Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
BAŞLIK (TIMES NEW ROMAN(TNR), 48 PUNTO, KOYU) ÖZET (TNR, 36 PUNTO, KOYU) Özet bölümünde, yapılan çalışmanın amacı ve önemi kısaca anlatılmalı, kullanılan.
BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
DİYARBAKIR 2008.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Toplantılar.  Birden çok kimsenin belirli amaçlarla bir araya gelmesi, içtima (Büyük Türkçe Sözlük, 2009). Toplantıların Özellikleri  Belirlenmiş.
BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ
Sosyal Ağlar Tehditler, Yanlış Kullanım ve Doğru Kullanım Örnekleri.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
TABLO ve GRAFİK YAPIM YÖNTEMİ
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
ŞEKİL/FIGURE Makale Başlığı / Title of Paper
Sorular Yoluyla Sorun Çözmek
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Elektriksel potansiyel
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Öğretimin Uyarlanması
BİLİMSEL YAZIM TEKNİĞİ
DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
Problem Çözme ve Algoritmalar
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
VI. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
İSTASYON YÖNTEMİ.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Tezin Olası Bölümleri.
Rastgele Nesneler Dersi
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
Buraya, sadece sunumu yapan yazarın e-postası yazılmalıdır.
Nitel Araştırmalar.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
POSTER BOYUTLARI: Genişlik: 50 cm, Yükseklik: 70 cm
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır? Doç.Dr.Banu Diri 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

Ahlak, Haklar ve İzinler Bilim, özellikle dürüst kişileri seçmez ya da içine almaz. Onları sadece, aldatmanın ödüllendirilmediği bir ortama koyar... Bütün bildiğim, bilim adamları da vergi memurlarına veya eşlerine, tıpkı herkes kadar çok veya az yalan söyleyebilir. S.E.Luria Bir makalenin bir dergiye gönderilmesi için: Daha önceden yayınlanmamış olması Başka yerde yayımlanmak üzere incelemede olmayan kabul edildiği taktirde, İngilizce veya başka bir dilde, editörün izni olmadan başka yerde yayımlanmayacak olması Özgün araştırma sonuçları veya fikirlerini sunması Copyright formunun doldurularak gönderilmesi gerekir 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

İngilizce’nin Doğru ve Yanlış Kullanımı Eğer makale basit ve açık cümleler ile yazılırsa ciddi gramatik problemlerden kaçınılabilir. Bir makalede Mecazi Konuşma yer almamalıdır Kelimelerin Yanlış Kullanımına dikkat edilmelidir Bilimsel Yazımda Zamanlar Önceden yayımlanmış bir çalışmaya atıf yapılırken geniş zaman kullanılır Şimdiki kendi çalışmanız için (yayımlanmadıkça yerleşmiş bilgi olarak kabul edilmez) geçmiş zaman kullanılmalıdır 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh. Kısa özet içerisinde kendi sonuçlarınıza atıf yapıldığı için geçmiş zaman kullanılmalıdır Yöntemler ve sonuç bölümünde, ne yaptığımızı anlattığımız için geçmiş zaman kullanılmalıdır Giriş ve Tartışma bölümünde literatürdeki daha önceki bilgiler yer aldığından geniş zamanda yazılmalıdır Etken ve Edilgen Yapı Kullanımı Etken yapı, Edilgen yapıdan daha nettir ve daha az kelime bulunur İyileştirici Kelimeler Yapmacık kelimeler ve ifadeler kullanılmamalıdır 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh. “Nüfusun bir kısmı, una karışmış kurşundan dolayı ölümcül sonuçlara maruz kaldı” yerine “Bazı insanlar, kurşunla kirlenmiş undan yapılan ekmeği yeme sonucunda öldü” yazılabilir. Veya “Bazıları ekmekteki kurşundan ölmüştü” de olabilir. Tekil ve Çoğul “Ben” yerine “Biz” kullanmayın. Tek yazar tarafından “biz” kullanımı rahatsız edicidir. Fiillerin tekil formu doğru olacağı yerde, çoğul formunun kullanımı (“10g were added” değil, “10g was added” , “data is” yerine datum kullanılmalıdır. 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh. İsim Sorunları Soyut isimlerin kullanımı kelime fazlalığına sebep olur “Hastaların, incelenmesi gerçekleştirildi””Hastaları inceledim” “Bileşenlerin ayrılması tamamlandı””Bileşenler ayrıldı” Sayılar Bir rakamlı sayılar yazı ile yazılmalıdır, diğer bütün büyük sayılar rakam ile gösterilmelidir (“Üç deney” veya “13 deney”) Standart ölçü birimlerinde her zaman rakkam kullanılır (“3 ml” ve “13 ml”) İstisna, cümleye rakam ile başlanmaz (“Karışım A (3 ml) ilave edildi” veya “Üç mililitre karışım A ilave edildi” 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh. Jargon’dan Uzak Durmak Jargonun üç tanımı vardır: Karışık, anlamsız dil, yabancı görünümlü veya ilkel dil Teknik terminoloji veya özel bir grubun ya da işin karakteristik adı Gizemli ve çogunlukla dolaylı, uzun kelimeler ile ortaya çıkan, önemli hissi veren dil Bir ve üçüncü tanımlardan her zaman kaçınılmalıdır. İkinci tanım, teknik terminolojinin tanıtılıp açıklaması yapıldıktan sonra kullanılabilir 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

“Cevabı kesinlikle doğru – ve tamamen yararsız”. Bulutlu bir günde, uzun bir seyahatten sonra yavaşça alçalmakta olan iki maceraperest baloncu aşağıya bakarken nerede oldukları hakkında en ufak bir fikirleri yokmuş. Tesadüfen ünlü bir bilimsel araştırma enstitüsünün topraklarının üzerinde sürükleniyorlarmış. Baloncu, yol kenarında yürüyen birisini gördüğünde seslenmiş: “Hey, neredeyiz?” Adam yukarı bakmış, durumu anlamaya çalışmış ve birkaç dakika sonra “Bir balondasınız” demiş. Baloncu diğerine dönerek, “Eminim ki bu bir bilim adamı” demiş. Diğeri “Neden”? diye sormuş. Arkadaşı cevap vermiş, “Cevabı kesinlikle doğru – ve tamamen yararsız”. 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.

Kısaltmalar Nasıl ve Ne zaman Kullanılır ? Standart ölçü birimleri ve uluslararası sistem işaretleri dışında kısaltma kullanılması önerilmez İlk önce kelime veya terim yazılır, arkasından parantez içerisinde kısaltma verilir Makalenin başlığında kısaltma kullanılmaz Kabul edilmiş kısaltmalar bile zaman içerisinde değişebilir Kısa özet içerisinde kısaltma kullanılmaz Birkaç kez kullanılan bir terim kısaltılmaz. 3 veya 6 dan fazla kullanılan terimler için kısaltma önerilir Ölçü birimleri, sayısal değerleriyle birlikte kullanıldıklarında kısaltılır (“4mg ilave edildi”, “...katılan mikrogram ...”) “a” ve “an” kullanımı (“a Master of Science degree” demek doğru olmasına karşın, yanlıştır. Okuyucu “M.S”i “em es” olarak okuduğu için “an M.S. Degree” kullanılır. 14.12.2019 Yıldız Teknik Üniversitesi-Bilgisayar Müh.