Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GYTE Programlama dilleri Can GÜLŞE PHP Parser Hypertext Preprocessor.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GYTE Programlama dilleri Can GÜLŞE PHP Parser Hypertext Preprocessor."— Sunum transkripti:

1 GYTE Programlama dilleri Can GÜLŞE PHP Parser Hypertext Preprocessor

2 PHP Eski adı “Personal Home Page” dir. Sunucu taraflı bir script dilidir. Script: Kendi kendine çalışan programların aksine, başka programlama dilleri tarafından yorumlanan programlama dillerine denir.

3 PHP İlk kez Rasmus Lerdorf tarafından, web sayfa ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl script kullanılarak geliştirildi. İnsanlar kısa zamanda bu konuyla ilgilenmeye başlayınca Rasmus bir script motoru oluşturdu. Ayrıca formlara da destek verildi bu şekilde PHP/F1 biçimlendirilmiş oldu.

4 PHP Adını duyurdukça bir grup yazılım geliştirmecinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu ve PHP3 ortaya çıktı. Daha sonraları yeniden ele alınması gerekti ve Zend motoru PHP4'ü yaratmış oldu.

5 PHP Şartlı, nesneye yönelik, fonksiyonel programlama dilidir. Disiplini: dinamik ve güçlü. Esinlendiği diller: Perl, C, JavaScript Tüm platformlarda çalışabilir. HTML gömülüdür. Yani HTML kodları içerisinde çalışır.

6 Veri tipleri Boolean, integer(int), float, string, array, object(obj), resource, NULL sağlanan veri tipleridir. Resource: Kaynak tipidir. Veri tabanından gelen bilgilerin değişken olmasından kaynaklı bu tip ile kaydedilir. NULL: Tanımsız, deklare edilmemiş.

7 Hello World

8 Kodlama PHP kodunu yazarken etiketi(tag) kullanılmalıdır. Aksi taktirde PHP yorumlayıcı yazdığımız kodu anlamayacaktır. PHP yorum satırları ( // ) C++ yorum satırı işaretiyle aynıdır. echo komutu ekrana kendinden sonra gelen veri tipini yazar.

9 Kodlama Her satırın sonu ( ; ) noktalı virgül işaretiyle biter. Değişken oluşturulurken, değişken tipleri açık olarak belirtilmez. Yapılan atama işleminde değişken otomatik olarak tipini atanan veriye göre alır. Aritmetik işlemler: (+) toplama, (-) çıkarma, (*) çarpma, (/) bölme

10 Kodlama Değişkenlerin önünde $ işareti vardır. if, if-else, if-elseif, switch kontrol durumları mevcuttur. C dilindeki gibi yazılır. Fonksiyon bildirimi mevcuttur. function ön bildirimi yapılır, daha sonra fonksiyon ismi yazılır, sonrada parantez içerisinde parametre isimleri girilir.

11 Avantajları 1.PHP hemen hemen her platformda çalışabiliyor. Aynı kod temeli üzerinde çalıştığı için içerisinde linux, windows da bulunan 25 farklı platformda derlenip kurulabiliyor. Kodlar aynı olduğundan script'ler platformdan bağımsız olarak çalışacaktır.

12 Avantajları 2.PHP, uzantı alabilmektedir. Uygulamanın içerisinde yer alan çekirdek motor (Zend tarafında yazıldı), bir dizi asal kod modüllerinden ve kod uzantılarından oluşmaktadır. Bu nedenle programcılara PHP uzantıları yaratarak bazı özel işlemlerini yapabilmeleri için iki seçenek sunuluyor; ya uzantı modüllerini yazarak uygulanabilen bir derleme yapmak, ya da PHP'nin dinamik yükleme mekanizmasıyla yüklenebilecek uygulanabilir uzatmalar yaratmak.

13 Avantajları 3.PHP pek çok HTTP server arayüzü barındırıyor. PHP Apache'ye, AOL server'a, Roxen ve THTTPD'ye doğrudan yüklenebiliyor. Alternatif olarak CGI modülü olarak da kullanılabilir. 4.PHP pek çok veritabanı arayüzü bulunduruyor. PHP, MySQL, MS SQL, Oracle, Informix, PostgreSQL ve diğerleriyle doğrudan çalışabiliyor. Bunlar ikili sayı düzenindeki arayüzlerden oluşmaktadır ve bu çözümler için veritabanının desteklenmediği yerlerde ODBC desteği sağlıyor.

14 Avantajları 5.Bir PHP kullanıcısı herhangi bir kütüphane için arayüz oluşturmakta zorluk çekmez. Pek çok kullanıcı bu yolu seçmiş, grafik rutinleri, PDF dosyaları, Flash Movie'leri, Cybercash cetvelleri, XML, IMAP, POP ve diğerleriyle ilgili modüller bulabilmiştir.

15 Avantajları 6.PHP bir açık kod uygulamasıdır ve pek çok profesyonel kullanıcı için çok şey ifade etmektedir. Basitçe açıklamaya çalışırsak PHP kullanıcıyı, çalışmayan uygulamalar için üretici firmanın keyfini beklemekten, her yıl sistemini belli paralar ödeyerek güncelleme zorunluluğundan kurtarmaktadır.

16 Notlar PHP uygulamaları bağımsız çalışabilecek derleyici yapısıyla değil, uyarlayıcı yapısıyla çalışır. PHP yorumlayıcısı ilgili dosya içindeki scriptleri çalıştırarak geriye döndürdüğü sonucu sunucuya tekrar gönderir.

17 Notlar Sunucuya ulaştırılan sonuç istemci (Client) tarafına HTML dosya olarak yollanır. - PHP ile Sunucu/İstemci mantığında web tabanlı uygulama geliştirilebildiği gibi, UNIX kabuk programlama ve GTK ile de GUI' ye sahip tek başına çalışabilen uygulamalar geliştirmek mümkündür.

18 Ek Bilgiler PHP, özellikle mysql veritabanıyla birlikte ve Linux işletim sistemi altında iyi bir performans sergilemektedir. C/C++ diline olan benzerliği nedeniyle bu dili önceden bilenlerin PHP öğrenmesi oldukça kolaydır Kolay öğrenilmesi ve hızlı performansı nedeniyle Facebook, YouTube, Yahoo, Wikipedia ve OGame gibi dünyaca ünlü sitelerin yazımında kullanılmasına rağmen, kodların kolay anlaşılabilmesi açısından ve birden fazla programcı tarafından sürekli geliştirilmesi gerekli büyük projelerde, Java nın kullanılması daha uygun görülmektedir.

19 Ek Bilgiler Ancak sadece web tabanlı yazılımın geliştirilmesi söz konusu olduğunda Java ya göre öğrenilmesinin daha kolay olması nedeniyle genellikle PHP tercih edilmektedir. PHP, web tasarımında önemli kolaylıklar sağlasa da 2005 te Google in AJAX kullanmaya başlamasından sonra tek başına öğrenilmesi yeterli olmamakta ve AJAX'ı öğrenmek için gerekli JavaScript, XML, HTML, (ve CSS) ile birlikte bir bütün oluşturabilmektedir.

20 Programlama Dilleri Değerlendirme Kriterleri Okunabilirlik: Birçok programlama diline benzerliği dolayısıyla okunması kolaydır. Ayrıca indentation kurallarıyla okunurluğu arttırmaktadır. Fakat açık olarak veri tiplerinin belirtilmesi, bazı programcılar açısından soruna yol açabilir çünkü değişkenleri takip etmek zorlaşabilir. Özellikle çok büyük programlarda.

21 Programlama Dilleri Değerlendirme Kriterleri Yazılabilirlik: Tekrar popüler olan programlama dillerine benzerliğinden dolayı yazımı da oldukça aşina ve kolaydır. Ek olarak veri tipinin ayrıca belirlenmemesi bazı programcılar için kolaylık sağlayabilir.

22 Programlama Dilleri Değerlendirme Kriterleri Güvenilirlik: Şu anda birçok ünlü web sitesinin de bu programlama dilini kullanmasından anlayabileceğimiz gibi güvenirliği yüksek bir dildir. Ayrıca programcının kendi sistemini geliştirirken güvenliği sağlaması script şeklinde olur. Bu scriptlerde C gibi bir dil kullanılabilir.

23 Kaynaklar http://www.uludagsozluk.com/k/script-dili/ http://www.php.net/ http://en.wikipedia.org/wiki/PHP http://www.php.org.tr/

24 BIL 341 Programlama Dilleri Sunum Can GÜLŞE 05104407


"GYTE Programlama dilleri Can GÜLŞE PHP Parser Hypertext Preprocessor." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları