ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy (2017-1-TR01-KA202-046148)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATIK YÖNETİMİ VE ATIKLARIN AYRIŞTIRILMASI
Advertisements

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
Atık Yönetimi.
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
KAN İDRAR BALGAM VE DİĞER VUCUT SIVILARI VE BULAŞILARI OLAN MALZEMELERİ LÜTFEN BU ATIK BİDONUNA ATINIZ.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Mastarlar.
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
 Tehlikeli atıklar; çevre ve insan için tehlike arz eden yanıcı, yakıcı, kanserojen, patlayıcı, tahriş edici ve zehirli atıkların tümüne verilen.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
AMAÇ  Riskli sanayi tesislerde kaza risklerini değerlendirmek,  İllerde, çevre ve toplumu etkileyebilecek düzeyde büyük kaza riski taşıyan sabit tesislerde.
Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Atık Nedir ? Atık, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde.
Boşaltım sistemi.
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
ACIL DURUM PLANLARı AYTUNÇ ŞIMŞEK ACİL DURUM YANGıN, PATLAMA, TEHLIKELI KIMYASAL MADDELERDEN KAYNAKLANAN YAYıLıM, DOĞAL AFET GIBI ACIL MÜDAHALE,
Atık nedir? Nasıl Geri Kazanılır? Ferhat Erdem YILMAZ 7/D-169.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
İşletmelerde Tesis Yönetimi
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Hastane Atık Yönetimi
Anatomik Preparat Hazırlama Laboratuvarı ve Atölyesi Çalışma Sistemi, Güvenlik İlkeleri ve Hijyen Kuralları DR. OKAN EKİM.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Laboratuvar kazalarında ilk yardım
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Öğretimin Uyarlanması
ÇAMAŞIR TOPLAMA VE DAĞITMA
ATIK YÖNETİMİ.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
HALİM GÜNEŞ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
ACİL DURUM PLANI.
KANAMALAR.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
Atık Yönetimi.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Cerrahi El Yıkama.
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
Sağlık ve Çalışma İlişkisi
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİYOLOJİK TEHLİKELER LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GİRİŞ ve TEMEL KAVRAMLAR
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy (2017-1-TR01-KA202-046148) Bu Proje Avrupa Birliği-Erasmus+ ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilmiştir

Laboratuvar çalışması sonrasında ortaya çıkan kişiye ve çevreye zarar verebilecek her türlü maddeye ATIK denir. ATIK YÖNETİMİ Atıkların Toplanması Geçici Depolanması Geri kazanılması Taşınması Bertarafı

Evsel Tibbi Tehlikeli kimyasal Radyoaktif atıklar

Evsel atıklar; genel atıklar siyah torbalarda, Ambalaj atıkları; mavi renkli torba. Evsel ve ambalaj atıkları, tıbbi ve tehlikeli atıklar ile karıştırılmamalı; onlardan ayrı toplanmalı, taşınmalı ve depolanmalıdır Tıbbi atıklar; Enfeksiyöz atıklar ve patolojik atıklar (atık dokular, organ ve vücut parçaları vb.) kırmızı renkli ve üzerinde biyolojik tehlike işareti olan torbalara biriktirilir.

Kesici delici atıklar; (enjektör iğneleri, iğneli diğer kesiciler, bistüri, lam-lamel, cam pastör pipeti, kırık cam parçaları) kesici delici atık kabında biriktirilir. Kesici delici atık kaplarının 3/4’ü dolduktan sonra ağızları kapatılır ve kırmızı plastik torbalara konur ve bu işlem sonrasında bir daha açılmaz, boşaltılmaz ve tekrar kullanılmaz.

DEKONTAMİNASYON Mikroorganizmaları yok edilmesini sağlayan sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi uygulamalarına dekontaminasyon denir. Laboratuvarlar kurumsal olarak tıbbi atıkları toplama, geçici depolama alanına taşıma ile yükümlüdürler. Geçici depolama alanından sonra atıkların bertaraf edilmesi belediyelerin yükümlülükleri altındadır.

Tıbbi Atıklar: Otoklav torbaları ile otoklavlama yapılmalıdır. Atık torbaları 140oC’ye kadar nemli-basınçlı ısıya dayanıklı ve buhar geçirgenliğine sahip olması zorunludur. Torbalar ¾ oranında doldurulmalıdır ve herhangi bir sızmaya karşı ikincil kaplar içinde saklanmalıdır.

Sıvı Tıbbi Atıklar 1/10 oranında hazırlanmış çamaşır suyu ile dekontamine edilebilir. Kesici-delici tıbbi atık kabı Otoklav torbasına konularak otoklavlanabilir. Patolojik Atıklar Diğer enfeksiyoz atıklardan ayrılarak tıbbi atık torbalarında biriktirilir. Ağzı açılmayacak şekilde bağlanır ve toplanacağı süreye kadar derin dondurucuda saklanır. Dekontaminasyon için ya 1000oC’de fırında yakılır ya da otoklavlanır

Atık dekontaminasyonu için önerilen otoklav sıcaklığı ve süreleri; 121oC’de 1 saat veya 134 oC’de 10 dk’dır.

Tablo 8.1. Dekontamine edilmesi gereken malzemeler Materyal Örnek Her türlü üreme olan kültür ve stok materyali Bakteri suşları Vücut sıvıları ile kontamine olmuş her tür materyal Kan, periton, vücud sıvıları, amniyon sıvısı, semen ve kanla kontamine olmuş her türlü malzeme Enfeksiyon ajanlarla temas etmiş materyaller Petri kutuları, pipet uçları vb. GDO, Vektörler, Canlı Aşı Suşları

TIBBİ ATIKLARIN TAŞINMASI Üzerinde biyolojik tehlike işareti olan kırmızı renkli plastik torbalar kullanılır. Yırtılma, delinme, patlama ve taşımaya dayanıklı Polietilenden yapılmış Alt kısmı 2 kat dikişli Çift katlı ve kalınlığı 100 µM En az 10 kg taşıma kapasitesine sahip Üzerinde her iki yüzden de görülecek şekilde “Uluslararası Biyotehlike” işareti ve “Dikkat Tıbbi Atık” uyarısı.

Torbalar ¾ oranında dolunca ağızları sıkıca bağlanır. Sızdırma öngörüsü varsa ikinci bir atık poşetine konulur. Atık torbası içerisine konulan atıklar asla bir daha çıkarılmaz, geri kazanılmaz ve boşaltılmazlar. Tıbbı atık torbaları laboratuvarda bu iş için eğilmiş bir personel tarafından tekerlekli, kapaklı, paslanmaz metal, plastik veya benzeri malzemelerden yapılmış tıbbi atık taşıma aracı ile toplanır ve taşınır .

Taşıma sırasında özel koruyucu elbise giyilmelidir. Tıbbı atıklar ve evsel atıklar aynı araca yüklenmez ve taşınmaz. Tıbbi Atık Taşıma Aracı her taşıma işleminden sonra; patlama ve dökülme olması durumunda mutlaka dezenfekte edilmelidir.

Teşekkürler http://biosafetyinlab.com/ Universidade do Minho