Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLESTEROL HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Advertisements

Evren ile insan arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Yumurta ve Zekâ Gelişimi Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi
YUMURTANIN BESLENMEDEKİ YERİ
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
TEKHARF Alkol İçimi.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
OBEZİTE.
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
KADIN, BESLENME VE SAĞLIK
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
Yeterli ve Dengeli Beslenme
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
Eslenme engeli.
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OBEZİTE (Şişmanlık).
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Dyt. Elvan ODABAŞI KANAR
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
LİPİTLER (Yağlar).
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Sağlıklı Beslenme.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
YAŞAM BOYU SPOR 3. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Yumurta Hakkında Yanlış Bilinenler Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

Ülkemizde beslenme sorunları Protein-enerji yetersizliği: Beş yaşındaki çocukların yaklaşık olarak 1/6 sı kronik beslenme yetersizliği göstermekte; buna bağlı olarak % 8’ i olması gereken ağırlığın altındadır.

Bebek beslenmesi Barker Hipotezi: Düşük doğum ağırlığı ileri yaşlarda kronik hastalıkların (diabet, obezite, yüksek tansiyon ..) ortaya çıkma riskini arttırmaktadır. Anne adayının hayvansal proteinlerden eksik beslenmesi bebeğin düşük canlı ağrılıkta doğmasına neden olmaktadır. [Godfrey ad et all. 1996 BMJ 312, 410-4] “Egg good for your Egg .” Dr. David Barker, 23 September 2003

Çocuklar için beslenme Besinsel çeşitlilik Gelişme için kaliteli protein Kalori dengesi Okul başarısı için kahvaltının önemi Yemek kültürü

0-3 yaş döneminde hayvansal proteinlerle dengeli beslenen çocukların zeka seviyeleri büyük ölçüde olumlu etkilenir.

Okuma azmi yüksek, okuduğunu anlayabilen, anladığını yorumlayabilen, yorumları ile kaliteli projeler ortaya koyabilen ve bu projeleri takım çalışması şeklinde uygulayabilen yüksek beyin gücüne sahip bireylerden oluşan bir toplumda, insanlar iyi yetişmiş, kendine güvenen ve başkalarına saygı ve sevgi duyan bir yapıda olacağından, bu toplumda YAŞAM KALİTESİ yüksek olacaktır.

Kabuğunu kıramayan yumurta

Yumurta Hakkında Tüketici Davranış ve Eğilimleri Ocak 2004 18 yaşının üstünde 1069 Bayan Yüzyüze Anket İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Sivas

Ev Kadınlığı dışında uğraşısı bulunmayanlar 55.6 Çalışan Kadın 39,6 Ev kadınlığı ile birlikte ek iş yapanlar 4.8 Anket uygulanan bayanların %43,6’sı ilkokul veya daha düşük, %40,0’ı orta-lise %16,4’ü ise yüksek öğrenimlidir.

Ortalama Birey Sayısı (Adet) Ailedeki Birey Sayısı (Adet) Oran (%) Aile Başına Ortalama Birey Sayısı (Adet) 1-2 10.0 1.9 3-4 50.4 3.6 5-6 30.8 5.5 7+ 8.8 8.0 Toplam veya Ort 100.0 4.4

Yumurtayı nereden satın alıyorsunuz?

Ankete katılanların %58,8’i büyük, %26,0’ı orta, %1,2’si küçük yumurtayı tercih ederken, %14,0’u yumurta büyüklüğünün satın almada önemli olmadığını belirmişlerdir. Tüketiciler satın aldıkları yumurtanın markasına pek dikkat etmemektedirler (%81.2). Markaya önem verenlerin %8,5’ i düşük gelir, %57,5’i orta gelir ve 34.0’i ise yüksek gelir grubundandır.

Aile başına haftalık tüketilen yumurtanın %61,4’ü sabah kahvaltılarda tüketilirken %38,6’sı yemek, tatlı, pasta ve börek yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Sabah kahvaltısında tüketilen yumurtanın %28,1’i erkekler, %37,2’si kadınlar ve %34,7’si çocuklar tarafından tüketilmektedir. Genellikle, kışın yumurtalı ıspanak , çılbır, yazın ise menemen yada çılbır, yumurta ile yapılan başlıca yemek çeşitleridir.

