDIM
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
HÜCUM SAVUNMA YERLEŞİK H. -BİREYSEL HIZLI HÜCUM -GRUP -TAKIM
ON PARMAK KLAVYE (F KLAVYE)
Beden Eğitimi Öğretmeni
GÜREŞ Güreşte KAFA – KOL Hareketi.
Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü BSÖ 103 BASKETBOL (2 2) Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
MASA TENİSİ OYUN KURALLARINI ÖĞRENELİM
NAMAZIN KILINIŞI.
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
Basketbol Öğretimi Top tutma Paslaşma Top sürme Atış yapma Hazırlayan A.Kadir Keser Beden Eğitimi Öğretmeni.
GÜLLE ATMA SUNUM
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
Hentbol’ da Temel Teknikler
Volleyboll Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? İbrahim koca 28 İbni sina okulu.
3Ekim2013.
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? SECEM ATEŞ 9/B606.
VOLEYBOL Nasıl oynanır Voleybol nedir Voleybol sahası.
PARMAK PAS Voleybolda topun istenilen noktaya ellerin ve kolların yardımı ile parmakların ve tüm vücudun harekete katılımı sağlanarak yapılan bir vuruş.
FUTBOL NEDİR ?  Futbol on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında küresel bir topla oynanan takım sporudur.  Futbol oyununun oynanabilmesi için en.
Sunum transkripti:

VOLEYBOLDA PLONJON

PLONJON Kolay bir deplasmanla alınamayan topların oyunda kalmasını veya pas yapılmasın sağlamak amacıyla uygulanan bir tekniktir. Plonjon teknikleri; uçma, düşme, kayma, yuvarlanma veya hamle ( yanlara- öne- geriye ) hareketleriyle yapılır.

Plonjon uygulanır Şekillerine göre iki bölümde incelenebilir: a) Topun Oyunda Kalmasını Sağlamak İçin Yapılan Plonjonlar: Ani ve sert gelen topların çıkarılması amacıyla yapılan savunmaya yönelik plonjonlardır. Bunlar; tek omuz üzerinde ve öne yapılan plonjonlar olmak üzere iki şekilde uygulanır.

1- Tek Omuz Üzerinde Yapılan Plonjonlar: Genellikle oyuncuları aldatmak amacıyla blok arkasına kısa ve plase şekilde atılan topların çıkarılmasında kullanılır. Bu teknikte; öne hamleden sonra vücut kol ile birlikte iyice ileriye uzanır. Elin üstü ile vuruş yapıldıktan sonra tek omuz üzerinde zemine temasla birlikte sırt üstü dönülür. Sakatlanma tehlikesi az olduğundan, gerek kız gerekse erkek takımları tarafından uygulanan bir plonjon şeklidir.

2- Öne Plonjon Deplasman yaptığımız halde ulaşamadığımız topu, çıkarmak ve oyunun devamını sağlamak için yapılan plonjon şeklidir. Bu teknikte; deplasmandan sonra oyuncu alçak duruşa geçer ve elin üst yüzü topa doğru gelecek şekilde, kolunu ileri doğru uzatarak uçar. Bu esnada bağ geride, göğüs dışarıda, karın ise içe çekilmiştir. Mümkün oldukça dizler bükülmeden, bacaklar birbirine bitişiktir. Vuruş ile birlikte ellerin yere teması, oyuncunun yumuşak düşmesini sağlayarak, sakatlanmasını engeller. Ellerden sonra gövde yere temasıyla birlikte göğüs üstünde kayarken , kollar yanlara alınır. Bu esnada bağ ve ayaklar geriye doğru çekilir.

b) Hücum Organizasyonunun Sağlanması Gayesiyle Yapılan Plonjon: Topun yönü ve hızına göre yanlara veya geriye hamle sonrası, kontrollü düşme ile birlikte uygulanan parmak pasla yapılan plonjonlardır. Bu plonjonların gayesi, iyi pas sonrası hücum organizasyonunun sağlanmasıdır.

1- Yana Plonjon: Bu plonjon tekniği uygulanırken; topun geldiği taraftaki ayak, daha sonra pası vereceğimiz yöne doğru çevirmek kaydıyla, yana geniş bir hamle hareketi yapar. Hamle hareketi ile yana açılmış bacak, vücudu minimum noktaya düşürmek için dizden bükülür. Bacak dizden gergin olarak, topuğun üzerinde harekete yardımcı olur. Bu anda vücut, topun altına girmiş durumdadır. Topa vuruşla birlikte düşme hareketi başlar. Yere önce kalçanın, daha sonra sırtın değmesi ile birlikte hamlenin ters tarafındaki ayak, dizden bükülmeden havaya kalkar. Ayağa kalkma havadaki ayağın ve kolların yardımı ile hamle yapan ayağın üzerine yapılır.

2- Geriye Plonjon: Oyuncu arkasına düşen topun altına girmek için, geriye hamle hareketi yapar. Topa vuruş ile birlikte geriye düşme ve ayağa kalkma, yana plonjon tekniğinde olduğu gibidir.

Plonjon Çalışma Aşamaları : 1- Sağa yapılan planjonda; sağ elin alçak gelen topa uzatılması, yerdeki minderin üstüne mindere sırtımızı dönerek ve sağ bacak dizden bükülü sol bacak düz bir şekilde oturulması, ardından geriye taklanın yapılması, takladan sonra sağ bacak açık, sol bacak bükülü bir şekilde olması, bunun tersi olarak sol planjonda aynı şekilde  sporculara minder üstünde gösterilir ve  sonra onlarla birlikte birkaç kez yapılır.

2- Sporcular daha sonra sağ ve sol plonjon hareketini basamaklı olarak kendileri uygularlar. Belli bir süre sonra basamakları birleştirerek, seri bir şekilde uygulamaları istenir. 3- Bu çalışmada sağa, sola plonjon mindersiz, oyun zemininde topsuz olarak uygulatılır.

4-  Öne planjon öğretilirken hareket topsuz olarak gösterilir ve anlatılır. Daha sonra oyunculardan ilk basamaşı olan eller üstüne düşerken göğüsün dışarı çıkarılması, kafanın geriye alınması, karnın içeri çekilmesi, bacakların yukarı kaldırılması istenerek hareket uygulatılır.

5- Bu çalışmada sporcudan öne plonjon hareketinin ilk aşamasına ek olarak eller ile, düşüşü yavaşlatmak için, kendini ileri doğru çektirerek zemin üzerinde göğüs ve karnı temas edecek şekilde kayması istenir. 6- Bu çalışmaya geçildiğinde sporcular öne planjon hareketini minder üstünde topsuz olarak seri bir şekilde uygulamaya başlarlar. Belli bir süre sonra da normal zeminde topsuz olarak çalışılır.

7- iki oyun ile gerçekleştirilen bu çalışmada iki tane yere dikilmiş sopa arasına dikilmiş belirli yükseklikte gerilmiş bir ip kullanılır. Çalıştırıcı oyuncu ipin bir tarafında dururken uygulayıcıda diğer tarafında durur. Çalıştırıcı topu ipin ön tarafına doğru alçaktan gönderir. Uygulayıcı oyuncu öne deplase yapar ve ardından öne planjon ile ipin altından geçerek topa vurur ve alıştırıcıya geri gönderir. Çalışma eşlerin değişmesi ile devam eder. 8-

8-Bu çalışma iki el ile gerçekleştirilir 8-Bu çalışma iki el ile gerçekleştirilir. Eİler parmak pas çalışırlarken parmak pas ile topu diğer oyuncunun sağına yada sol tarafına atarlar. Oyuncu topu plonjon ile kurtarmaya çalışır.

Plonjon Çalışma Dirilleri Üç oyuncu ile gerçekleştirilen bu çalışmada oyunculardan biri çalıştırıcı dişer ikisi uygulayıcı durumundadır. Çalıştırıcı topu A uygulayıcısının sağına B uygulayıcısının soluna atar. Uygulayıcılarda topu sıra ile sağ ve sol plonjonlar ile çalıştırıcıya geri gönderirler. Çalışma bu şekilde devam eder. Belli bir süre sonra uygulayıcılar yer değiştirirler.

ESRA TINIĞ BURCU BİRCAN