ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Destek ve Hareket Sistemi
Advertisements

İNSAN ANATOMİSİ – Beden Eğitimi Müfredatı-2
Kemik Biyomekaniği.
İSKELET SİSTEMİ Hayvan vücuduna desteklik görevi yapan ve koruyan, kaslarla bağlantı yaparak hareketi sağlayan sisteme iskelet ve kas sistemi denir.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
Dr.Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ
ÇAĞDAŞ KOÇ AYDAN ÜSTÜNDAĞ
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
Systema Musculare.
ANATOMİ
IOO 103 İNSAN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
KASLAR Gülümserken, gözlerimizi kırparken, yazı yazarken, yürürken, koşarken, herhangi bir yöne dönerken, el sallarken, başımızı çevirirken; iskelet (kemik),
Kas Sistemi.
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
Hayvan Fizyoloji Laboratuarı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
İSKELET VE DESTEK SİSTEMİ
Kas Dokusu Gelişimi Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
DOKULAR.
Hareket etmek, koşmak ve oynamak ne güzel.
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
KAS NÖRO-MÜSKÜLER KAVŞAK: Anatomi ve Fizyoloji
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Ders: Fen ve Teknoloji (4
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
İSKELET FERİZE ORAL. İSKELET İnsan iskeleti, kemiklerden oluşur ve bağlar (ligamanlar), kirişler (tendon), kaslar, kıkırdaklar ve diğer organlar tarafından.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF KONU: DESTEK VE HAREKET
FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İSKELET Sağlık Slaytları
UYARILABİLEN DOKULAR, DİNLENİM VE AKSİYON POTANSİYELİ
Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN
BEŞ DUYUMUZ.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
UYARILABİLEN DOKULAR Uyarılabilen dokular herhangi bir uyarıya karşı hücre zarlarının elektriksel özelliğini değiştirerek aksiyon potansiyeli oluşturup.
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
KAS GENEL BİLGİSİ Levent SARIKCIOĞLU.
KAS SİSTEMİ GANİME AYDIN
PROTEİNLER
FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen.
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
3. DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
Kuvvet Antrenmanları -Giriş-.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
HAZIRLAYAN: Fen Bil. Öğrt. Mervenur HOŞGÖR
HAYVANSAL DOKULAR.
KAS SİSTEMİ SYSTEMA MUSCULARE
KAFATASI KÖPRÜCÜK KEMİĞİ KÜREK KEMİĞİ KABURGAOMURGA GÖĞÜS KAFESİ PAZU KEMİĞİ DİRSEK KEMİĞİ EL BİLEĞİ LEYEN KEMİĞİ KUYRUK SOKUMU DİZ KAPAĞI : UYLUK KEMİĞİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ
MYOLOGIA Önder ORHAN.
ANATOMİ. VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)
MYOLOGIA Önder ORHAN.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ.
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
FEN BİLİMLERİ Örnek Ders Anlatımı Farklı Konulardan
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
Performansa etki eden faktörler
 Yorgunluk terimi Fizyoloji ve mühendislik alanlarında kullanılan bir terimdir.  Fizyolojide yorgunluk makul ve gerekli fiziksel ve mental etkinliği.
Sunum transkripti:

ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar

KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması gerekir. Kaslar, hareket sisteminin en aktif öğesini oluşturur. İnsan vücudunda 600’ den fazla iskelet kası vardır. Bunlara iç organların yapısındaki kasları da eklersek vücut ağırlığının %35-45’ ini kaslar oluşturur

Kasları inceleyen bilim dalına, myologia-miyoloji denir. Latincede musculus kas demektir. Kısaca “M” harfi ile gösterilir.(M. Deltoideus gibi)

Kasların Görevleri İskelete etki ederek vücudun hareketini sağlar. İskeletin üzerine yapışarak vücuda şekil verir. İskelet kasları, kasılma esnasında ısı oluşturur. İç organların yapısında bulunan kaslar bu organların önemli fonksiyonlarını yapmasını ve organizmanın düzenli çalışmasını sağlar.

KAS ÇEŞİTLERİ Yapısal ve fonksiyonel özelliklerine göre üç tür kas vardır: Çizgili kaslar(iskelet kası), kalp kası ve düz kaslardır

İSKELET KASLARININ YAPISI Bol damarlı ve sinirli bir yapıya sahip olan iskelet kası, demetler halinde ve bir kılıfla sarılmış olarak bulunur. Bu kılıflar bulundukları yere göre adlandırılır. Çizgili kasları yapısı çok sayıda kas lifinden oluşur. Her bir kas lifini saran gevşek bağ dokusuna, endomysium-endomisyum denir. Kas lifleri bir araya gelerek kas lifi demetlerini (fasikül) oluşturur. Kas lifi demetlerini saran bağ dokusuna, perimysium/perimisyum adı verilir. Kasın tümünü saran gevşek bağdokusuna da epimysium- epimisyum denir. Epimisyumun üstünü ise akzar (fascia) örter.

İSKELET KASLARININ YAPISI

İskelet kaslarının yapısında bulunan kas hücreleri uzun silindirik yapıdadır. Kas hücre zarına sarcolemma denir. Kas hücresinin içinde birçok myofibril bulunur. Bunlar kasın kontraktil yapılarıdır. Myofibriller daha küçük yapılar olan aktin ve myozin flamentlerden meydana gelir. Aktin ve myozin flamentleri kas lifinde bir takım bantlar meydana getirir. Bu bantlar harflerle meydana gelmiştir.

KASIN KASILMA MEKANİZMASI Vücutta bulunan her çeşit kasın fonksiyonu kasılmaktır. Kasılma ile organizmada birçok faaliyetler yerine getirilir. Kas hücreleri bu fonksiyonu, kimyasal enerjiyi kullanarak yapmaktadırlar. Çizgili kaslar, bir ya da birden fazla sinire sahiptirler. Motor sinirler iskelet kaslarında birçok kola ayrılarak sonlanırlar. Sonlanma noktalarına, motor uç plak denir. Kasların kasılmasını sağlayan en küçük uyarı şiddetine, eşik değeri denir. Kas, eşik şiddetinden daha küçük değerdeki uyarılara tepki göstermezken eşik şiddetinden daha yüksek değerdeki uyarılara da aynı şiddette tepki gösterir. Bu olaya, “ ya hep ya hiç yasası “ denir.

KAS YORGUNLUĞU Uzun süre kasılırsa kas yorulur. Kasın kan akımı azalırsa yorulma daha çabuk olur. Kas yorgunluğunun esas nedeni, oksijen yetmezliği ve metabolik artıkların birikmesidir. Ayrıca kasa çok sık aralıklarla uyarı verilirse kas gevşemeye fırsat bulamaz ve kasılı vaziyette kalır. Bu duruma da, tetanik kasılma veya fizyolojik tetanus denir. Bireyler bilinçli olduğu sürece iskelet kasları dinlenme süresinde bile hafif kasılı haldedir. Kaslardaki bu gerginliğe kas tonüsü denir.

İSKELET KASLARININ YARDIMCI ELEMANLARI Tendon: (Kiriş) Kasların kemiklere tutunmasını sağlayan bağ dokudan oluşmuş, sert beyaz yapıdır. Tendonlar kasların sonlanma noktalarında bulunur. Kasılma yetenekleri yoktur. Fascia-fasya: (Akzar) Epimisyumun üstünde, kasların üzerini örten, kasları koruyan, kas tellerini bir arada toplu olarak tutan, bağ dokudan yapılmış, parlak gümüş renginde zardır. Bursae: Tendonlarla kemikler arasında bulunan, içi sıvı dolu kaygan keselerdir. Bursalar kas ve tendonların kolay kaymalarını sağlayarak fonksiyonlarını kolaylaştırır. Vagina tendinis: Tendonların çevresini saran iki yapraklı, içi synovia dolu keselerdir.

ANATOMİ ve FİZYOLOJİ ADI:Fidan SOYADI:Arda SINIFI:10/A NUMARASI:398