Emine OLHAN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı.
ENTEGRE MÜCADELE.
Demir ÖZDEMİR Eren DURMUŞ
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Sunumu izlemek için bir tuşa tıklayarak ilerleyiniz. Sunum seslidir.
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
GREENPEACE TARAFINDAN YAPILAN ANKET ÇALIŞMASI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
Küresel Büyüme Oranları (%)
R 108 VE R 109 TEKNİK DÜZENLEMELERİ VE UYGULAMALAR
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
Biyoteknoloji işbirlikleri Üretim Üretim teknoloji teknoloji global global miktar miktar sonuç sonuç gelişmiş gelişmiş özel sektör özel sektör Paylaşım.
Ahmet Bostan (1), Sema Gün (2)
TRANSGENİK BİTKiLER.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
GDO’LU YİYECEKLER.
Sadece domates, ekmek veya bir meyve yediğinizi zannederken aslında
Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması
BİYOKÜTLE.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Yeni Maddelerin Çevreye Etkisi
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GDO NEDİR, NE DEĞİLDİR, FAYDASI NEDİR, ZARARI NEDİR
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Tarımsal Biyoteknoloji
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Ahmet Bostan (1), Sema Gün (2)
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSALBİYOTEKNOLOJİ
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

Genetiği Değiştirilmiş Tarım Ürünlerinin Ülkemiz Açısından Değerlendirilmesi Emine OLHAN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

GDO GMO Transgenik Biyoteknolojik yöntemlerle kendi türü haricinde bir türden gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan ya da mikroorganizmalar

GDO GMO Transgenik Biyoteknoloji aslında çok eski bir uğraş ve bilim dalı olup, kullanımı M.Ö. 1750 yılına kadar gitmektedir. Bu dönemde Sümerliler bira ve ekmek yapımında maya kullanmışlardır. Günümüzde ise gen mühendisliği, gen teknolojisi ve gen transferi gibi bitki ve hayvan türlerine kendi potansiyelleri dışında bazı özellikler kazandırabilen teknikleri içermektedir.

Tarımsal Biyoteknolojide Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklılık, Yabancı ot ilaçlarına dayanıklılık, Meyve olgunlaşma sürecinin değiştirilmesi, Besin öğelerince zenginleştirilmesi, Raf ve depolama ömrünün uzatılması, Aromanın artırılmasıdır. Hayvanlarda et verimini artırmaya yönelik çalışmalar 20 çeşit balıkta büyüme ve soğuk koşullara dayanıklılık

Transgenik Ürünlerin Gelişimi İddia:Açlıkla mücadele,daha ekonomik ve çevreci İlk 1990’lı yılların başında Çin’de 1994 yılında ABD’de flavr savr domates 1996 GDO’lu ürünlerin ticarileşmesi 1997’de Dolly koyunu kopyalanmış, 2002’de “Karbon Kopya” adında GD kedi

Dünya Genelinde GD Bitkilerin Ekim Alanları YIL EKİM ALANI MİLYON HEKTAR % ARTIŞ 1996 1.7 - 1997 11.0 547 1998 27.8 153 1999 39.9 44 2000 44.2 11 2001 52.6 19 2002 58.7 12 2003 67.7 13 2004 81.0 16 2005 90.0 2006 102.0 2007 114.3 2008 125.0 9 2009 134.0 7 2010 148.0 10 JAMES, 2011

Transgenik Bitkisel Üretim 2012 yılında 28 ülkede 60 çeşit ürün 17,3 milyon üretici 170,3 milyon hektar alan

Aktörler ABD Brezilya Arjantin Hindistan Kanada Çin ve Paraguay başta olmak üzere G. Afrika, Uruguay, Avustralya, Meksika, Bulgaristan, İspanya

GD Başlıca Ürünler mısırın % 32’si, pamuğun %82’si, soyanın %75’i kolzanın %26’sı transgenik

Ülkeler Bazında GDO’lu Ürünlerin Ekiliş Alanları Ekim Alanı (milyon Ha) Ülkelerin Payı (%) ABD 69.5 40.9 Arjantin 23.9 14.0 Brezilya 36.6 21.5 Kanada 11.6 6.8 Hindistan 10.8 6.3 Çin 4.0 2.3 Paraguay 3.4 2.0 Diğer 10.5 6.2 Toplam 170.3 100.0

Transgenik Üretimin Taşıdığı Riskler Biyolojik Çeşitlilik ve Çevresel Riskler İnsan ve Hayvan Sağlığı Üzerinde Riskler Sosyo-Ekonomik Yapı Üzerinde Riskler

Biyolojik Çeşitlilik ve Çevresel Riskler Bitki sosyolojisinin bozulması, Doğal türlerde genetik çeşitliliğin kaybı, Ekosistemdeki tür dağılımı ve dengenin bozulması, Genetik kaynakları oluşturan yabani türlerde doğal gelişimlerinden sapma, Yabancı ve istilacı türlerin doğada baskın hale gelmesi, Tek yönlü bir flora ve faunanın oluşması, Yeni virüs ve bakterilerin gelişmesi Çapraz kirlenme

Biyolojik Çeşitlilik ve Çevresel Riskler Çevresel risklerin başında gen kaçışı riski gelmektedir. Gen kaçışı, genetiği değiştirilmiş bitkilerin polenlerinin böcekler ya da rüzgâr gibi dış etkenlerle taşınarak diğer bitkilere bulaşmasıdır. Hastalık ve zararlılara,kimyasal ilaçlara karşı direnç sağlamak amacıyla tarım bitkilerine aktarılan genin yabani türlere geçmesi ile bu türlerin zaman içinde genetik özgünlüklerini kaybetmesi ve biyoçeşitlilik kaybı ABD’de, Bt Mısırın kraliçe kelebeklerinin larvalarına zarar verebileceği laboratuvar testleri ile belirlenmiştir

Biyolojik Çeşitlilik ve Çevresel Riskler Yeşil devrim ve monokültür tarımın desteklenmesiyle önemli genetik erozyon oluşmuştur. 1940’lı yıllardan itibaren bütün kültür türlerinde 10 binlerle ifade edilen çeşit veya hat sayısı, ülkeler bazında yüzlü rakamlara inmiştir. FAO verilerine göre 1970 den sonra biyoçeşitlilikte %75 oranında kayıp vardır. GD tarım ürünlerinin yaygınlaşması ile bu kayıp hızlanır

İnsan ve Hayvan Sağlığı Üzerinde Riskler Antibiyotik direnç genlerinin insan veya hayvanlara geçmesi ile dayanıklılık oluşması, Transfer edilen genlerin insan vücudunda bakterilerle birleşme ihtimali, Virüs kaynaklı genlerin ve dayanıklılık geninin diğer virüslere transfer olması ihtimali, İnsan ve hayvanlarda hastalıklarla mücadelenin zorlaşması, Alerjik, kansorejen ve toksik etkilerin oluşması

İnsan ve Hayvan Sağlığı Üzerinde Riskler Bugün, 1940’larda olmayan/bilinmeyen, yaklaşık 80.000 sentetik kimyasal madde dünyada kullanılmaktadır. Her yıl 1.500 kadar yeni kimyasal madde piyasaya sürülmektedir. Bugün vücudumuzda 60 yıl önce bilinmeyen 400-500 kimyasal madde taşıdığımız tahmin edilmektedir. DDT yıllar önce yasaklanmasına karşın hala çevrede ve insan vücudunda tespit edilmektedir. Son yıllarda, kimyasalların olumsuz etkileri doğal hayatta hissedilir derecede artmıştır. Kanser olayları çoğalmıştır.

GDO’LU Besinlerin Sağlık Üzerine Etkisi Alerjik Etkisi; 1996 yılında Brezilya kestanesinden soya fasulyesine aktarılan “2S” genini içeren tüm ürünler, alerji yapması nedeniyle marketlerden toplatılmıştır. Yine ABD’de “Starlink” mısır çeşidi alerjen olduğundan dolayı yalnızca hayvan yemi olarak onaylanmıştır Toksik Etkisi; Transgenik ve normal patateslerle beslenen iki grup farede yapılan çalışmada; normal patateslerle beslenenlerde hiçbir sorun olmamasına karşın, transgenik ürünlerle beslenenlerin sindirim sistemlerinde önemli zararlar belirlenmiştir.

GDO’LU Besinlerin Sağlık Üzerine Etkisi Kanser; Doğrudan yada dolaylı olarak kanserojen etkisinin olabileceği bir çok araştırmacı tarafından belirtilmektedir. Özellikle, herbisitlere dayanıklı transgenik ürünlerde kullanılan “bromoxynil” ve “glufonsinate” gibi kimyasal maddelerin doğrudan kanser yapıcı oldukları bilinmektedir. Antibiyotik Direnci Yaratması; Transgenik bitkilerde işaretleme antibiyotik direnç geni ile yapılmaktadır. Bitkideki bu gen insanlarda hastalık oluşturabilen bakteriler tarafından alınması insanoğlunun bu bakterilerle mücadelesini olanaksız hale getirebilir.

