Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Vücudumuzu Tanıyalım İnsan vücudu hareket, solunum, dolaşım, sindirim,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Vücudumuzu Tanıyalım İnsan vücudu hareket, solunum, dolaşım, sindirim,"— Sunum transkripti:

1 Vücudumuzu Tanıyalım İnsan vücudu hareket, solunum, dolaşım, sindirim,
boşaltım, sinir, üreme, sistemlerinin bir araya gelmesi ile meydana gelmektedir.

2 Hücre Vücudumuzun yapıtaşları olan hücrelerin canlılıklarını sürdürebilmeleri için beslenmeleri gerekir Zar Stoplazma Çekirdek

3 Hücre Birçok hücrenin birleşmesinden dokular, dokuların bir araya gelmesinden organlar meydana gelir

4 Hücre Hücre fizyolojik yapısı itibariyle; hücre zarı, stoplazma ve çekirdekten meydana gelir Hücre Zarı: Hücrenin korunmasını, beslenmesini ve artık maddelerin dışarı atılımını sağlar Stoplazma: Kimyasal faaliyetlerin meydana geldiği yerdir Hücre Çekirdeği: Hücrenin yönetiminin yapıldığı yerdir

5 A Vitamini Süt, peynir, sığır karaciğeri, kabak, patates, ıspanak, havuç, balık, yumurta ( görme, büyüme ve kemik gelişimi ) C Brokoli, yeşil biber, çilek, limon, patates, domates ve mandalina ( kemik ve dokuların oluşum için temeldir ) E Tahıl tohumları, fındık, karides, süt soya, turp, yeşil sebzeler, meyve, tereyağı ( yaşlanmayı geciktirir )

6 Hücre Tüm vücudumuza oksijenin ve besinlerin taşınması kan damarları ile dolaşım sayesinde gerçekleşir.

7 Hareket Sistemi İskeletin fonksiyonları : Vücuda biçim vermek
Vücut hareketlerini mümkün kılmak İç organları korumak Alyuvarları yapmak Kalsiyum, fosfor ve diğer önemli elementler için depo görevi yapmak

8 Hareket sistemi, iskelet (kemikler) kaslar ve eklemlerden oluşan,
Vücudun dik durmasını ve hareketini sağlayan bir sistemdir. Kemikler süngerimsi dokulardan veya yoğun kemik dokulardan oluşur.

9 Eklemler iki veya daha fazla kemiğin bir araya gelmesinden oluşur
Eklemler iki veya daha fazla kemiğin bir araya gelmesinden oluşur. Eklemi oluşturan kemik uçları kıkırdaktır. Kemikler kısa, yassı, uzun olmak üzere üç grupta incelenir. Yetişkin bir insan vücudunda 206 kemik vardır. - Kısa kemikler ( El, ayak ) Yassı kemikler ( Kafa, Kaburga ) Uzun kemikler ( Kol, Bacak)

10 Kaslar vücut ağırlığının %45 ine sahiptir
Kaslar vücut ağırlığının %45 ine sahiptir. Bir kasta ortalama yüz bin – bir milyon arası lif vardır. Ergonomi açıdan en önemli kas grubu isteğe bağlı çalışan çizgili kaslardır. Her kas boyu 05 – 14 cm arasındadır. İstemli çizgili kaslar ( Kol, bacak, ağız, göz kapakları ) İstemsiz düz kaslar ( Kalp, mide, karaciğer, böbrekler ) Kasların görevleri: - Vücudun hareketini sağlar - Soluk ve konuşmaya yardımcı olur - Kalbin çalışmasını sağlar

11 Hareket Sistemi Kafatası beyin ve beyincik gibi önemli hayat organlarını korur

12 Baş kemikleri, yüz ve kafatası kemiklerinden oluşur
Baş kemikleri, yüz ve kafatası kemiklerinden oluşur. Kafatası, beyin, beyincik gibi hayati organların yanında görme ve işitme gibi organları korur. Baş travmalarında beyin hasar görebileceği için kafatası çok dikkatli incelenmelidir.

13 Hareket Sistemi OMURGA: Vücudun dik durmasını ve sinir sistemini koruyan omuriliğin korunmasını sağlayan kemik yapısıdır. Hareketli bir sisteme sahip olan omurga, 33 tane yassı, küçük ve omur adını verilen kemiklerden oluşur. Boyun bölgesinde 7, göğüs bölgesinde 12, bel bölgesinde 5 omur bulunur. Omur disk fıtığı Sıkışan sinir kökü

14 Omurga hasarları ve kırıklar
Omurlarda zorlanma; yanlış yük kaldırma ve taşımalarda,ani hareketlerde olur Bel omurları arasındaki kıkırdak disklerin kaydığı bazen bu kıkırdak doku içindeki destek sıvı keseceği dışarıya fırlar. Omurga kırıkları; trafik kazalarında, yüksekten düşmelerde oluşur.

15 Hareket Sistemi GÖĞÜS KAFESİ : Önde 12 çift kaburga,ve göğüs tahtası (iman tahtası) ve arkada 12 omurdan oluşur.

16 Göğüs Kafesi Kalp, akciğer, soluk borusu, yemek borusu, damarlar gibi hayati organları korur. Akciğerlerin genişlemesine izin verecek tarzda esnektir.

17 Solunum Sistemi Solunum sistemini burun, soluk borusu, hava yolları, akciğerler, hava keseciklerinden oluşturur.

18 %21 oksijen var %16 oksijen altı hayati tehlikeyi başlatır %11 oksijen öldürür

19 Solunum Sistemi Soluk alıp vermemizi sağlayan organlar sistemine denir. Solunum sistemi yardımı ile vücudun ihtiyacı olan oksijen alınır. Soluk alıp-verme: Yetişkinlerde 1dk defa Çocuklarda 1dk defa Bebeklerde 1dk defa

20 Burun: Havanın solunum yollarında girişi burun boşluğu sayesinde olur. Burundan alınan hava süzülür, ısıtılır ve nemlendirilir. ( Sinüs ) Fakat ağızdan nefes alanlar için bu söylenemez. Burundaki kıllar toz ve yabancı maddeleri tutar. Soluk borusu: Solunan havanın yoludur cm uzunluğundadır. Kıkırdaktan oluşur, iç yüzü mukoza ile kaplıdır ( sıvı ). Tutucu tüyler vardır.

21 Solunum Sistemi

22 Akciğerler: Soluk borusu iki kanala ayrılarak havanın akciğerler ulaşımını sağlar. Bunlara bronş ve bronşluklar denir. Bronşların ucundaki alveollerin( kesecikler ) görevi, gaz alış verişini gerçekleştirir.

23 Akciğerler ile göğüs duvarı arasında hava boşluğu yoktur ( Akciğerlerin dış ve iç yüzeyi ince bir zarla örtülüdür ). Bu iki zar arasında negatif basınç vardır. Bu basınç sayesinde akciğerler şişkin kalır. Yaralanma sonucu bu iki zar arasına hava girerse, negatif basınç ortadan kalkar, akciğerler büzüşür.

24 Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi insan vücudunu çalıştıran
makinedir Dolaşım Sistemi. Beyine ve vücudun bütün dokularına oksijen ve besin maddelerini taşır.

25 Dolaşım sistemi: Hücrelere oksijeni, besin maddelerini götürmek, karbondioksidi atmak dolaşım sistemini sayesinde olur. Dolaşım sisteminin organları; kalp, atardamarlar, toplar damarlar, kılcal damarlar ve kandır. Kalp: Kalp kasılıp gevşeyerek, akciğerlerden gelen kanı, vücut hücrelerine ulaştırır. Kalpte 4 bölme vardır; 2 kulakçık ve 2 karıncık

26 Kan: Yetişkin bir insanda ortalama 5-6 litre kan vardır. İnsan ağırlığının % 7-8’i kandır. Bir insanda 1-1,5 litre kan kaybı olursa hayati tehlike başlar. Kan grupları A grubu Kendinden ve 0 grubundan kan alır ve kendi grubuna verir B grubu Kendinden ve 0 grubundan kan alır ve kendi grubun verir AB grubu Kendi grubundan, A. B, ve 0 grubundan kan alır ve kendi grubuna kan verir. 0 grubu Kendi grubundan kan alır. A-B-AB,0 grubuna kan verir.

27 Kan uyuşmazlığı Anne Kan uyuşmazlığı Baba Rh(+) Yok Rh(-) Var

28 Sindirim Sistemi Sindirim sistemi ağız, tükrük bezleri, boğaz,yemek
borusu, karaciğer, safra kesesi, pankreas, mide, barsaklardan oluşur.

29 Sindirim Sistemi Yediğimiz yiyeceklerin kana geçecek duruma gelebilmeleri fiziksel ve kimyasal değişimlerle olur. Bu değişimleri sağlayan sisteme sindirim sistemi denir.

30 Ağız: Sindirimin başladığı yerdir. Boğaz: 12 cm uzunluğunda kastan meydana gelen bir borudur. Yemek borusu: Boğazdan gelen yiyecekleri 7-8 saniyede mideye ulaştıran 25 cm boyunda kastan oluşan bir borudur. Mide: Karın boşluğunun sol tarafında yer alır, kas ve zardan yapılıdır.

31 İnce bağırsaklar: Besinler burada sindirilir ve kana geçer. Kalın bağırsaklar: Dışkıyı depolar. Kalan suyu emer. Pankreas: Midenin arkasında yer alır. Kan şekerini ayarlar. İnsülün salgılar.

32 Karaciğer: Karnın sağ tarafında, diyaframın altındadır. Kan depolar, safra salgılar, kan şekerini ayarlar, yağ ve protein depolar, ilacın ve zehirin toksik etkilerini azaltır veya ortadan kaldırır.

33 Safra kesesi: Karaciğerim salgıladığı safrayı safra kesesinde depolar. Dalak: Vücudun mikroplara karşı koymasında rol oynar. Ayrıca kan depolar.


"Vücudumuzu Tanıyalım İnsan vücudu hareket, solunum, dolaşım, sindirim," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları