Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programı (ÇMUEP) Yapılan Çalışmalar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Olgun ŞENER Kamu Yönetimi Uzmanı
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
COP 10’a Hazırlık Amaçlı Kuzey Akdeniz Bölgesel İstişare Toplantısı -BONN Ülkemizin etkin olduğu Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin.
Sayıştay Konferans Salonu Ankara,
Kapasite Geliştirme Çalıştayı Dr. Serap OĞUZ TANATAR Lefkoşa, 09 Kasım 2010 Project: EuropeAid/124745/D/SER/CY Roadway Safety Education & Campaigning TRAFİK.
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Uluslararası Sözleşmeler
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Bakanlar Kurulunca tarihinde kararlaştırılan ve
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
10. TARAFLAR KONFERANSI HAZIRLIK TOPLANTISI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
ISPARTA KIRSAL KALKINMA PLANI 2014 – 2019 Tematik Çalışma Grupları Toplantısı Isparta Valiliği 04 Aralık 2013.
KALICI ORGANİK KİRLETİCİLERE İLİŞKİN STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ ULUSAL UYGULAMA PLANI GÜNCELLENMESİ PROJESİ ÇALIŞMA PROGRAMI Melih ORAL Proje Koordinatörü
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi Nuri Özbağdatlı Ulusal Danışman UNDP Türkiye 27 Nisan 2012 Antalya.
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İTÜ-Mimarlık Fakültesi
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
1 Finans Konulu Tematik Çalışma Grubu Raporu Koordinatörler Toplantısı 5-6 Kasım 2007 T. Woudeneh & J. Labre.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
IPA II Dönemi Hazırlıkları
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL HAVZA YÖNETİMİ STRATEJİSİ
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
İl Düzeyinde Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimleri (HBÖKB) Nevin Şenol & John Hart Politika ve Mevzuat Geliştirme Uzmanları Jove Jankulovski Kilit.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
KALKINMA AJANSLARI 1 Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı Mesleki ve Teknik E ğ itim Genel Müdürlü ğ ü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlı ğ ı.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
1 Altunkaya ÇAVUŞ Amasya MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
1 Osman Özdemir MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Su Yönetiminde STK’lar ile İşbirliği Çalıştayı 19 Temmuz 2012.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
2 1.HAVZA BAZLI SU YÖNETİMİ 2.SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ 3.ÜLKEMİZDE HAVZA BAZLI SU YÖNETİMİNE GEÇİŞ 4.HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI 5.NEHİR HAVZA YÖNETİM PLANLARI.
Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programının(ÇMUEP) Yenilenmesi ÇEM ÇMUEP Hazırlama Ekibi Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Koordinasyon Birimi Toplantısı,
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
Sunum transkripti:

Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programı (ÇMUEP) Yapılan Çalışmalar Dr. Ahmet ŞENYAZ Bakanlık Müşaviri 13.02.2014 Ankara

çölleşme ya da arazi bozulumu……….. NEDEN?....... arazinin yetenek sınıflarına uygun olarak kullanılmaması arazide yanlış uygulamaların yapılması NEREDE?...... kurak alan/ kurak bölge su kıtlığı/yokluğu az gelişmiş ülkeler fakirlik/açlık KÜRESEL SÖZLEŞME KÜRESEL SORUN

GELİŞMELER………. 2- Türkiye ilk ÇMUEP hazırladı (2005-) 1- Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi onayı (1998) 2- Türkiye ilk ÇMUEP hazırladı (2005-) Çevre ve Orman Bakanlığı 3- UNCCD 10 yıl stratejisi (2008-2018) 4- ÇEM kuruldu(2011) Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5- Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi hazırlandı(2013) 6- Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programının yenilenmesi

Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 10 Yıllık Strateji Belgesi (2008-2018) NEDEN YENİ BİR STRATEJİ Finansman yetersiz Bilimsel temel zayıf Bilinçlenme yetersiz Savunuculuk oluşmamış Taraflar arasında uzlaşı sorunu var Kurumsal yetersizlikler YENİ FİNANSMAN ARAÇLARI GEF ODA YOKSULLUK AZALTMA STRATEJİLERİ BİN YIL EKOSİSTEM DEĞERLENDİRMESİ(MA) Çölleşme sentez raporu

