BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
Advertisements

BİTKİSEL ORGANLAR.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
Ç İ Ç E K A.Ç.
BİTKİLERDE ÜREME.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
BİTKİLERDE ÜREME Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2010 / BURSA.
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
BİTKİLER.
TOHUM OLUŞUMU.
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HAŞHAŞ.
Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
adresinden alınmıştır
BİTKİLERİN SINIFLANDIRILMASI
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
BİTKİLERDE ÜREME.
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
COTONEASTER FRANCHETTI TİBET DAĞ MUŞMULASI
Platanus orientalis doğu çınarı
PSEUDOLARİX.
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
GYMNOSPERMLER AÇIK TOHUMLU BİTKİLER
BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
BİTKİLER.
Mendel Genetiği Yrd. Doç. Dr. Emre İLHAN Mustafa Kemal Üniversitesi
BİTKİLER Kendi besinin kendi üretebilen çok hücreli canlılara bitki denir. Bitkiler Güneş ışığı ile fotosentez yaparlar ve besin üretirler. Bitkiler üreme.
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Çiçek Çiçek, metamorfoza uğramış, internodları kısalmış ya da tamamen ortadan kalkmış ve uzaması durmuş bir dal olarak tarif edilir. Çiçek yüksek yapılı.
Angiosperm Çiçeği Braktelerin koltuğundan çıkan ve ucunda çiçek taşıyan dala pedisel (çiçek sapı) denir. Her çiçek kısa veya uzun bir sapın ucunda bulunur.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
Polinizasyon = tozlaşma
Ç İ Ç E K A.Ç.
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME II
YER ELMASI.
BİTKİLERDE BÜYÜME.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sunum transkripti:

BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME

Açık tohumlularda üreme Açık tohumlu bitki çiçeklerine kozalak denir. Kozalak bir eksen üzerinde sarmal olarak dizilmiş kozalak pullarından oluşur.erkek kozalaklar ayrı,dişi kozalaklar ayrıdır.

Tohum taslakları dişi kozalağın kozalak pulları üzerinde açıkta bulunur. Erkek kozalakta oluşan polenler rüzgar aracılığı ile dişi kozalaklara taşınır. Döllenmeden sonra tohum taslağında gelişen tohum da kozalak pulları üzerinde açıkta bulunur.

Çiçek tohumlu bitkilerde üreme organıdır Çiçek tohumlu bitkilerde üreme organıdır. Bitkinin ana gövdesinin uç kısımlarında ya da dalların üzerinde bulunur. Çiçekler bitkide sınırsız büyüyen vejetatif sürgünlerin aksine sınırlı büyüyen sürgünlerdir.

Kapalı tohumlularda üreme Kapalı tohumlularda bitkilerin çiçeği karmaşık ve gösterişlidir. Çiçek kısımları çiçek sapı denilen bir sürgünün ucunda bulunur.çiçek sapının ucunda çiçek tablası yer alır. Çiçek dıştan içe; çanak yapraklar,taç yapraklar,erkek ve dişi organlardan oluşur.

Çiçeğin dışında bulunan,çoğunlukla yeşil renkte olan ve tomurcuk halindeyken iç kısımdaki organları korumakla görevli bölüm çanak yaprak olarak adlandırılır.

Tek ya da çok sıralı olabilen parlak renkli bölüme taç yapraklar denir. Böcekleri ve diğer tozlaştırıcıları kendine çekerek tozlaşmaya yardımcı olur. Taç yapraklar,çiçek tablasına birbirinden ayrı bağlanabildiği gibi birleşip kaynaşarak da bağlabilir.

Erkek organ, İpçik denilen bir sap ile başçık denilen şişkin bir kısımdan meydana gelmiştir. Başçıkta, içinde erkek üreme hücreleri (polen) bulunan çiçek tozu keseleri bulunur. Polenler olgunlaşınca keseler çatlar ve polenler etrafa yayılır.

Çiçeğin içte kalan son bölümü dişi organdır Çiçeğin içte kalan son bölümü dişi organdır.dişi organları meydana getiren değişime uğramış yapraklara meyve yaprakları denir. Dişi organ 3 kısımdan oluşur.yumurtalık(ovaryum),dişicik borusu ve tepecik.

Yumurtalık:dişi organın alt kısmında bulunan genişlemiş yapıdır. İçinde tohuma dönüşecek tohum taslağı bulunur.tohum taslakları küçük bir sapla yumurtalığa bağlanmıştır. Dişicik borusu: yumurtalığın tepeciğe kadar uzanan kısmıdır. Tepecik: dişicik borusunun üstünde bulunan ve çimlendiği nemli,yapışkan kısmıdır.

Bitkinin çiçeğinde: çanak yaprak,taç yaprak,erkek ve dişi organ varsa bu çiçeğe tam çiçek(erselik) denir. Örnek:kiraz,elma,bezelye Bir çiçekte,bu dört kısımdan biri veya daha fazlası eksikse eksik çiçek olarak adlandırılır. Örnek:söğüt,kavak,ceviz

Kiraz çiçeği

Ceviz çiçeği

Bir eksik çiçek,sadece erkek organ bulunduruyorsa erkek çiçek, dişi organ bulunduruyorsa dişi çiçek adını alır. Erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerindeyse tek evcikli bitkidir. Örnek: meşe,mısır,ceviz. farklı bitki üzerindeyse iki evcikli bitki denir. Örnek:hurma,söğüt.

Trabzon hurması çiçeği

Tozlaşmanın gerçekleşebilmesi için tek ve iki evcikli bitkilerde polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeklere taşınması gerekir. Aksi halde tohum oluşmaz.

Hazırlayan: Gülden Akdaş 11FEN/D 425