Tüketicilerin Yumurta İle İlgili Düşünceleri Doğru Yanlış Fikrim Yok Sindirimi Kolaydır 53.6 33.6 12.8 Hazırlanması Kolaydır 100.0 0.0 Yumurtalı yemekler ucuzdur 63.2 27.6 9.2 Yaşlılar çok yumurta yemelidir 12.0 76.4 11.6 Kışın yumurta iyi bir gıdadır 98.0 0.8 1.2 Çocuklar için yararlıdır 99.6 0.4 Yumurtanın kolesterolü yüksektir. 98.8

Yumurta için yeni bir imaj Kolesterol hakkındaki hurafeler, yumurtanın beslenme açısından öneminin göz ardı edilmesine neden olmuştur.

Gıdalardaki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülerek yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve az tüketilmiştir.

Kolesterol zararlıdır, vücudumuzun gerek duyduğu bir madde değildir.

Kolesterol Tüm hayvanlar ve insanlarda vücutta sentezlenen yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Kolesterol, beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücut kolesterolü kullanarak hormon (kortizon, seks hormonu), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir.

Vücudun kolesterole sahip olmasının tek yolu onu gıda yolu ile almaktır?

İnsan vücudundaki kolesterolün %80’i karaciğer tarafından üretilmektedir. Ne kadar çok kolesterol tüketilirse karaciğerde üretilen kolesterol o kadar azalır. Ayrıca kolesterolün emilmesi azalmakta, atılması çoğalmaktadır.

Diyetle alınan kolesterol kalp damar hastalıkları için ilk öncelikli risk faktörüdür.

Kardiyovasküler risk faktörleri Hipertansiyon Lipid (yağ) metabolizması bozukluğu, Sigara Diyabetes mellitus (şeker hastalığı) Şişmanlık Fiziksel aktivite azlığı ve sedanter yaşam Yüksek hematokrit Artmış trombojenik faktörler İleri yaş Kolesterol yüksekliği Erkek cinsiyet Aile öyküsü Tip A kişilik yapısı Östrojen eksikliği Alkol yoksunluğu Fibrinojen yüksekliği Ürik asit yüksekliği Lipoprotein (a) Belirgin beyin, kalp, böbrek veya damar hastalığı

Yumurta hakkında tabular yıkılıyor

There is no longer a specific recommendation on the number of egg yolks a person may consume per week.

Bir adet yumurtanın beyazında, kolesterol ve yağ yoktur ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Yapılan çalışmalar ile kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; beslenme şeklinin, genetik özelliklerin ve yaşam biçiminin önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Eğer kolesterol metabolizması bozukluğunuz yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsanız, vücudunuz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktifseniz ve sigara kullanmıyorsanız, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.

Yumurtanın yağ içeriği Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.

Yumurtanın toplam yağ içeriği düşüktür. Doymuş yağ asitleri oranı düşüktür Yumurtanın Yağ Asitleri İçeriği % 36 doymuş yağ asitleri % 48 tekli doymamış yağ asitleri % 16 çoklu doymamış yağ asitleri  

Doymuş yağ asitleri kalp-damar hastalıkları için risk faktörüdür Çoklu doymamış yağ asitlerinin; Kan toplam kolesterolü ve LDL- kolesterolünü düşürücü etkileri vardır. Trombosit birikimine engel olurlar. Böylece kalp-damar hastalıklarını önleyici etkide bulunurlar.

Kan kolesterolü ile diyet kolesterolü arasındaki ilişki

Doymuş yağların, kan kolesterol düzeyinde artış oluşturma özelliği, yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır. Beslenmede kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve yağ asitleri dağılımına dikkat etmek gerekir. J Am Coll Nutr 2000;19:549S-555S Am J Clin Nutr 1979;32:1051-105

Amerika Birleşik devletlerinde yapılan bir araştırmada; haftada birden az yumurta yiyenlerle, daha fazla yiyenler arasında koroner kalp hastalığı ve felç oranları arasında anlamlı bir bağlantı bulunmamıştır. Yalnızca, çalışma dışında tutulan, şeker hastalıklı erkeklerde, haftada birden çok yumurta yiyenlerde, daha az yiyenlere göre koroner kalp hastalığı riskinin iki katına çıktığı belirlenmiştir. F. B. Hu ve arkadaşları, "A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women." JAMA 1999 281: 1387-94.

Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketmenin sakıncası yoktur. Ancak; Aşırı miktarda sigara içen, spor ile uğraşmayan, kilo sorunu olan, kalıtsal olarak yüksek kan kolesterol düzeyine sahip ve koroner kalp hastalığı bulunan kişilerin gıdalarla aşırı miktarda kolesterol almaları uygun değildir.

Kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa Yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa İdeal vücut ağırlığını koruyorsa Fiziksel olarak aktifse ve sigara kullanmıyorsa Yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.

Çocuğunuzun sağlığı için

S O R U L A R........