Sözleşmenin uygulanmasını sağlamak için aktörler arasında etkili STRATEJİK HEDEFLER UNCCD TÜRKİYE 1 Etkilenmiş nüfusun yaşam koşullarının iyileştirilmesi 1 Çölleşmeden etkilenen ve etkilenmesi muhtemel ekosistemlerin çölleşmeye neden olan faktörlerden korunması ve mevcut durumunun iyileştirilmesi 2 Etkilenmiş ekosistemlerin koşullarının iyileştirilmesi 2 Çölleşmeden doğrudan etkilenen muhtemel nüfusun hayat şartlarının iyileştirilmesi 3 Sözleşmeyi etkin bir şekilde uygulayarak küresel fayda sağlamak 3 İlgili uluslararası sözleşme, ulusal plan ve programlar arasında sinerji oluşturulması Sözleşmenin uygulanmasını sağlamak için aktörler arasında etkili bir ortaklık oluşturarak, kaynakları harekete geçirmek 4 İkili, bölgesel ve küresel mücadele çalışmalarına öncülük edilmesi ve destek olunması 5 ÇM ve kuraklık tesirlerinin azaltılması konusunda aktörler arasında etkili ortaklık oluşturularak verimli ve etkin mücadele için ihtiyaç duyulan ortamın ve kapasitenin geliştirilmesi

OPERASYONEL HEDEFLER UNCCD TÜRKİYE 1 Savunuculuk, bilinçlendirme, eğitim 1 SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ 2 Politika çerçevesi 2 KIRSAL KALKINMA 3 Bilim ve teknoloji 3 ULUSAL EŞGÜDÜM VE İŞBİRLİĞİ 4 Kapasite geliştirme 4 POLİTİKA ÇERÇEVESİ 5 Finansman ve teknoloji 5 ULUSLARARASI EŞGÜDÜM VE İŞBİRLİĞİ 6 KAMUOYU OLUŞTURMA BİLİNÇLENDİRME VE EĞİTİM 7 BİLİM VE TEKNOLOJİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME 8 YÖNETSEL YAPILANMA VE KURUMSAL KAPASİTE GELİŞTİRME 9 FINANSMAN

Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programının Hazırlanması

ÇMUEP Hazırlıkları Temmuz 2013’te başladı ÇMUEP Hazırlama Ekibi kuruldu İş planı yapıldı Paydaş analizi yapıldı Paydaşlarla istişare toplantıları Literatür incelemesi yapıldı UKB Toplantısı 18.11.20132 Başlangıç çalıştayı yapıldı (25-27 Kasım Antalya) Çalıştay raporu hazırlandı Taslak ÇMUEP raporu hazırlandı

ÇMUEP EKİBİ

Paydaş Analizi ve İstişare Toplantıları… ÇMUEP tanıtılıyor ÇMUEP’e katılımi isteniyor Tematik grup toplantıları ve eylem önerileri için görüşleri alınıyor

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Kurum adı Görüşülen kişi Görevi Tarih TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürsel KÜSEK GENEL MÜDÜR 24.10.2013 Faruk FIRATOĞLU GEN. MD. YRD. 13.09.2013 Yüksel ŞAHİN Ümit BİNGÖL Daire Başkanı 15.11.2013 BUGEM Mevlüt GÜMÜŞ Mesut AKDAMAR 09.10.2013 GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr. Nevzat BİRİŞİK Murat ŞAHİN Şube Md. Meltem BÜYÜKYAVUZ Ziraat Müh. TAGEM Doç. Dr. Masum BURAK 12.09.2013 Ahmet YÜCER GEN. MUD. YRD. İnci TEKELİ Uzman

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Kurum adı Görüşülen kişi Görevi Tarih MEKANSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Haluk BİLGİN Erkan KÖKSOY Gn. Md.. Yrd. Dai. Bşk. 24.09.2013 ÇED GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çağatay DİKMEN Kadir DEMİRPOLAT GENEL MÜDÜR GEN. MUD. YRD. 10.09.2013 ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürcan SEÇKE İklim değ.Şub. Md. İKLİM VE HAVA DAİRESİ Kemal KURUSAKIZ Uzman Gülsevin ŞENEL TABİATI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Osman ÖZTÜRK GEN. MD. YRD. 11.09.2013 Güner ERGÜN Şube Müdürü TAPU KADASTRO GN. MD. Gökhan KANAL Ahmet ALTUN Gen. Md. Yrd. 03.10.2013

LiTERATÜR ÇALIŞMALARI Ulusal Planlar Onuncu Kalkınma Planı(2014-2018) Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi(2014-2023) Taslak Kırsal Kalkınma Stratejisi(2005) Kırsal Kalkınma Planı (2010-2013) Ulusal Havza Yönetim Stratejisi ve Eylem Planı (2012-2023) Türkiye’nin İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı (2013-2017) Nehir Havzası Yönetim Planları Mekansal Planlar Sektör planları(tarım, orman, mera, ulaşım, sanayi, turizm. enerji v.s.) Uluslararası Sorumluluklarımız 1- Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 2- Sözleşme 10 Yıllık Stratejisi 3- COP kararları 4- Kılavuz ve el kitapları 4- Diğer Rio sözleşmeleri dokümanları Mevzuat Çevre Kanunu Tarım Kanunu Orman Kanunu Mera Kanunu Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu Köy Kanunu İmar Kanunu Belediye Kanunu Özel İdareler Kanunu Kalkınma Ajansları Büyükşehir Belediyeleri Tarımsal Destekleme Milli Parklar Kanunu Turizmi Teşvik Kanunu Maden Kanunu Tarım Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toplulaştırma Yasası TUİK mevzuatı ve yoksulluk çalışması DURUM ANALİZİ TÜRKİYE’NİN FOTOĞRAFI

Başlangıç Çalıştayı, Antalya

Ulusal Stratejileri hatırlatma Başlangıç Çalıştayı, 25-27 Kasım Antalya ÇMUEP tanıtma Ulusal Stratejileri hatırlatma Eylem önerilerini alma(70 eylem önerisi)

Eylem kesin ve net olarak tanımlanmalıdır. EYLEMLERİ BELİRLERKEN………………….. Harf Anlam Betimleme S özel / belirli Eylem kesin ve net olarak tanımlanmalıdır. M ölçülebilir Eylem ölçülebilir olmalıdır. A kabul edilen Eylem uygulayıcılar tarafından kabul edilir olmalıdır. R makul / gerçekci Eylem gerçekçi olmalıdır. T Zamana bağlı Eylem net bir zaman takviminde yapılabilir olmalıdır İzleme ve raporlama yapacağımızı dikkate aldık….

Çölleşme ile Mücadele Eğitimi 3-6 Aralık 2013 Afyon

Gelinen Noktadaki Son DURUM…….. Çalıştay raporu 1. Taslak ÇMUEP Öneriler Listesi Eylemler Önceki program eylemleri(2005) Yeni öneriler(Çalıştaylar) Matris çalışması Kurumlarca eylemlerin onaylanması Katılım (yerel halk, diğer paydaşlar) İzleme Sisteminin Kurulması UNCCD zorunlu göstergeleri ve raporlama(PRAIS) arazi örtüsü ve fakirlik sınırının altındaki nüfusun oranı UNCCD diğer göstergeleri Ülkemize özgü göstergelerin belirlenmesi

Kurumlarla etkin iletişim ÖNERİLER…………. Kurumlarla etkin iletişim Programda; Yerel halkın düşünceleri ARGE bölümü Etkin koordinasyon mekanizmaları Kapasite geliştirme(ÇEM) Kurum + Personel

önce işbirliği Teşekkürler………….