Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 10 – 14 Şubat 2014.
Advertisements

KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
BAKIRKÖY 70.YIL SAĞLIK MESLEK LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim 3.
ANATOMİ.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
BAYRAM TOSUN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Vücudumuzu Tanıyalım İnsan vücudu hareket, solunum, dolaşım, sindirim,
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Vücudumuzdaki Sistemler
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kan ve Bağışıklık Sistemi -
Dolaşım Sistemi
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI
2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI-6.sınıf
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
İnsan Vücudu.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
KALPTEN POMPALANAN KAN DAMARLAR İÇİNDE BAŞINIZDAN AYAKLARIMIZIN UCUNA KADAR TÜM VÜCUDUMUZU DOLAŞMAKTADIR. DOLAŞIM SİSTEMİ.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
Ders: Fen ve Teknoloji (4
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
Kardiovaskuler sistem
AYBUKE ALTAN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Dolaşım sistemi.
 Kalbimizin çeşitli odacıkları vardır.Bu odacıklar arasında geçişler bulunur.Kanımızı pompalamak ile görevlidir.  Kalp iki büyük iki küçük odacık.
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
DOLAŞIM SİSTEMİ NEDİR? Kalpten pompalanan kan damarlar içinde başınızdan ayaklarınızın ucuna kadar tüm vücudunuzu dolaşmaktadır.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
DOLAŞIM SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİMİZ Ohh! Dışarıda çok güzel bir hava var. Akciğerlerimi oksijenle doldurdum. Kerem, oksijen akciğerlerimizdeki alveollere kadar gitti. Oksijen.
İNSAN VÜCUDU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DAMARLAR ATAR DAMARLAR Sağlık Slayt
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KALP b)KAN c)DAMARLARDAN OLUŞUR. ALİ DAĞDEVİREN
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

Emir Şaşmaz 6/B 431

Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin ve karbondikoksitin hücrelerden uzaklaştırılmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir.

Kalbimiz, göğüs boşluğunda ve iki akciğer arasında yerleşmiştir. Kalbimizin büyüklüğü yaklaşık olarak herkesin kendi yumruğu büyüklüğündedir.

Aşağıda kalbin kapalı ve açık hali verilmiştir.

Kalbin etrafını çevreleyerek,kalbin beslenmesini sağlayan koroner atardamarlarıdır. Sağlıksız beslenme, aşırı yağlı yemek yeme, hareketsiz yaşam ve bazı genetik faktörler kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir.

NABIZ Kalbimizin kasılıp-gevşeyerek Yaptığı hareketin atardamarlar daki kanın hareketinden hisse dilmesine nabız denir. TANSİYON Yetişkin bir insanın kalbi bir Dakikada kez atarken, bu değer bebeklerde daha yüksektir. Kalbimizin kasılıp- gevşeyerek atardamar duvarına yaptığı basınca ise tansiyon denir.

Besin ve oksijenin hücrelerimize getirilmesi ve hücrelerde ortaya çıkan zararlı maddeler ve karbondioksitin uzaklaştırılması kan aracılığıyla sağlanır. Kanımızın yaklaşık olarak %55 ‘ i plazma adı verilen sıvı kısmından, % 45 ‘ i kan hücrelerinden oluşmaktadır.

A. ALYUVARLAR B. AKYUVARLAR C. KAN PULCUKLARI

I. Alyuvarlar,kırmızı kan hücreleridir. II. Alyuvarlar, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında 3 ile 5. aylarda dalak ve karaciğerde, 5. aydan sonra ise insan ömrü boyunca kırmızı kemik iliğinde üretilir. Kanımızda sayıca en fazla olan kan hücresidir. III. Başlangıçta çekirdek taşıyan alyuvarlar, olgun hale geçerken çekirdeklerini kaybederler. IV. Alyuvarların yapısında hemoglobin adı verilen demirli proteinler bulunur.

Hemoglobin kana kırmızı rengini verir ken, oksijen ve karbondioksit gazları nında taşınmasını sağlar.

I. Akyuvarlar, renksiz kan hücreleridir. II. Kırmızı kemik iliği ve lenf düğümlerinde üretilir. III. Hemoglobin taşımazlar. Çekirdeklidir. IV. Vücudumuzu mikroplara karşı korurlar. Hastalandığımızda sayıları artar ve mikropları yok ederler.

I. Kan pulcukları kırmızı kemik iliğinde üretilir. II. Çok küçük, renksiz ve çekirdeksizdirler. III. Yaralanma, kanama, damar zedelenmesi gibi durumlarda kanın damar dışına çıkmasını önleyerek, kan kaybını engeller.

Damarlar vücutta kanın dolaşımını sağlayan yapılardır. Dolaşım sistemimizde görevli üç çeşit damar vardır. Bunlar; I. Atardamarlar II. Toplardamarlar III. Kılcal Damarlardır.

Kanı, kalpten vücudumuza dağıtan damarlardır. Akciğer atardamarı hariç temiz kan taşırlar. Atardamar genellikle kanın gittiği organın adını alır. Örneğin, böbrek atardamarı, karaciğer atardamarı vb. adlar alırlar. Kan basıncının en yüksek olduğu damarlardır.

Kanı, vücutta kalbe getiren damarlarımızdır. Akciğer toplardamarı hariç kirli kan taşırlar. Toplardamar, genellikle kanın gittiği organın adını alır. Örneğin, böbrek atardamarı, karaciğer atardamarı vb. adlar alırlar.

Atardamarlar ile toplardamar arasında bağlantıyı kuran damarlardır. Dokularda kan ile hücreler arasında madde alışverişini sağlarlar.

Kanımız vücut içerisinde iki farklı şekilde yol alır. Bunlardan biri büyük kan dolaşımı diğeri küçük kan dolaşımıdır.

Büyük kan dolaşımının amacı; temiz kanın vücuda dağıtılmasıdır. Kalbimizin sol karıncığından aort atardamarı ile çıkan temiz kan, ilgili atardamarlarla ilgili doku ve organlara gönderilir.. İlgili doku ve organlarda oluşan karbondioksit taşıyan kirli kan toplardamarlarca toplanarak alt ve üst ana toplardamarlarla kalbimizin sağ kulakçığına getirilir.

Küçük kan dolaşımının amacı; kirli kan temizlemektedir. Kalbimizin sağ karıncığında bulunan kirli kan, akciğer atardamarı ile temizlenmek üzere akciğerlere getirilir. Akciğerlerimizde alveollerde solunum gazlarının değişimi sonucu kan oksijence zenginleşir ve kirli kan temizlenir. Temizlenen kan, akciğer toplardamarı ile kalbimizin sol kulakçığına getirilir.

YUKARIDAKİ ŞEKİLDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ…

İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER