İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ. KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ Sosyal, sanatsal ve kültürel bir eğitim-öğretim merkezi olan Kültür Müdürlüğümüz, Öğrenci kulüpleri ve.
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
TC ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2011 – 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ.
ORGANİZASYON ZAMANI ŞEKLİ Referans Hekimlerin Eğitimi.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SERBEST VETERİNER HEKİMLİĞİN SORUNLARI (PET SEKTÖRÜ)
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBESİ X
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
Yükü İSG Hafiflet! AVRUPA HAFTASI 2007
SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
PROTOKOL.
ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ: ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ III ncü Dönem Odaları için Eğitim Semineri – Ankara Miray.
TEST – 1.
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü SAYI :B. 08. PGM
ORGANİZASYON KURULU.  8 Şubat: Süper Lig 5.etap karşılaşmaları İzmir Halkapınar Spor Salonunda yapıldı.  Şubat: Çek Cumhuriyeti’nin Hodonin kentinde.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
Performans Göstergeleri
ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİ AĞI TOPLANTISI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
AKADEMİK YILI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYATBOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI FAALİYETLERİ.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
Dr. Cemalettin MADEN Türkiye UDS Üyesi
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Türkiye Yetişkin Öğrenme Projesi Türkiye Yetişkin Öğrenme Profili Araştırması Sonuçları-2013 Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKSOY.
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
H ACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BASKETBOL TOPLULUĞU Kuruluş Yılı 15 Ekim 2010 Başkan Umutcan KAYIKÇI Akademik Danışmanlar Prof.Dr. Engin YILMAZ Doç.Dr. Mutlu HAYRAN.
HS_IVSS_CSZE 04 IVSS-Elektrik Bölümü Ankara, Şubat 2005.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
Turkcell Kurumsal Satış Direktörü
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA SEKTÖREL EĞİTİM VE METODLARI Mehmet BERK Daire Başkanı mberk@csgb.gov.tr 07 Kasım 2008,

SUNUM PLANI Sektörün Tanımı Sektöre Yönelik İSG Eğitiminde ihtiyaç belirleme Avrupa Birliği 2002-2006 Strateji Dokümanında yer alan hedefler Roma Deklarasyonu Ülkemizdeki Mesleki ve Teknik Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim Programlarında İSG Genel Müdürlüğümüzün bu alandaki faaliyetleri

SEKTÖRÜN TANIMI: Sektör: Belli üretim teknikleri ile belli grup ürünlerin üretiminde gösterilen faaliyetlerin oluşturduğu ve birbirini destekleyen alt üretim grupları ile birlikte bir bütün olarak tanımlanabilir.(Kimya Sektörü, İnşaat Sektörü, Otomotiv Sektörü, Sağlık Sektörü vb.)

SEKTÖRE YÖNELİK İSG EĞİTİMİNDE İHTİYAÇ BELİRLEME: Her sektörün kendine özgü İSG ile ilgili tehlike ve riskleri vardır. Ayrıntılı bir risk değerlendirmesinden elde edilen sonuçlara göre eğitim ihtiyacı ve konuları belirlenmelidir.

SEKTÖRE YÖNELİK İSG EĞİTİMİNDE İHTİYAÇ BELİRLEME: Elde edilecek bu sonuçlarda Kimisinde İş kazası nedenleri , kimisinde yangın ve patlama, kimisinde toksisite veya enfeksiyon, kimisinde göçük veya çökme gibi tehlike ve riskler ön plana çıkacaktır.

SEKTÖRE YÖNELİK İSG EĞİTİMİNDE İHTİYAÇ BELİRLEME: Bu nedenle her birindeki tehlike ve riskler iyi belirlendikten sonra korunma ve önleme yöntemleri ilgili eğitimler Planlanıp uygulanmalıdır. Bu eğitimler belirli periyotlarla tekrarlanmalıdır.

ÜLKEMİZDEKİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM: Milli Eğitim Bakanlığı verilere göre 1999 yılında %34 oranında meslek lisesi tercih edilirken, bu oran 2007-2008 döneminde % 39 a çıkmıştır. Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanmış olan “Mesleki ve Teknik Eğitim 2008-2012 Eylem Planında yıllık %3 lük artışla 2011-2012 döneminde bu oranın %50 ye çıkartılması hedeflenmiştir.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM PROGRAMLARINDA İSG: BÖLÜM SEÇMELİ DERSLER HAFTALIK SAATİ Girişimcilik 1, İş Güvenliği 1, Organizasyon ve İş Etüdü 2, Standardizasyon ve Kalite 2, İnsan İlişkileri 1, Bilgisayar 2, Kooperatifçilik Bilgisi 2, İşletme Bilgisi 2 Yüksek Öğrenim içinde bazı fakültelerde seçmeli Ders olarak, Bazı üniversitelerde ön lisans ve lisans üstü İSG eğitim programları yer almaktadır.

