İNCELEME VE SORUŞTURMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANLIĞI
Advertisements

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
Tarihsel Süreç İdari Sistem
Ön İnceleme Nedeniyle Düzenlenecek Raporlar
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Teftiş Kurulu Başkanlığı Mülkiye Müfettişliği
T.C. İÇİLERİ BAKANLIĞI Mülkiye Müfettişliği Mayıs- 2009
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
KADAR YÜCE OLAMAZ. EDİSON ADALET KUVVETE DAYANMALIDIR.
CEZA SORUŞTURMASI.
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
MANİSA VALİLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİM MEMUR YARGILAMA HUKUKU
Atakum Yazı İşleri Müdürü
4483 SAYILI MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN ÖN İNCELEME USUL ve ESASLARI Y.Yavuz ELİŞ.
TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
İZMİR Aralık-2008.
İSTANBUL Mayıs
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
Tevfik BAYHAN Bakanlık
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
HASTA HAKLARININ HUKUKİ BOYUTU
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ
20 TEMMUZ SAYILI R.G İŞYERİ HEKİMLERİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HK YÖNETMELİK SUNUMU ISG 503.
AMASYA VALİLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİM
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Mükelleflerin İzahat Talepleri
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ
Sadiye AVCI DEMİRÖZ Sinop-2014
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI FAALİYETLERİ Kartal Belediyesi
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
Kurulun İnceleme ve Araştırması
Harcama Yetkilileri.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Halil İbrahim AKŞİT Mülkiye Başmüfettişi Başkan Yardımcısı
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
Kanunun Amacı Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için; izin vermeye yetkili mercileri.
Müracaat ve Şikayetler
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
MEMURLARIN YARGILANMASI
4483 SAYILI KANUN-ÖN İNCELEME USÜL İŞLEMLERİ
MEMUR SUÇLARI 3628 Kanun Kapsamındaki Suçlar
4483 SAYILI MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN İLE İLGİLİ SORUN ALANLARI.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
Sayılı Kanun Kapsamında Ön İ ncelemecilerin Ve Teftiş Kurullarının Karşılaştı ğ ı Problemler Ve Çözüm Önerileri Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi.
Ahmet ARDIÇ Tetkik Hâkimi ADANA. - TCK TCK ÖZEL AF - YASAMA DOKUNULMAZLIĞI - DAVA NAKLİ 2.
Soruşturma Türleri ve Getirilen Tekliflerin Uygulanması
RÜŞVET TCK 252. MADDE.
M E M U R S U Ç L A R I SUÇ: Devletin hukuk nizamı içinde kendisine müeyyide olarak ceza konulmuş fiildir.
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
4483 SAYILI MEMURLARIN VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN VE UYGULAMALARI ARİF DEDE Eğitim Uzmanı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
4483 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN.
Levent Küçük İç Denetçi İstanbul, Temmuz 2018
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA CEZA SORUŞTURMASI USULÜ
Sunum transkripti:

İNCELEME VE SORUŞTURMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ALADDİN ÖZDEMİR

UYGULAMA USUL VE ESASLARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Teftiş Kurulu Başkanlığı  4483 SAYILI MEMURLAR ve DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN UYGULAMA USUL VE ESASLARI     

4483 sayılı Kanunun “Kapsamı” Bu Kanun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanır

4483 sayılı Yasa hükümlerinin uygulanmadığı suçlar: 1- 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar, a) Gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunma, b) Haksız mal edinme,c) İrtikap,d) Rüşvet, e) Basit ve nitelikli zimmet, f) Görevi sırasında veya görevinden dolayı kaçakçılık, g) Resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, i) Devlet sırlarının açıklanması veya açıklanmasına sebebiyet vermek,

4483 sayılı Yasa hükümlerinin uygulanmadığı suçlar: 2- 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Fiillerin Takibi Hakkında Kanunun 3. maddesi, 3- Evlendirme Yönetmeliğinin 56. maddesi, (TCK.230) 4-Türk Ceza Kanununun 310. maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına fiilen saldırı ve 301. maddesinde belirtilen Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, 5- 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanununun 13, 14 ve 15. maddelerinde belirtilen suçlar,

4483 sayılı Yasa hükümlerinin uygulanmadığı suçlar: 6- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda yazılı suçlar, 7- 2485 sayılı Devlet Güvenlik Mahkemelerinin KuruluĢ Görev ve Yargılama Usulle-ri Hakkındaki Kanun kapsamına giren suçlar, 8- 6831 sayılı Orman Kanununa muhalefet, 9- Adli görev nedeniyle işlenen suçlar,

4483 sayılı Yasa hükümlerinin uygulandığı suçlar: Madde 204: Resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek, Madde 205: Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, Madde 206: Resmi Belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, Madde 251: Denetim görevini ihmal, Madde 257:Görevi kötüye kullanma,

4483 sayılı Yasa hükümlerinin uygulandığı suçlar: Madde 258: Görevine ilişkin sırrın açıklanması, Madde 260: Kamu görevinin terki ve yapılmaması, TCK’nın 85 ve 89. maddelerinde yer alan taksirle ölüm ve yaralama eylemlerinin memurun görevi sebebiyle dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesinde işlenmesi, 237 sayılı Taşıt Kanununun ihlali

Ön inceleme yaptırmaya ve soruşturma izni vermeye yetkili merciler 1 Bakanlık teşkilatının ilçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında ; Kaymakam Bakanlık teşkilatının ilde ve merkez ilçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında o ilin Valisi,

Ön inceleme yaptırmaya ve soruşturma izni vermeye yetkili merciler 2 Bakanlığın merkez teşkilatının ortak kararla atananlar dışındaki memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında; Müsteşar Bakanlığın merkez ve bağlı kuruluşlarında görev yapan ortak kararla atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında; Sağlık Bakanı

Ön inceleme yaptırmaya ve soruşturma izni vermeye yetkili merciler 3 663 sayılı KHK ile oluşturulan bağlı kuruluşların merkez teşkilatında görevli ortak kararla atananlar dışındaki memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında kurum başkanı veya genel müdür,

Olayın yetkili mercilere iletilmesi-1 Cumhuriyet başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler.

Olayın yetkili mercilere iletilmesi-2 Diğer makam ve memurlarla kamu görevlileri de, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini ihbar, şikayet, bilgi, belge veya bulgulara dayanarak öğrendiklerinde durumu izin vermeye yetkili mercie iletirler.

Yetkili mercilerin saptanmasında, memur veya kamu görevlisinin SUÇ TARİHİNDEKİ GÖREVİ esas alınır. Ast memur ile üst memurun aynı fiile iştiraki halinde izin, üst memurun bağlı olduğu merciden istenir.

Ön inceleme yapılabilmesi için 1. Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suç işlediklerinin; a. İhbar üzerine, b. Şikayet üzerine, c. Basın-yayın yoluyla, d. Doğrudan doğruya(Denetim-teftiş esnasında), e. Cumhuriyet Başsavcısının talebi üzerine, Yetkili merci tarafından öğrenilmiş olması, 2. İhbar ve şikayetlerin; a. Soyut ve genel nitelikte olmaması, b. Kişi ve/veya olay belertilmesinin zorunlu olması,(Yani, somut ve özel nitelikte olması, olayın, şikayet edilen memurlar ve diğer kamu görevlilerinin isim ve görev yerlerinin net bir şekilde belirtilmesi)Gerekir.

Ön inceleme-1 İzin vermeye yetkili merci, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlediğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatır. (4483 Md.5)/1 Cumhuriyet başsavcılıkları ile izin vermeye yetkili merciler ihbar ve şikâyetler konusunda daha önce sonuçlandırılmış bir ön inceleme olması halinde müracaatı işleme koymazlar. Ancak ihbar veya şikâyet eden kişilerin konu ile ilgili olarak daha önceki ön incelemenin neticesini etkileyecek yeni belge sunması halinde müracaatı işleme koyabilirler. (4483 Md.5/2)

Ön inceleme-2 Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabilir. İnceleme yapacakların, izin vermeye yetkili merciin bulunduğu kamu kurum veya kuruluşunun içerisinden belirlenmesi esastır. İşin özelliğine göre bu merci, anılan incelemenin başka bir kamu kurum veya kuruluşunun elemanlarıyla yaptırılmasını da ilgili kuruluştan isteyebilir. Bu isteğin yerine getirilmesi, ilgili kuruluşun takdirine bağlıdır. (4483 Md. 5/3)

Ön inceleme yapmaya yetkili olanlar a.İzin vermeye yetkili merci, b.İzin vermeye yetkili merciin kamu kurum ve kuruluşunun içerisinden görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veyahut hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memurlar ve diğer kamu görevlilerinden biri veya birkaçı, c.İzin vermeye yetkili merciin talebinin ilgili kuruluşun kabul etmesi halinde, başka bir kamu kurum veya kuruluşunun denetim elemanları, memurlar ve diğer kamu görevlileri, d.Sağlık Bakanlığının merkez, bağlı ve taşra teşkilatında görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında Bakan dışındaki izin vermeye yetkili mercilerin, işin özelliğine göre ve gerektiğinde, talebinin Sağlık Bakanı tarafından uygun görülmesi halinde, Sağlık Bakanlığınca görevlendirilecek Bakanlık Denetçileri,

Ön İnceleme Yapanların Yetkisi ve Rapor Ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişiler, bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerini haiz olup, bu kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre işlem yapabilirler. Hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunarlar. Ön inceleme birden çok kişi tarafından yapılmışsa farklı görüşler raporda gerekçeleriyle ayrı ayrı belirtilir. Yetkili merci bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir. Bu kararlarda gerekçe gösterilmesi zorunludur.(4483 Md.6)

Ön inceleme ile görevlendirilenlerin CMK’ya göre yetkileri Yetkileri şunlardır: 1-Yeminli zabıt katibi görevlendirme 2-Tanığı davet etmek veya zorla getirtmek ve ifadesini almak 3-Bilirkişi ve uzman görüşü almak 4-Keşif yaptırmak 5-İstinabe yoluyla ifade almak 6-Her türlü bilgi ve belgeyi görevlilerden almak 7-Hakkında ön inceleme yapılanı davet etmek ve ifadesini almak

Ön inceleme Raporunun Bölümleri I. GİRİŞ II. İHBARCI VE ŞİKAYETÇİ III. SUÇ YERİ VE TARİHİ IV.  HAKKINDA ÖN İNCELEME YAPILANLAR V.  ÖN İNCELEMENİN KONUSU VI. YAPILAN ÖN İNCELEME ÇALIŞMALARI VII. BİLGİ, BELGE VE İFADELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VIII.  SONUÇ, KANAAT VE TEKLİF

Süre Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını, suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç 30(Otuz) Gün içerisinde verir. Bu süre, zorunlu hallerde 15(Onbeş) günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir. Yetkili merci, herhalde yukarıdaki fıkrada belirtilen süreler içinde memur veya diğer kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi konusunda karar vermek zorundadır.(4483 Md 7)

Soruşturma izninin kapsamı Soruşturma izni, şikayet, ihbar veya iddia konusu olaylar ile bunlara bağlı olarak ileride soruşturma sırasında ortaya çıkabilecek konuları kapsar. Soruşturma sırasında izin verilen olay ve konudan tamamen ayrı veya farklı bir suç olarak nitelendirilebilecek bir fiil ortaya çıktığında, yeniden izin alınması zorunludur. Suçun hukuki niteliğinin değişmesi, yeniden izin alınmasını gerektirmez.(4483 Md.8)

İtiraz 1 Yetkili merci, soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin kararını; A-Cumhuriyet başsavcılığına, B-Hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisine C-varsa şikayetçiye bildirir.  Soruşturma izni verilmesine ilişkin karara karşı; -Hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisi; Soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara karşı ise; -Cumhuriyet başsavcılığı veya Şikayetçi, İtiraz yoluna gidebilir. İtiraz süresi, yetkili merciin kararının tebliğinden itibaren 10(On) gündür.

İtiraz 2 1. Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı kuruluşlarında görevli olup ortak kararla atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkındaki kararlarla ilgili olarak Danıştay 2. Dairesine, 2. a) İlçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri, b) İlde ve merkez ilçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri, c) Bakanlık merkez ve bağlı kuruluşlarında görev yapan ortak kararla atananla dışındaki diğer memur ve kamu görevlileri,  Hakkındaki kararlarla ilgili olarak Bölge İdare Mahkemesine yapılması gerekir.

Ön İnceleme yapılırken bu görevleri ifa edenlerin dikkat etmesi gereken hususlar-1 1- Gizlilik konusuna olabildiğince riayet edilmeli. 2- İncelemenin hiçbir aşamasında, konu ile ilgili olumlu veya olumsuz kanaat belirtilmemeli. 3- Belgelere dayalı konu incelemesine öncelik vererek, konuyla ilgili tüm belgeler toplanmalı. 4- İnceleme yapılan yerde, gerek hakkında ön inceleme yapılanların gerekse de diğer personelin kişilik haklarına saygılı olunarak, personelin yıpranmasının önüne geçilmeli. Konu ile ilgili bilgisi olanların tanıklıklarına başvurulmalı. 5- Görev yapılan yerin icrai işlerine karışılmamalı, sadece rehber olunmalı. 6- Haklarında ön inceleme, soruşturma yapılanların, konuları hatırlamalarına yardımcı olabilecek belgeleri incelemelerine müsaade edilmeli.

Ön İnceleme yapılırken bu görevleri ifa edenlerin dikkat etmesi gereken hususlar-2 7- Kişileri itirafa zorlamak için yanlış bilgi ve yönlendirilmelere başvurulmamalı, kişileri yargılarcasına hareket edilmemeli, inceleme ve araştırma yapmanın gerektirdiği davranışla hareket edilmeli. 8- Kişilere güven verilmeli, kendilerini rahat hissetmeleri sağlanmalı ve tarafsız bir kişi karşısında oldukları kanaati uyandırılmalı. 9- Hiçbir şekilde üçüncü kişilerin bulunduğu bir ortamda ifade alınmamalı. 10- Hisli, sempatik ve duygulu olunmalı, ancak bir kanaat ve neticeye ulaşma durumunda hukuk normları çerçevesinde akıl ve hukuk bilgisiyle hareket edilmeli. Yani değerlendirmede duygusal değil objektif olunmalı. 11- Kurumda çalışanlarla münakaşaya girmekten uzak durmalı ve incelemeciye yakışır ağırlıkta hareket edilmeli. 12- Hiçbir surette siyasi kimlik belirtilmemeli ve başkasının görevine karıştırmadığı siyasi kimliğiyle uğraşılmamalı.

Ön İnceleme yapılırken bu görevleri ifa edenlerin dikkat etmesi gereken hususlar-3 13- İnceleme sırasında, konu ile ilgisi olan kimselere konuk olmaktan, onların ikramlarını kabul etmekten, bunlarla alışveriş yapmaktan ve borç alıp vermekten kaçınılmalı. 14- Görevin gerektirdiği kılık-kıyafet ve davranışa riayet edilmeli. 15- Düzenlenen raporlar, açık ve anlaşılır olmalı, yorumlar belge ve bilgilere dayandırılmalı, görüşler mesnetli ve mantıklı olmalı. 16-Hasta ve raporlu durumda bulunan tanık veya hakkında ön inceleme yapılanların ifadelerinin alınması hâlinde, ilgililerin o sırada ifade verebilecek durumda oldukları doktor raporuyla belgelendirilmeli.

TEŞEKKÜRLER……