DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
dezenfeksİyon-sterİlİzasyon
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
AXIS Etilen Oksit Gaz Sterilizatör Serisi
Sterilizasyon & Dezenfeksiyon Yöntemleri
LABORATUVAR HİZMETLERİ KALİTE STANDARTLARININ OLUŞTURULMASI
X RETON-P UVION PATOJEN İYONİZATÖRÜ ISO 9001:2000, EN ISO 13485:2003,
Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZSYON
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
LABORATUAR GÜVENLİĞİ Fazilet TAVUKÇUOĞLU
STERİLİZASYON, DEZENFEKSİYON
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
Atık Yönetimi.
BİLECİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ENFEKSİYON HEMŞİRELİĞİ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
Küresel Isınma Nedir?.
STERİLİZASYON, DEZENFEKSİYON VE KONTROLÜ
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
Dr. Orhan Üreyen 1. Cerrahi Kliniği 13/11/2006
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
ÇİFT KOVALI PASPAS ARABASI KULLANIMI
ELEKTRİK TEHLİKELERİ.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
STERİLİZASYON DERSİ 3. HAFTA DERS NOTLARI
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
KAYNAK İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
ASEPSİ, ANTİSEPSİ, dezenfeksİyon
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
Malzemelerin temizlenmesi ve Atık maddeler
Endodontide sterilizasyon & dezenfeksiyon - can alıcı tavsiyeler
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Bakteri- Virus- Mantar
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uzm. Feriha Başoğlu Yoldaşlar.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ
DEKONTAMİNASYON DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
Atık Yönetimi.
Laboratuvarda Biyogüvenlik
KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
GİRİŞ ve TEMEL KAVRAMLAR
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy (2017-1-TR01-KA202-046148) Bu Proje Avrupa Birliği-Erasmus+ ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilmiştir

DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON Bir materyalin, ekipmanın veya ortamın tehlikeli durumdan güvenli hale getirilmesine dekontaminasyon denir. Dekontaminasyon= dezenfeksiyon + sterilizasyon DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon yüzeylere ve materyallere uygulanan ve var olan biyolojik canlı organizmaların bir çoğunu yok eden işlemdir.

Dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılan madde ve bileşiklere dezenfektan denir. Klorlu bileşikler, %70 etil alkol ve izopropil alkol en sık kullanılan dezenfaktanlar arasında yer alır.

Laboratuvarın rutin olarak yüzey ve cihaz dezenfeksiyonu KKE GİY! Laboratuvarda çalışma bankolarının yüzeyi; 1/10 ila 1/100 oranında sulandırılmış hipoklorit solüsyonu veya %70’lik alkol ile silinir. 1:50-1:100 sulandırılmış hipoklorit= Temizlik için kullanılmalıdır. 1:10-1:100 sulandırılmış hipoklorit= Dekontaminasyon için kullanılmalıdır. 1:10 sulandırılmış hipoklorit= Dökülme saçılmalar için kullanılmalıdır. Cihaz dekontaminasyonu için üretici firmanın talimat ve yöntemleri uygulanmalıdır.

Laboratuvarda Biyolojik Dökülme Kiti bulundurulmalıdır. Müdahale eğitim almış laboratuvar çalışanı tarafından yapılmalıdır.

Sterilizasyon yöntemleri; Biyolojik organizmalardan bakteri sporlarını da içeren tüm canlı ajanların yok edilmesi işlemine sterilizasyon denir. Sterilizasyon yöntemleri; Kuru sıcak hava Buhar (nemli sıcak hava) Gazlar (Etilen oksit, Ozon) Plazma (Hidrojen peroksit) İrradiasyon Filtrasyon Kimyasal sterilizasyon

Tahliye valflerinin tıkalı olmaması Otoklav kabininin çok doldurulmaması Buharın rahatça cihaz içerisinde dolaşmasına ve penetrasyonuna müsade etmelidir. Otoklav torbaları ve sıvı içeren kaplar 2/3 oranında doldurulmalıdır. Torbaların ve şişelerin ağızları gevşek bırakılmalıdır. Plastik malzemeler daima yüksek ısıya dayanıklı ikinci bir kap içerisinde otoklavlanmalıdır.

Otoklavda sterilizasyon işlemi bittikten sonra; iç basıncın sıfırlanması ve kabin içi sıcaklığın 80oC’ye düşmesi beklenmelidir. Sterilizasyon sonrası otoklav kapağını açan kişi; ısıya ve buhara dayanıklı eldiven, gözlük ve yüz siperi gibi KKE’leri kullanmalıdır. Sıvı materyallerin kapaklarının açılması için en az 5 dakika beklenmelidir. Kullanılacak otoklav torbalarının delinmeye ve ısıya dayanıklı olması lazımdır. Polipropilen olanlar 141oC’ye, polietilen olanlar ise 121oC’ye dayanıklı olmalıdır.

Materyal Sıcaklık Süre Çamaşır 121oC 30 dk Enfektiv atık 1 saat Sıvı atıklar Hayvan atıkları 8 saat Besiyeri sterilizasyonu 15 dk

STERİLİZASYON ETKİNLİĞİNİN KONTROLÜ VE İZLENMESİ Fiziksel Kimyasal Biyolojik olmak üzere üç farklı şekilde kontrol edilebilir. Sterilizasyon aşaması sonrasında düzenli olarak izlenmesi ve kaydedilmesi gerekmektedir.

Fiziksel kontrol= cihaz üzeri sıcaklık, süre ve basınç göstergeleri vb Fiziksel kontrol= cihaz üzeri sıcaklık, süre ve basınç göstergeleri vb. parametrelern kontrolü ve çıktısının kaydı yapılır. Kimyasal kontrol= sterilizasyon işlemi sırasındaki geçirilen yükün (ısı, nem, basınç vb.) izlenmesini sağlar fakat sterilizasyonun tam olarak yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi vermez.

Biyolojik kontrol= sterilizasyon işlemi sırasındaki şartlara karşı dayanıklı olduğu kanıtlanmış canlı mikroorganizmalardan yararlanılır.

Otoklav bandı Geobacillus stearothermophilus ampullerinin sterilizasyon işlemlerinde biyolojik gösterge olarak kullanımı

Teşekkürler http://biosafetyinlab.com/ Universidade do Minho