Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Advertisements

SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
Serbest İrade ile karar verme
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Gösterip Yaptırma Yöntemi
Kişiler Arası İletişim
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Özel Güvenlik Görevlisi ve Hasta İlişkisini Düzenleyen Temel Kurallar
Acil Olguya İlk Yaklaşım
İLAÇ ADVERS ETKİ TAKİBİ VE BİLDİRİMİ Prof. Dr.Cenk CAN
KÖTÜ HABERİ VERME “Giving a bad news”
Yrd.Doç.Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
 Hastane Yönetimi.  İzdihamın önlenmesi ve sağlık personelinin emniyeti için gerekli güvenlik tedbirleri alınır,  Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Teşkilatı.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Hasta Hakları Nelerdir?
HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
HASTANE ETİK KURULLARI
Hasta-hekim/hastane ilişkisi Hipokrat Günümüze Yüz yüzeİleri teknoloji KutsalSofistike BüyüselModern hastaneler.
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
İLETİŞİM & HASTA MEMNUNİYETİ
2. Sağlık hizmetleri.
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Hasta ve Çalışan Güvenliği
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Kanserli hasta ve iletişim becerileri
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
İLETİŞİM BECERİLERİ MODÜLÜ Anlaşılır Dile Çevirme ve Temel Gereksinimler.
SHKS HASTA BAKIM HİZMETLERİ
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
KOMİTELER VE TOPLANTI KAYITLARI
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
İLAÇ ADVERS ETKİ TAKİBİ VE BİLDİRİMİ Prof. Dr.Cenk CAN
ÇOCUĞUNUZ BİR HATA YAPTIĞINDA UYGULAMANIZ GEREKEN 8 ŞEY.
.  ..  Proje  Hastalarımıza sağlık problemleriyle birlikte artan psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamak, kendilerini güvenilir bir ortamda.
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
HEKİM-HASTA İLETİŞİMİNDE SORUNLU DURUMLAR
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN NAKLİ
SEVGİLİ ANNE-BABALAR. Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu,olumlu,kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak;onlara.
SINAV KAYGISI.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
CERRAHİ UZMANLIK DALLARINDA İŞBİRLİĞİ VE UZLAŞI Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı UDEK Kurultayı.
KOU Tıp Fakültesi Eğitimini Nasıl İyileştirebiliriz? Dr. Hande SEZER Radyoloji ABD.
Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU Tıp Eğitimi AD 2016
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
ZOR HASTAYLA İLETİŞİM Prof Dr Süheyla Ünal.
HUYSUZ HASTA Hasta-sağlık personeli etkileşimlerinin “zor” geçmesine sebep olan hastalara literatürde, hastanın saldırganlığını vurgulamak için “difficult.
ETKİLİ SUNUM NASIL YAPILIR?
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
Etik Kavram ve İlkeler Prof. Dr. Ayten DEMİR
1.3 ETİK SORUNLAR ve ETİK KARAR VERME. Etik sorun, sorunun bilinmesine rağmen, çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir.
Tatmin edilmemiş işgücü, tatmin edilmemiş müşterinin anahtarıdır
ÇOCUK YOĞUN BAKIMIN YAPILANDIRILMASI
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
Hasta ve Çalışan Güvenliği. HASTA GÜVENLİĞİ Hasta güvenliği; sağlık hizmeti sunumu sırasında bu hizmetlerden dolayı oluşabilecek zararları önleme eylemleridir.
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
GÜVENLİ CERRAHİ KONTROL LİSTESİ
2016 SAĞLIKTA KALİTE DEĞERLENDİRMELERİ ZUHAL ÖKMEN.
Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Prof. Dr. Necdet Altun

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar ? Bu fotoğraf, ilk dokunuşun, hayata ilk dokunuşun resmidir. Bir bebeğe yaşamındaki uzanan ilk el bir hekimin elidir. Bir bebeğin annesinden önce tuttuğu ilk el bir hekimin elidir. Peki bu ilişki zaman içinde nasıl oluyor da hekimlere karşı bir tepkiye hatta şiddete dönüşüyor? Sağlık çalışanları, meslektaşlarımız, sevilmeyen adam oluyor, hakarete uğruyor, dövülüyor, hatta hayatını kaybediyor. İstenmeyen ama vazgeçilemeyen bu ilişkide sorunlar ya da sorumlular kim, çözüm ne, konuşmamda bunlardan söz edeceğim.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hastaya ait özellikler Sağlıklı olmayan biriyle iletişim kurma Fiziksel sorunlar Ruhsal sorunlar Endişe, korku, panik, hayal kırıklığı Utangaçlık Öfke, kızgınlık Düşmanlık, saldırganlık Zorunlu ilişki Ekonomik sorunlar Hekimi bir insan olarak görmeme sorunu

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar “Benmerkezli bir davranış modeli” Dikkat ! Hastaya ait özellikler, hasta yakınları için de aynen geçerlidir.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hekime ait özellikler Ağır iş yükü Ağır nöbetler, uykusuzluk Fiziksel ve mental yorgunluk Olumsuz çalışma koşulları Hastalanma riski Ücret Özel sorunlar

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hekim dışı sorunlar Sağlık sistemi Sosyal güvenlik sistemi Yetersiz hastane koşulları Hekim dışı diğer sağlık çalışanları ile ilgili sorunlar Hastanelerde yaşanan idari sorunlar …………..

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hastanın sorumluluğu yoktur ??? İstenmeyen bir sonuçla karşılaştığınızda, gerçek öyle olmasa bile hastanın sorumluluğu asla yoktur. Suçlu peşin olarak hekimdir ve kendini savunmak zorundadır. Bir sorunla karşılaştığınızda, hastane idaresine, meslektaşlarınıza, hatta yasalara güvenmeyin. Siz hata yapmamaya bakın. Peki o zaman bunun için ne yapmalı? Mesleğimizde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmamız mümkün olmadığına göre, bunları azaltmayı ya da bunlarda en az zarar görmeyi nasıl sağlayabiliriz, şimdi bunlara bakalım, bunun çözümü nedir? Sorumlu her zaman hekimdir.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Çözüm: Hasta güvenliği Doğru iletişim

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hasta Güvenliği Hekimin Güvenliği &

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar “Primum non nocere” (Önce zarar verme !)

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar “Verilen zararın etkisi, elde edilen başarının etkisinden daha fazladır.”

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar “Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer. Herkes görür.”

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hekim kendisine şu soruları sormalıdır Tanı Tedavi seçenekleri Risk-yarar analizi Deneyim Ekip Hastane ve ameliyathane koşulları Araç ve gereç Konsultasyon olanakları Bilgilendirme ve onam

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Deneyim; İstenmeyen sonuçlar ile başedebilmek için, bilgi, beceri ve donanıma sahip olmaktır.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Bilgilendirme ve onam; Gereksiz ayrıntılardan kaçınmalı Hiçbir konu atlanmamalı Anlaşılır bir dil kullanılmalı Asla garanti verilmemeli Mutlaka bir şahit bulunmalı İmzalı onam alınmalı

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hekim böylesine önemli bir konuda sorumluluğu tek başına taşıyamaz. Hekim, böylesine önemli bir konuda sorumluluğu tek başına taşıyamaz. Taşımamalıdır da zaten. Öncelikle sorumluluk hasta ve yakınları ile paylaşılmalıdır. Tedavinin tek başına gerçekleştirilemeyeceği iyice anlatılmalı ve sürece aktif olarak katılımları sağlanmalıdır. “Katılımcı Hekim Modeli”

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Radyolog Hematolog Spinal Cerrah Multidisipliner yaklaşım Hekim, sorumluluğu meslektaşlarıyla da paylaşmalıdır. Üniversite ve eğitim hastaneleri bunun için uygun kurumlardır. Aynı branştan veya farklı branştan arkadaşlarıyla, hasta paylaşılmalı, deneyimlerden ve bilgilerden yararlanılmalıdır. Bu süreç hastanın tanısının doğru olarak konulması, tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ve doğru tedavinin uygulanması ve hasta güvenliği için çok önemlidir. Patolog Ortopedist Nukleer Tıp Uzmanı Radyasyon Onkoloğu Medikal Onkolog

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar İki önemli tehlike Megalomani Aşırı güven

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar “Bir hekim sınırlarını bilmelidir”

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Efsane “Benim hiç komplikasyonum yoktur” Gerçek “Cerrahide komplikasyon kaçınılmazdır” -

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar İstenmeyen sonuçlar ortaya çıktığında katılımcı hekim modeli uygulanmalıdır.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar İstenmeyen sonuçlar ortaya çıktığında Konsultan hekim / Hasta ve hasta yakınları ilişkisi çok önemlidir.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar “Ben olsaydım ne isterdim?” EMPATİ

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hasta-Hekim ilişkisinde başarının anahtarı EMPATİ ve İLETİŞİM

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Empati ve iletişim, “Katılımcı Hekim Modeli” nin temel ögeleridir.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar İletişim bir beceridir. Herkes bu beceriye sahip olmayabilir.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Bir hekim, iletişim becerisine sahip olmalıdır.

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Hasta hekim ilişkisi karşılıklı oynanan bir futbol maçı değilse de, hekim oyunu kurallarına göre oynamalı ve kusurlu hareketlerden kaçınmalıdır. Unutulmamalıdır ki kartlar hastanın elindedir ve hangi kartı göstereceğine hasta karar verir. 28

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar “Sevinçler yaşanır, Acılar iz bırakır.”

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar Teşekkür ederim Prof. Dr. Necdet Altun Hastaları tarafından sevilen bir doktor olmanızı dileyerek teşekkür ediyorum. 30