Beslenme İlkeleri - 5.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
PROTEİNLER. Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda vebelirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar-Proteinler-Yağlar
KARBONHİDRATLAR
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
BESLENME VE DİYETETİKTE
HÜCRE NEDİR?.
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
KARBONHİDRAT NEDİR...
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
Serdar Erşeker Mehmet Şen
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İŞÇİ BESLENMESİ.
VİTAMİNLER Y.Elif KABA.
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Böbrek Hastalıkları.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Vitaminler.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
KARBONHİDRATLAR.
Doğum Öncesi Gelişim.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

Beslenme İlkeleri - 5

BESİN ÖĞELERİ

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar Karbonhidratlar, insan organizmasında enerji sağlayan besin öğelerinden birisi ve vücudun en ekonomik enerji kaynağıdır.

Karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan bu bileşikler yiyeceklerde daha çok şeker ve nişasta biçiminde bulunur.

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar İnsan vücudunun hareket edebilmek için enerjiye gereksinimi vardır. Karbonhidratlar, vücut faaliyetlerini karşılamak için gerekli enerjiyi verirler. 1 gr karbonhidrat 4 kalori enerji sağlar

Karbonhidratların, vücut ısısını ayarlamak ve normal sıcaklıkta tutmak. diğer besin öğelerinin vücut tarafından kullanılmasına yardım etmek gibi önemli fonksiyonları da vardır.

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar Normal diyet alan yetişkinler günlük enerjinin %55-70’ini karbonhidratlardan sağlar Vücudumuz hareket etse de etmese de devamlı olarak enerji harcar, ihtiyacı olan ısı ve enerjiyi elde etmek için besinleri yakar.

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar Vücut gece uyurken soğur, gündüz çalışırken ısınır Hareket artıkça kullanılan enerji de artar Karbonhidratlar ısı ve enerji temini için önemli yakıttır Basit karbonhidratlara üzüm şekeri denen glikozu, karmaşık karbonhidratlara yumrulu bitkilerin köklerinde depolanan nişastayı örnek verebiliriz

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar Karbonhidratları üç grupta toplayabiliriz Monosakkaritler Disakkaritler Polisakkaritler

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar Monosakkaritlere glikozu, polisakkaritlere de nişastayı ve selülozu örnek verebiliriz Özellikle selüloz, lifi bol bulunan bitkisel besinlerde çoktur Bu besinler kalın bağırsakların çalışmasını kolaylaştırarak kabızlığı önler

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar Yiyeceklerdeki bütün karbonhidratlar sindirim sırasında parçalanarak glikoza indirgenir ve bu haliyle kana geçer Daha sonrada karaciğerde glikojen olarak depolanır Vücuda enerji gerektiğinde karaciğerdeki glikojen yeniden glikoza dönüşerek kan dolaşımı aracılığıyla hücrelere dağıtılır

Besin Öğeleri - Karbonhidratlar Vücudun karbonhidratları depo etme kapasitesi çok azdır Vücut bunları hemen kullanır, yakar ya da yağa çevirerek depo eder Gereğinden fazla karbonhidrat tüketimi şişmanlığa neden olur Konsantre tatlılar, şekerler iştahı kapatarak diğer lüzumlu besinlerin alınmasına engel olur

Besin Öğeleri – Karbonhidratlar Karbonhidratların vücuttaki işlevleri Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü sağlar. Su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlar. Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek, proteine olan gereksinimi azaltır. Karbonhidratın gereğinden çok az alınması ketozis (kandaki glikoz düzeyinin düşmesi sonucu oluşan metabolik hastalık) denen rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur

Besin Öğeleri – Karbonhidratlar Karbonhidrat içeren belli başlı besinler Un ve undan yapılan yiyecekler; tatlılar, şeker, pasta, kurabiye, ekmek Hububatlar; fasulye, bezelye, baklagiller Patates Kuru meyveler Taze meyvelerden; muz, elma, üzüm

Besin Öğeleri - Yağlar Vücudun enerji ihtiyacındaki besin gruplarından biri de yağlardır Yağlar enerji kaynağı olması bakımından oldukça önemli besin öğesidir Az miktarlarıyla çok enerji temin ederler Yağlar; karbon, hidrojen ve oksijenden oluşur Yağlar da karbonhidratlar gibi kalori kaynağıdır

Besin Öğeleri - Yağlar Bitkisel ve hayvansal kaynaklı olmak üzere iki grupta toplanır Hayvansal Yağlar →Doymuş yağ asitleri içerir Bitkisel Yağlar →Doymamış yağ asitleri içerir

Besin Öğeleri - Yağlar 1 gr yağ 9 kalori enerji sağlar Yağ en çok enerji veren besin öğesidir Eşit miktardaki protein ve karbonhidratın iki katından çok enerji verir Vücut en ekonomik şekilde enerji gereksinimini yağlardan karşılayabilir

Besin Öğeleri - Yağlar Yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri, vücuda yağ ile birlikte alındığında kullanılabilir Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler Yağ, organları çevreleyerek dış etkenlerden korur, midenin boşalmasını geciktirir

Besin Öğeleri – Yağlar Yağların vücuttaki işlevleri Yağlar da karbonhidratlar gibi vücudun ısı ve enerji kaynağıdır Normal doku çalışması için çok önemlidir Besinler ile alınan yağlar, yağda eriyen vitaminlerin ( A, D, E, K ) emilmeleri ve taşınmaları işini görürler Yağlar enerji olarak depo edilebilir Damar, sinir ve organların korunmasında yardımcıdır

Besin Öğeleri – Yağlar Yağların vücuttaki işlevleri Isı değişmelerine karşı yalıtım görevi yapar Tokluk hissi verir Midenin boşalma zamanını geciktirir Deri yapısının devamlılığı için gerekli olan temel yağ asitlerini sağlar Yağ asitlerinin besinlerde eksik olması egzama gibi bazı deri problemlerine yol açabilir

Besin Öğeleri – Yağlar Yağların vücuttaki işlevleri Yağın vücutta eksikliği durumunda; Tokluk hissinin olmayışı Yağa karşı büyük iştah ve arzu Zayıflık durumları ortaya çıkar

Besin Öğeleri – Yağlar Yağların vücuttaki işlevleri Yağın vücutta fazlalığı durumunda; İskelet üzerine fazla yük binmesi Kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz etki Şişmanlık durumları ortaya çıkar

Besin Öğeleri – Yağlar Yağ içeren belli başlı besinler Tereyağı, yağlı et, kaymak, peynir ve yumurta türü yiyeceklerde hayvansal yağlar, mısır ayçiçeği, fındık ve ceviz türü yiyeceklerde de bitkisel yağlar bulunur Bireyin özellikle kalp sağlığı için hayvansal yağlardan fazla tüketilmemesi daha uygundur