PHP & MYSQL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MS OFFICE Access 2013.
Advertisements

İnternet Tarayıcı Programlar
PHP VE MYSQL.
Bilgisayar Açılış Parola Talep İşlemleri
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Mysql, PhpMyAdmin, PHP, Dinamik Web Sayfası, PHPNuke Kullanımı
MySQL Veritabanı Sunucusu ve MySQL Veritabanı Kullanımı
Tarayıcınızı açıp, web sayfası adresinizi giriniz. (1) Sayfa düzenleyebilmeniz için “Giriş” bağlantısına tıklayınız. Giriş yaptıktan sonra sayfaların içeriğini.
 Ofis dışından erişim  Kurulum gerekmez  Internet Explorer, Mozilla FireFox, Google Chrome, Safari üzerinden çalışma  Sade ve basit arayüz Web Avantajları.
Google Talk Kurulumu-Kullanımı
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
Nedir? Türkiye PHP Grubu – Dokuz Eylül Üniversitesi
İnternet Programcılığı
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İNTERNET.
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
E-SINAV Sistemi Halil Özmen
Microsoft Danışman Öğrenci
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Konak.NET.
DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
Organize Sanayi Bölgeleri Bilgi Sitesi Kullanıcı Rehberi
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
İnternet Programcılığı II
İŞLETİM SİSTEMLERİ WINDOWS 98 KURULUMU VE ÖZELLİKLERİ
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
CONTENT MANAGEMENT SYSTEM (İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ)
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Açık Ders Malzemelerinde (ADM) Teknik Alt Yapı R. Orçun Madran
İnternet Programlama PHP.
Web 2.0 Yeni nesil Internet.
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Öğr.Gör.İnayet Hakkı ÇİZMECİ Bilgisayar Prog.
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
İnternet Programcılığı II
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
PHP.
İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Erman Yukselturk1 PHP NEDİR? Scripting / Progralama dilidir (C’ye benzer) C ++ ortamında geliştirilmiştir Bedava / Açık Kod Hızlı, açık, dengeli (stable),
BURCUGÜL B İ LG İ N TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ ( İ.Ö.) EĞİTİMDE WEB 2.0 ARAÇLARI.
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
PHP Programlama Dili GİRİŞ.
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Claroline açık kaynak kodlu bir e-Öğrenim ve eWorking platformudur. Eğitimcilere etkili çevrimiçi kurslar oluşturma ve web üzerinde ortak öğretim faaliyetlerini.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
GYTE Programlama dilleri Can GÜLŞE PHP Parser Hypertext Preprocessor.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Server Yönetim Programları
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
YAZILIM KOD ÜRETEÇLERİ
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
Sunum transkripti:

PHP & MYSQL

PHP & MYSQL ile neler yapılabilir?

PHP & MYSQL ile neler yapılabilir? İçerik yönetim sistemleri (WordPress, Drupal, …) Dinamik sayfalar Veri depolama sistemleri (Senduit, Imageshack.us, …) Anlık bilgi paylaşımı (Facebook, …) E-ticaret sistemleri (ShopPhp, …) Otomasyon yazılımları Resim oluşturma ve düzenleme Online oyunlar (Travian, Ogame, …) Forumlar, makaleler, sözlükler (Wikipedia, Vbulletin, MyBB, …) İçerik bulup derleyen botlar Web tabanlı robotlar

CLIENT SIDE PROGRAMLAMA DİLLERİ Client Side programlama dilleri veritabanı ile bağlantısı olmayan dillerdir. Bu dillere html i örnek verebiliriz. Günümüzde herkes veritabanına bağlanabilen veri yükleyip indirebildikleri hatta güncelleyebildikleri bir web sitesi istemektedir.  Bu tarz kodlamaların yapıldığı dillere Server Side diller denir.