AVRUPA BİRLİĞİ 2002-2006 STRATEJİ DOKÜMANINDA YER ALAN HEDEF: Avrupa Birliği 2002-2006 Strateji Dokümanında yer alan hedefte; “AB’deki bütün gençler için, 2010 yılından önce bütün eğitim kurumlarında(ilk,orta,lise ve yüksek okul) en az 8 saat İSG eğitimi sağlanmış olmalıdır.” denilmektedir.

ROMA DEKLARASYONU: 1-3 Ekim 2003 tarihlerinde yapılan KOBİ’lerde İSG Konferansı sonunda yayınlanan “Roma Deklarasyonu”nda “-Çocuk ve gençleri gelecekte sağlıklı ve güvenli çalışma hayatına hazırlamak, -Bütün insanlar ve çalışanlar için yaşam boyu öğrenme, imkanı sağlamak, -İşyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği’ni geliştirecek, devamını sağlayacak eğitim ve öğretim müfredatının geliştirilmesini, sağlamak.” Ülkelerin görevidir denilmiştir.

İSG EĞİTİM PROGRAMLARI VE YÖNTEMLERİ Örgün eğitimde İSG müfredat programı içinde düzenlemektedir. Yetişkinler için düzenlenen eğitimler ise iş’e yönelik tehlike ve riskler odaklı, kısa süreli ve tekrarlanan eğitim şeklinde yapılmaktadır.

İSG EĞİTİM YÖNTEMLERİ Yetişkin eğitiminde ise en başarılı olan interaktif yöntemdir. Ancak, konuyu iyi belirlemek, eğitimi iyi planlamak, uygun yer seçimini yapmak, eğitim materyallerini doğru seçmek, zamanı etkin kullanmak gerekir.

İSG EĞİTİM YÖNTEMLERİ Yetişkin eğitiminde eğitimci, şu soruların cevabını araştırmalıdır. 1-Kime eğitim verecek(katılımcı profili) 2-Hangi konuda eğitim verecek 3-Ne için eğitim verecek(amacı) 4-Eğitimin hedefi a-Bilgilendirme, b-öğretme, c-öğretilenin uygulanması, d-öğretileni başkasına öğretme

İSG EĞİTİM YÖNTEMLERİ 5-Nasıl eğitim verecek(Telekonferans,internet, yüz yüze, yuvarlak masa vb.) 6-Sunum şekli ne olacak (Slayt gösterisi,P.P sunum vb.) 7-Kullanacağı araçlar(Slayt, Tepegöz, tahta, kart vb.) 8-Nerede eğitim verecek 9-Ne kadar sürede verecek

İSG EĞİTİM YÖNTEMLERİ Soruların cevabını aldıktan sonra, konu ile ilgili araştırmalarını tamamlayıp, güncel bilgilerle hazırlayacağı sunumunu iletişim tekniklerini de uygulayarak yapmalıdır. Eğitim sonunda, ön ve son testleri karşılaştırarak eğitimin etkinliğini değerlendirmelidir.

GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN BU ALANDAKİ FAALİYETLERİ

2002 2003 33 merkez / 55 toplantı / 266 sunum

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMLARI 2004 yılında 5 ilde -Diyarbakır -Kastamonu -Çorum -Manisa -Elazığ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMLARI 2005 YILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMLARI Bursa, Kayseri, Gaziantep, Kocaeli, Malatya, Samsun, İzmir, Konya, Adana, İstanbul ‘da olmak üzere 10 ilde Güvenlik Kültürü ve bilinç artırma sempozyumu düzenlendi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2006 yılında düzenlenen kampanya çerçevesinde yapılaşmanın yoğun olduğu Trabzon- Samsun- Malatya- Afyon- İzmir- Adana- Mersin – Antalya- İstanbul- Ankara olmak üzere 10 ilde konunun taraflarının da Katılımıyla seminerler düzenlenmiştir. 2000 işçi ve sektör temsilcisine ulaşılmıştır.

İSG EĞİTİMİNİ ERKEN BAŞLAT GÜVENLİ KAL !...

Yine 2006 yılında Milli Eğitim bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamın da "İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramının Önemi, Güvenlik Kültürü Kavramı, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatındaki Yenilikler, İşyerlerinde Karşılaşılabilecek  Tehlike  ve Riskler" konularında 10 ilde 3500 öğretmen ve öğrenciye ulaşılmıştır.

18 Nisan 2006 İSGÜM’ün Eğitim salonunda İlk Öğretim Öğrencilerine Sağlık ve Güvenlik Eğitimi verilmiştir

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE SAĞLIK RİSKLERİ 1-2 Eylül 2006

MADENLERDE İSG KAMPANYASI 2007-2008 Kömür Madenciliğinin yoğun olduğu 8 ilde yapılmış 3400 işçi,teknik personel ve sektör temsilcisine ulaşılmıştır

TERSANELERDE İSG EĞİTİMİ 2008 YILINDAYAPILAN PROTOKOL KAPSAMINDA TUZLADAKİ TERSANELERDE ÇALIŞAN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI,MÜHENDİSLER VE İŞÇİLERDEN YAKLAŞIK 17 898 KİŞİYE İSG EĞİTİMLERİ VERİLMİŞTİR.

İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER