GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ABD Başkanı
Advertisements

ORGANİK TARIM.
Sunumu izlemek için bir tuşa tıklayarak ilerleyiniz. Sunum seslidir.
GREENPEACE TARAFINDAN YAPILAN ANKET ÇALIŞMASI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
GDO NEDİR? Genleri bir canlıdan alıp başka bir canlıya nakletme işine ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’ deniyor. Amaç sıcağa, soğuğa, böceklere.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Esansiyel yağ asitleri
TRANSGENİK BİTKiLER.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GDO’LU YİYECEKLER.
Sadece domates, ekmek veya bir meyve yediğinizi zannederken aslında
BİYOKÜTLE.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
TARIMDA BİYOTEKNOLOLİ
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Vİtamİnler BAŞLA.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GDO NEDİR, NE DEĞİLDİR, FAYDASI NEDİR, ZARARI NEDİR
PROJESİ.
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Küresel Gıda Endüstrisi Zorluklar ve Fırsatlar Christine AGNES Elanco Hayvan Sağlığı EMEA Kurumsal İlişkiler Avrupa Gıda Endüstrisi Lideri.
Tarımsal Biyoteknoloji
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
DENGELİ BESLENME.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Modern Genetik Uygulamaları
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
biyoteknoloji ve önemi
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
LİPİTLER.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar" veya kısaca GDO adı veriliyor. Frankeştayn Gıda olarak da nitelenen GDO’lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates, balık genli domates gibi gıdalar şeklinde karşımıza çıkıyor.

NEDEN GDO’YA HAYIR? Canlılar üzerinde yapılan bu değişiklikler; canlı sağlığı, biyolojik çeşitlilik, ekolojik dengelerin bozulması, ekonomik bağımlılık, canlıların yaşam hakkının elinden alınması, canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanıması açısından önemli tehdit ve riskler taşımaktadır.

GDO’LARIN TEHDİT ve RİSKLERİ Doğal Dengeye Etkileri Yerel türler tehdit altında. Yararlı böcekler yok oluyor. Daha fazla tarım ilacı kullanılmasına yol açabiliyor. Yabani otlarla mücadele zorlaşıyor.

GDO’LARIN TEHDİT ve RİSKLERİ İnsan ve hayvan sağlığına etkileri Alerjik reaksiyonlar Uzmanlar, hastalıklara ve böceklere direnç gösteren genetiği değiştirilmiş bitkilerin diğer bitkilerden daha yüksek bir alerjik potansiyele sahip olabileceğine dikkat çekiyor. Toksik (zehirleyici) etkiler Araştırmalar genetik yapısı değiştirilmiş patateslerin fareler için toksik etki yarattığını, bağışıklık sisteminde bozukluklar, viral enfeksiyonlar gibi birçok etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

GDO’LARIN TEHDİT ve RİSKLERİ İnsan ve hayvan sağlığına etkileri Antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşturması Antibiyotik direnç genlerinin hastalık yapan mikroorganizmalara geçişi, bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların kontrol altına alınmasını güçleştiriyor. Bt’nin (Bacillus thuringiensis) etkileri: Bt geni aktarılmış ürünlerde Bt toksininin parçalanması ya da ürünün yıkanarak temizlenmesi söz konusu değil. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler Bt toksininin sindirim sisteminde parçalanmadığını, bağırsaklarda bağlanabildiğini ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturabileceğini ortaya koyuyor.

GDO’LARIN TEHDİT ve RİSKLERİ İnsan ve hayvan sağlığına etkileri Sağlıksız Hayvanlar ve Hayvansal Ürünler Diğer gen aktarılmış ürünlerin yanı sıra süt verimini artırmak için kullanılan RSBH (Rekombinant Sığır Büyüme Hormonu) uygulanan sığırlardan elde edilen sütün uzun vadedeki etkileri bilinmiyor. Sağlıksız beslenme ve yol açtığı sorunlar Sadece en verimli ve dayanıklı birkaç türün yetiştirilmesine yol açan GDO’ların yarattığı en büyük tehlikelerden biri de gen çeşitliliğinin yok olmasıyla birlikte insanları tek tip gıda almak zorunda bırakıyor olması.

Açlığa çare değil! Genetik mühendisleri ve GDO üreticilerinin verim artışını öne sürerek, gıdalarda uygulanan gen aktarımlarının açlığa çare olacağı savları ise tamamen bir aldatmaca. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre tahıl üretimindeki artış, dünya nüfusundaki artıştan %50 daha fazla ve açlığın asıl nedeni dünyadaki gıdanın adil olmayan dağılımı...

Türkiye’de denetim yok! GDO’lu tohum Türkiye’de yasaklanmış olsa da, bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı... Ayrıca gümrüklerde bu konuda herhangi bir kontrol bulunmuyor. Türkiye’de GDO içeren ürünlerin piyasada satılma riski oldukça yüksek. Çünkü bu konuda herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. GDO’lu ürünlerin etiketinde bilgi olmadığı için bu ürünleri dış görünüşünden ayırt etmek imkansız.

Hangi ürünler GDO’lu olabilir? Bugün dünyada genetiğiyle oynanmış pek çok ürün bulunuyor: Mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya. Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler: Muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola. Üretimi sırasında içeriğinde GDO kullanılmış çok sayıda ürün bulunuyor: Mısır ve soya genleriyle oynanmış bitkiler arasında ilk sıralarda yer aldığı için bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin kullanıldığı bütün ürünler GDO’lu olma riski taşıyor. Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şrubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor. Örneğin; Bisküvi, kraker, kaplamalı çerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO’lu olma riski taşıyan gıdaların başında geliyor.

Ne yapabilirsiniz? Günlük olarak en çok tükettiğiniz gıdaların, şüphe duyduğunuz tohum ve yemlerin listesini çıkararak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri kanalıyla bu gıdaların GDO’lu olup olmadığını sorabilirsiniz. Bilgi Edinme Yasası’na göre, yetkililer sizi 15 gün içinde konuyla ilgili bilgilendirmek zorundalar. Alışverişlerinizde mağazanın dilek/şikayet kutusuna ürünlerin GDO’lu olup olmadığını bilmek istediğiniz yolunda isteklerde bulunun. Ürünlerin üzerine GDO konusunda uyarılar konulmasını talep edin. Şüphe duyduğunuz ürünleri siz de bizzat Ankara İl Kontrol Laboratuvarı ya da Bursa Gıda Merkez Araştırma Enstitüsü’ne analiz ettirebilirsiniz. Ancak analizler ücret karşılığı yapılıyor. Platformun yayınlarını dikkatle okuyarak çevrenizdeki herkese GDO’lar ve risklerinden söz edin, platformun yayınlarını okumalarını, GDO’lar konusunda bilgilenmelerini tavsiye edin.

İzlediğiniz ve bu bilgilerden başkalarını da haberdar ettiğiniz için teşekkürler… Daha ayrıntılı bilgi için; www.gdoyahayir.org Bu sunumda kullanılan bilgiler GDO'ya Hayır Platformu’nun sağlık ve bilim komisyonlarının hazırladığı “Tüketici Rehberi” adlı dokümandan alınmıştır.