SERVER SIDE PROGRAMLAMA DİLLERİ Veritabanıyla iletişime geçebilen,veri yükleyip indirilebilen, işlenilebilen dillere Server Side programlama dilleri denir. Server Side programlama dillerine örnek: PHP, ASP, .NET, PERL   Günümüzde web teknolojilerinde düz html sitelerden çok Server Side siteler kullanılmaktadır. Google, Facebook gibi projeler Server Side programlama dilleri ile kodlanmıştır

Dinamik WEB sitesi yapımında kullanılan Php Nedir? Dinamik WEB sitesi yapımında kullanılan Server taraflı çalışan HTML içine gömülebilen Nesneye dayalı Açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. 1

İnternet Standartlarına Uyumluluk, Maliyet; PHP’nin Avantajları Platform Çeşitliliği, Yüksek Performans, Veritabanı Desteği, İnternet Standartlarına Uyumluluk, Maliyet;

PHP ’nin AVANTAJLARI PHP açık kaynak kodlu ücretsiz bir script dilidir. Hız açısından en büyük rakibi olarak gösterilen ASP’ye % 400’lere varan bir fark atmıştır. Neredeyse tüm veritabanlarıyla çalışabilir. .

PHP ’nin AVANTAJLARI SQL programı olarak MySQL ve PostgreSQL programları ücretsiz olarak dağıtılır, İnternette bol miktarda dokümanları bulunur Win95/98/NT,2000 ,Xp,vista,Win7 ,Unix ve Linux türevleri üzerinde çalışabilmesi en büyük avantajlarıdır.

http://www.php.net/ http://www.turk-php.net/ http://www.phpdefteri.com KAYNAKLAR http://www.php.net/ http://www.turk-php.net/ http://www.phpdefteri.com http://www.sanalkurs.net http://www.phpkodlari.com Ve daha bir çok kaynaktan faydalanabilirsiniz.

PHP’nin Çalışması

PHP’nin Çalışması

PHP’nin Çalışması

PHP’nin Çalışması Php dosyalarının server üzerinde nasıl çalıştığını açıklamadan önce,html tabanlı bir sitenin ziyaretçinin yada istemcinin browserina nasıl gönderildiğini açıklayalım.Html üzerinden bir site yapıldığında ziyaretçi bu sayfayı kendi bilgisayarında görüntülemek istediğinde,sunucu, bu html dosyasını direk olarak ziyaretçiye hiç bir değişiklik yapmadan gönderir.Yani bir başka deyişle ziyaretçi sitenin html komutlarını çok rahatlıkla görebilir.

PHP’nin Çalışması Ancak iş server tabanlı PHP gibi dosyalara gelince sunucu direk olarak dosyayı alıp ziyaretçiye göndermez.Dosyayı ilk önce php.exe ye gönderir ve buraya gelen dosya,saf html komutlarına çevrilerek ziyaretçinin browserina html komutları olarak gönderilir.Yani ziyaretçi PHP komutlarını göremez,yalnızca site tasarımını yapan tasarımcı kodları kendisi görebilir ve düzenleyebilir

PHP’nin Çalışması  Buda PHP nin güvenilir bir yazılım dili olmasında temel kriterdir.Ayrıca PHP nin veritabanlarına verdiği destekle beraber metin dosyalarına da destek vermesi,PHP nin webmasterlerin gözünde süper bir dil olmasını sağlamaktadır.Ayrıca internet üzerinde ücretsiz dağıtılması (açık kaynak kodlu olması) bu desteği iyiden iyiye katmerlemektedir.

Php Çalıştırmak İçin Gerekenler İşletim Sistemi:Windows’un bilgisayarınıza kurulu olduğunu varsayıyoruz. -Web Server : Web Server yapmış olduğunuz web sayfalarının internette gösterilebilmesini sağlayan bir yazılımdır. IIS(Internet Information Service), Apache, gibi birçok Web Server programı mevcuttur. Fakat biz Apache Server kullanacağız.

Php Çalıştırmak İçin Gerekenler - PHP : PHP scriptlerinizin yorumlanabilmesi ve Web Server tarafından anlaşılabilmesi için, bir PHP yorumlayıcı programa ihtiyacınız olacaktır. PHP için de standart bir not defteri uygulaması, kod yazıp çalıştırmak için yeterlidir. Ancak sağladıkları kod tamamlama, kod renklendirme ya da çevrimiçi yardım gibi kolaylıklar nedeniyle programcılar tarafından çeşitli kod yazma editörleri daha çok tercih edilmektedir. Bunlara örnek olarak PHP Designer ve ZEND verilebilir. Bununla birlikte,popüler bir web tasarım aracı olan Adobe Dreamweaver yazılımı da bilgisayarımızda yerel PHP uygulamaları geliştirmek için kullanılabilir.

Php Çalıştırmak İçin Gerekenler - Veritabanı : PHP dilini bir veritabanına kayıt ekleme, çıkarma, düzeltme ve sorgulama gibi işlemlerde kullanacağımızdan bir veritabanına ihtiyacımız olacaktır. Biz Mysql veritabanını kullanacağız.

PHP ile daha fazlası..

Yaygın olarak PHP ile kullanılan veri tabanıdır. MYSQL MYSQL Yaygın olarak PHP ile kullanılan veri tabanıdır. İçerisinde oluşturulan tablolar ile bilgiler düzgün ve güvenli bir şekilde muhafaza edilir.

WAMP SERVER

WAMP SERVER İNDİRMEK İÇİN: http://www.wampserver.com/en/download.php

XAMPP pek çok sunucu bileşenini beraber sunan bir sunucu yazılımıdır. İçerisinde mysql, php, apache ve phpmyadmin yazılımları bulunmaktadır. WEB sayfalarını gerçek sunucuya yüklemeden bilgisayarda denemek için kullanılır.

XAMPP XAMPP Mysql kullanıcı adını program sabit olarak “root” tanımlıyor. Mysql’e şifre vermek için, kullandığımız tarayıcının (Internet Explorer,Mozilla FireFox vb.) adres çubuğuna http://localhost yazıp enter tuşuna basılır. Karşımıza Şekil’deki ekran gelecektir. Buradan dil seçimi yapıyoruz.

XAMPP XAMPP Hangi dilde çalışacağımızı seçiyoruz.(English)

XAMPP XAMPP Burada soldaki menüden Security seçeneğine tıklanır.

XAMPP XAMPP Açılan sayfada http://localhost/security/xamppsecurity.php şeklinde bir link karşımıza çıkmaktadır. Bu linke tıklayıp mysql şifremizi belirleyeceğimiz pencereyi açabiliriz.

XAMPP XAMPP Şifre kutucuklara girilip Password Changing butonuna basılır.

XAMPP XAMPP

PHP PHP PHP komutları 4 şekilde yazılabilir: 1. <?PHP .... ?> XML Stili 2. <? .... ?> Kısa stil 3. <script language= “PHP” …./script> 4.<& …… &> Asp Stili Bunlara PHP komut ayracı denir; birinci türü uzun veya standart ayraç sayılır; ikincisine ise "kısa ayraç" denir. PHP kodlarımız, oluşturulmasını istediğimiz sayfanın HTML kodlarının içine gömülür.. <?PHP print "Merhaba 11B!"; ?>

PHP PHP Sayfalara yorum eklemek için; <HTML> <!- - Bu satır HTML'in yorum satırı Buraya istediğimiz kadar yorum yazabiliriz. Browser bu satırları dikkate almaz - - > <HEAD> <TITLE>PHP ile Merhaba</TITLE> </HEAD>

// Bu ise PHP'nin tek satırlı yorum bölümü <BODY> <?PHP print "Merhaba Dünya!"; // Bu ise PHP'nin tek satırlı yorum bölümü /* Bu satırları da PHP yorumcusu dikkate almayacaktır.Bu satır da PHP'nin çok-satırlı yorum bölümü.. Bunu da PHP yorumcusu asla dikkate almaz.Buraya istediğimiz kadar yorum yazabiliriz. */ ?> </BODY> </HTML>

Şehit Büyükelçi İsmail Erez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı