Feodalizm Feodal teriminin etimolojik kökeni, 9. yüzyıl öncesine kadar rastlanmayan Latince «feodum» kelimesine dayanır. Feodum sözcüğü, bir arazinin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Thomas Peine 6.SIVIL TOPLUMUN ÖNCELIĞI 6.1.TOPLUM SÜREKLI, DEVLET GEÇICIDIR.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
Siyaset Sosyolojisi.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
E- Pazarlama Nedir? Pazarlama, bir ürünün tüketici tarafından bilinmesi, talep edilmesi ve alınmasını sağlayan, bu çerçevede, birçok bileşeni bulunan planlanmış.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Ö ğ r. Gör. Dr. İ nanç GÜNEY Adana MYO BÜRO YÖNETİMİ Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
ORTAÇAĞDA AVRUPA’DA MALİ OLAYLAR
Metinlerin Sınıflandırması
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Tarih Felsefesi.
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
SİGORTANIN TEMEL PRENSİPLERİ
BİLGİ TOPLUMU.
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
1982 Anayasası’nda Yerel Yönetimler (V. Hafta)
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
ÖZ GELİRLER.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
Yazı Sistemleri.
BENLİK VE KİMLİK.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Küreselleşme tartışmaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Frank İmparatorluğu 5. Yüzyılda Galya
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş ve Meslek Sosyolojisi
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

Feodalizm Feodal teriminin etimolojik kökeni, 9. yüzyıl öncesine kadar rastlanmayan Latince «feodum» kelimesine dayanır. Feodum sözcüğü, bir arazinin hizmet karşılığında teslim edilmesi manasına gelen «beneficum» tabirinin yerini zamanla almıştır. Lakin neden feodum sözcüğünün Ortaçağ’da «beneficum» tabirinin yerini aldığına dair müşterek bir görüş mevcut değildir. Feodum teriminin Frank dilindeki «Taşınabilir nesnelerin değeri» manasına gelen fehu-ôd sözcüğünden türetildiğini düşünen Marc Bloch, onuncu yüzyıl itibarıyla toprağın mali değer olarak algılanmasının yaygınlaştığını, toprak için yapılan ödemeleri teşkil eden taşınabilir silah, giysi, at ve yiyecek gibi nesnelerin de muvazi değere sahip olduğunu ifade etmektedir. Bu durumun karşılığı olan feos kelimesi, genel manada paranın yerine bir şeye ödeme yapmak anlamını kazanmıştır. Zaman içerisinde bu anlam yalnızca araziye atfedildi. Arazi, bir tür vassala ödenen sadakat haline geldi. Bu suretle «taşınabilir varlık» manasına gelen feos kelimesi, kademeli şekilde feus şekline dönüşmüş ancak mana tam aksi yönde değişerek «taşınmaz varlık» haline gelmiştir.

Avrupa’da 9. yüzyılla birlikte siyasi otoritelerin parçalara yarılması ve mahalli idarelerin kafi derecede savunma imkanlarında mahrum kalmasıyla siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda ortaya çıkan gelişmelerin yarattığı yeni düzen ve bu düzeni temin eden öğeler arasındaki ilişkiler ağı, feodalite olarak adlandırılmıştır. Feodalite, muayyen coğrafyada cereyan eden siyasi, sosyal ve ekonomik ilişkileri ihtiva eden bir sistem olduğu için tam anlamıyla Kıta Avrupası’na özgüdür. Bu nedenle feodalite tanımı gereği, 814 senesinde gerçekleşen Charlemagne’nin vefatı ve Frank Krallığı’nın üç merkeze taksimini tasdik eden 843 seneli Verdun Antlaşması ile irtibatlandırılır. Bilhassa merkezi kuvvetin sathi varlığının yanında birincil kaygısı emniyeti sağlamak olan yerel idarelerin kısıtlı ekonomik kaynak ve vasıtaları etkili şekilde tasarruf edebilmesine olanak sağlayan şartların 843 senesinde Frank Krallığı’nın üç merkeze taksimi neticesinde olgunlaştığı umumi kabul görmüştür.

Feodalite’nin doğuşunda emniyet kaygısına yapılan atıf, 732 senesinde Puvatya yakınlarıda Araplar’ı mağlup eden Charles Martel’in şahsında somutlaştırılır. Martel, söz konusu savaşta galibiyeti temin için Doğu’da uzun süredir kullanılan zırhlı atlı birlikleri, Batı Avrupa’ya ihraç edip teşkilatlandırmış ve atlı birliklerin bakımı için Kilise arazilerine el koymuştur. Bu hamle, şövalye sınıfının doğuşuna ve toprakla ilişkisinin yapılandırılmasına vesile olmuştur. İlk adımının söz konusu hamleyle atıldığını gördüğümüz feodal yapı, süreç içerisinde krallıktaki en üst mevkideki şahıstan en alttaki şahsı birbirine yoğun sözleşme ilişkileri çerçevesinde bağlayan girift bir nitelik kazanmıştır. Bu suretle hariçten bakıldığında Avrupa toplumu sıkı kurallara tabii hiyerarşik bir görünüm kazanmıştır.

«Üzengi, atın sırtında daha sıkı durulmasına ve at ile sürücünün hızından yararlanarak mızrağın daha etkili kullanılmasına yardım ederek hafif, hareketli süvari baskınlarını ağır saldırı yöntemi haline getirmiştir.»* *Norman Davies, Avrupa Tarihi, Çev. M.A. Kılıçbay, İmge Kitabevi, Ankara, 2011, s.341.

Papa III. Leo’nun 25 Kasım 800 tarihinde Charlemange’ı Kutsal Roma İmparatoru unvanıyla taçlandırmıştır. *Alman Ressam Friedrich Kaulbach’ın (1822-1903) Krönung Karls des Großen adlı çalışması