Sosyo-Ekonomik Yapı Üzerinde Riskler Yerel Tarım Sistemlerinin Zayıflaması ve Dışa Bağımlılığın Artması Çiftçiler ve Tüketicilere Olası Etkileri

Genetik Modifikasyonda Sosyo-Ekonomik Riskler Tüketiciler açısından sorunlu Pahalılık Tek tip çeşit ve ilaç kullanımı Tohumluğun her yıl yenilenmesi Çeşit karışımı Transgenik çeşit yetiştiren ülke konumuna gelinmesi

Sosyo-Ekonomik Riskler Yahudiler ve Müslümanlar domuz geni içeren gıdaları tüketmek istememekte ve Koşer ya da Helal gıdaları tüketmeyi uygun görmektedirler. Vejeteryanlar hayvan geni ihtiva eden sebze ve meyve tüketmek istememektedirler GD gıdaların ABD’de yaygın kullanımı, ürünlerin tüketici tarafından kabul edildiğini gösterdiği iddia edilse de ABD’de tüketicilerin büyük çoğunluğu GD ürün tükettiğini bilmemektedir. GD ürün üreticilerinin ABD’de yürüttüğü etiketleme karşıtı lobi faaliyetleri ile ürünler etiketlenmemektedir. ABD’de 1997’den beri yapılan pek çok anket, ABD’lilerin etiketleme istediğini ve etiketleme yapılırsa, halkın büyük çoğunluğunun GD ürün tüketmeyeceğini göstermektedir.

İDDİA:Açlık ve Yoksullukla Mücadele daha az pestisid kullanımı daha ekonomik ürünler Daha çevreci üretim, hastalık ve zararlılara dirençli ürünler olduğu için ürün kaybının olmayacağı veya çok az olacağı için yüksek verimlilik

İddialarla ilgili sonuçlar Son çalışmalar transgenik ürünlerin üretiminde ilaç kullanımının arttığını göstermektedir. Arjantin’de 1999 yılında soya ekim alanında % 17’lik artışa karşılık tarım ilacı kullanımı iki kat artmış ve aynı dönemde verim de azalmıştır. Amerikan üniversitelerinin kurdukları 8.000 tarla denemesinden çıkan sonuç “transgenik soyada transgenik olmayan soyaya göre 3-5 kat fazla glisofat kullanıldığı” şeklindedir

USDA’nın Ulusal Tarım İstatistikleri Servisi Verileri Pestisid kullanımında ilk üç yılda (1996-1998 ) %1.2, %2.3 ve %2.3’lük azalma İlk üç yıldan sonra artış başlamış ve pestisid tüketiminde 2007’de %20, 2008’de ise %27lik artış olmuştur 1996 yılından beri ABD’de pestisid kullanımında 318.4 milyon pound (1 Pound=453gr) artış Herbisid toleranslı ürünlerde herbisid kullanımı 2008 yılında bir önceki yıla göre %31.4 artmıştır

İDDİA: Gelişmekte olan ülkelerin yoksul çiftçileri kazanacak 17,3 milyon çiftçi transgenik ürün yetiştirmekte Çiftçi sayısı olarak çoğu gelişmekte olan ülkelerdeki yoksul üreticiler 18’ i gelişmekte olan olmak üzere 28 ülkede GDO’lu üretim Eğer transgenik ürünlerin olası riskleri bir tarafta bırakılsa ve karlı üretimler olduğu kabul edilse bile ekim alanının %40’si sadece ABD’de bulunmaktadır. Eğer bu üretim şekli ekonomik olarak karlıysa bile bu karlılık ABD’de kalmaktadır. Elde edilen kardan da üreticiden çok tohum firmaları payını almaktadır. Asıl aslan payının da gelecek yıllarda olacağı gözlenmektedir.

Verim Farklılığı ABD’de dokuz farklı Lokasyondaki çalışmada Transgenik mısırda verim 154.9 bushels/acre Klasik mısırda verim 147.1 bushels/acre Fark istatistiksel olarak önemsiz Wisconsin Üniv. 8 eyalette 40 verim denemesi sonucuna göre transgenik soyanın verimi klasik soyaya göre -+%14 olup ortalama %4 daha azdır.

Transgenik Ürünlerin Yaygınlaşması ile Geleneksel tarım ürünlerinde maliyet artmaktadır Kanada’da bulaşma nedeniyle çiftçiler keten tohumlarının GDO’suz olduğundan emin olabilmek için test yaptırmaktadırlar Nitekim ABD’de önemli bir organik mısır çeşidi olan “Terra Prima”da transgenik gen geçişinin belirlenmesi üzerine ürünün tamamı imha edilmiştir

Tarımsal Üretimin Temeli: Tohum 25 yıl önce dünyada 7.000 tohum üreticisi vardı her birinin piyasadaki payı %1’den azdı Bugün çok uluslu on büyük biyokimya şirketleri (Monsanto, DuPont- Pioneer, Sygenta, Bayer Cropscience, BASF and Dow Agrosciences) tohumluk piyasasının %50’den fazlasını kontrol etmektedirler Bu şirketlerin amacı kar- piyasayı kontrol

GDO’lu tohum sektöründe durum Küresel ölçekte GDO’lu tohum sektöründe Monsanto, Du Pont/Pioneer, Sygenta ve Dow/Mycogen olmak üzere başlıca dört firma çalışmaktadır. Bu pazarın % 90’ı tek başına Monsanto’nun elindedir. Fiyatlarda keyfi düzenleme kaçınılmaz Monsanto bazı mısır tohumluklarının fiyatını 2009 da %25 artımıştır 2010 içinde %7'lik artışın olacağı açıklanmıştır

Yaşayan Her İnsan Tarıma Bağımlıdır Henry Kissenger 1970 yılında “Eğer petrolü kontrol ederseniz ülkeyi kontrol edersiniz, eğer gıdayı kontrol ederseniz nüfusu kontrol edersiniz” Yeşil devrim olarak nitelendirilen hibrit tohumlarla şirketlerin bu sektördeki etkisi artırılmış, GDO’lu tohumlarla ise tarımın kontrolü tamamen birkaç şirketin eline bırakılma sürecine girmiştir.

Tarımsal biyoteknolojinin en önemli riski gelişmekte olan ülkelerde yerel tarım sistemlerinin zayıflaması ve dışa bağımlılığın artmasıdır GDO’lu tohum satan firmalar pazarlamalarında ürünün tarımıyla ilgili ilaç, gübreleme ve sulama tekniklerini de paket halinde sunmaktadırlar. Aynı zamanda patent sistemiyle tohum firmalarının ticari hedeflerinin güvence altına alınmasının, yerel gen kaynaklarının çok uluslu firmaların eline geçmesi ve dışa bağımlılığın artması

Ülkemiz için Transgenik ürünlere ihtiyaç var mı? Mısır, pamuk ve soya ithalatı kaçınılmaz mı? Ülkenin biyoçeşitliliğine zararı Dünyanın 3. büyük gen bankası ülkemizde

Neden Biyogüvenlik? Olası olumsuzluklara karşı insanlığın korunması, Henüz öngörülemeyen çevresel ve sağlıkla ilgili risklerin oluşumunun engellenmesi için

Biyogüvenlik GDO’ların doğada bulunan diğer canlılara, onların devamlılığına ve çeşitliliğine, yani biyolojik çeşitliliğe ve insan sağlığına zarar vermeden kullanılabilmesi için oluşturulmuş kurallar ve tedbirler sistemidir

Biyogüvenlik Nasıl sağlanır? GDO’ların güvenli kullanımının sağlanması ve çevrenin ve insan sağlığının korunabilmesi GDO’ların sınır ötesi hareketliliğinin kontrol altına alınmasına bağlıdır. Bu kapsamda dünyadaki ülkelerin hepsinde hatta uluslarüstü yasal düzenlemeler gereklidir.

Protokol’ün İçerdiği Konular GDO’ların sınıraşan hareketi öncesinde “önbildirim” yapılması ve ithalatı kabul edilen GDO’ların “etiketlenmesi”, Gıda ve hayvan yemi olarak kullanılacak GDO’lu ürünlerin ithalatından 270 gün öncesi risk değerlendirilmesinin yapılması,

Protokol’ün Kapsadığı GDO’lar : 1)Çevreye kasti (bilinçli) olarak bırakılacak GDO’lar (ekim amaçlı tohumlar ve yetiştirme amaçlı hayvanlar gibi) 2)Gıda, yem ve işleme amaçlı GDO’lar (mısır, pamuk, soya gibi ürünler)

Türkiye’de Biyogüvenlik “Transgenik Bitkilerin Alan Denemelerine İlişkin Talimat” (1998) Bu Talimat’a göre transgenik bitkilerin ithalatı için, önce belli lokasyonlarda Araştırma Enstitülerince alan denemelerine alınmalarına izin verilmektedir.

Alan Denemeleri İçin Aranan Kriterler 3 yıl önce tescil edilmiş olması, Transgenik bitkilerle ilgili mevzuatın uygulanmakta olduğu ülkelerde ticari olarak üretiliyor olması, Denenecek transgenik bitkinin insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığı yönünden risk taşımaması, Transgenik bitkinin Türkiye’de yakın akraba ve yabanileri olan türlere ait olmaması

TKB’nın “Tohumluk İthalatı Uygulama Genelgesi”nde (2008/1) Aktarmagenli (transgenik) bitki çeşitlerine ait tohumluklar ürün yetiştirme amacıyla ithal edilemez Transgenik çeşitlerin ve çoğaltım materyalleri için ithalatçı ve ihracatçı firma çeşidin transgenik olmadığına dair taahhütname vermek zorundadır

Yasal Düzenleme 26.10.2009 tarihinda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafındanTürkiye’de GDO’lu ürünlere ilişkin “ Gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi,ihracatı, kontrol ve denetimine ait Yönetmelik” yayınlanmıştır. Yönetmelikte bazı noktaların net olmaması nedeniyle 20.11.2009 tarihinde Yönetmelikte değişiklikler yapılmıştır.

Yasal Düzenleme Önce Yönetmeliği durdurma kararı, sonra da bu kararın kaldırılması Daha sonra 20.01.2010 tarihinde Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik yayınlanmıştır. 32 genin gıda ve/veya yem amaçlı olarak ithal edilebileceği konusunda izin vermiştir. Bu izinlerin 16 tanesi mısır, 3 tanesi soya, 6 tanesi pamuk, 3 tanesi kolza, 1 tanesi şeker pancarı, 1 tanesi patates nişastası, 2 tanesi bakteri biyokütlesi içindir.

Mevcut Durum Biyogüvenlik Kanunu çıkmadan ilgili Yönetmeliğin çıkması çeşitli tartışmalara neden olmuş ve yaklaşık 10 yıldır tasarı olan “Biyogüvenlik Kanunu” 26 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak, 5977 sayılı kanun olarak yürürlüğe girmiştir. Biyogüvenlik Kurulu / Bilimsel Komite tarafından ithaline izin verilen 32 gen ile ilgili karar iptal edilmiştir Biyogüvenlik Kurulu tarafından; 3 adet soya çeşidine ve 16 mısır çeşidine yalnızca yem sanayisinde kullanılması amacıyla izin verilmiştir

Mevcut Durum Gıda amaçlı 3 soya, 21 mısır, 3 kolza, 1 şeker pancarı ve 1 patates Yem amaçlı 3 kolza, 1 şeker pancarı çeşidi Biyoetanol amaçlı 22 mısır çeşidi için başvuruda bulunulmuştur. Ancak söz konusu başvurular sonuçlanmamıştır. Türkiye Gıda İçecek Sanayi Dernekleri, gıda amaçlı kullanılmak üzere 3 soya, 21 mısır, 3 kolza, 1 şeker pancarı ve 1 patates başvurusunu 14.8.2012 tarihinde geri çekmiştir. Ünak Gıda ve Kim…. Gıda amaçlı 3 soya geni için başvurmuştu, 16.8.2012 tarihinde başvurusunu geri çekti

Mevcut Durum Onaylanmış genler için, etiketleme sınırı % 0.9 İzlenebilirlik ile ilgili belgelerin 20 yıl süreyle saklanması zorunludur Riskli ülkelerden ithalatlarda %100 GDO kontrol GDO’lu ihtimali olan glikoz şurubu, glikoz şurubu tozu, rafine yağlar, fermente organik asitler ve fermente içkiler gibi ikincil ürünlerin ithalatlarında GDO’lu olmadığına dair beyan alınmaktadır. Onaylanmamış gen içeren yemlerde % 0,1’e kadar etiketlemeden ithalat izni GTHB, GDO analizi yapabilen laboratuvar sayısı 32

Sonuç İddialar ile araştırma sonuçları ile örtüşmemektedir. Bu gelişmeler açlığın giderilmesi yerine derinleşmesini getirecektir Bu teknolojiye sahip olmayan ülkeler açısından dışa bağımlılık Yakın gelecekte gen kaynakları özel stratejik bir önem kazanacaktır Dünya tohum sektörünü yönetmek dünyayı yönetmek gibi Gıda kitle imha silahlarından daha tehlikeli olabilir