Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Advertisements

OBEZİTE.
KORUNMA ÖNLEMLERİ NE KADAR ETKİN? Dr. A. Füsun Kalpaklıoğlu.
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Pediatride Hastane Enfeksiyonları
Yüksek Riskli Gebelikler
SİGARA VE BEBEK Doç. Dr. Ayla Günlemez
DENEYSEL SEPSİS MODELİNDE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN SİTOKİN DÜZEYLERİNE ETKİSİ Budak E.T.,Yeyen S.,Teksöz E.,Dere K.,Şen H.,Özkan S.,Dağlı G. GATA.
ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI RİSKLİ BEBEKLERİN TARANMASI
Sayın Meslektaşımız, Üye başvuru ve bilgi güncelleme formlarını doldurup, lütfen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğine İstanbul Şubesi Asistanı Uğur KOZALAN’
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
YENİDOĞAN SEPSİSİ Prof. Dr. A. Engin Arısoy
SAĞLIK.
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
SOLUNUM SİSTEMİNİN SAVUNMA MEKANİZMALARI
Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonları
Uzm.Dr. Esin KORKUT Doç.Dr. Yusuf AKCAN
PPD pozitifliği için kriterler.
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
  YARA İYİLEŞMESİ.
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
Peptik hastalık, Helicobacter pylori ve karın ağrısı
BİYOİSTATİSTİK UYGULAMA II
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Doç.Dr. Oluş APİ Yeditepe Üniversitesi Hastanesi,
HERPES VİRUS ENFEKSİYONLARI
Erken Çocukluk Döneminde
Hyalin Mebran Hastalığı
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
GEBELİK VE LOHUSALIK.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
Yeni Doğan Enfeksiyonları
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Doğum Eylemi.
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
DESTEKLEYİCİ PERİODONTAL TEDAVİ
Gastroözofagial reflü Konjenital pilor ve antrum tıkanıklığı
Titanic Deluxe Hotel, Antalya / Turkey
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
PLAĞA BAĞLI PERİODONTAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ
PERİODONTAL CEP Gingival sulkusun patolojik olarak derinleşmesidir
MİRROR SENDROMU OLGUSU
Periodontal patogenez
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
AMNİYOTİK SIVI İLE İLGİLİ PATOLOJİLER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
Mastitis.
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
AMNİYOSENTEZ Doç.Dr. Başak Baksu.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
Uzm.Dr. Esin KORKUT Doç.Dr. Yusuf AKCAN
Sunum transkripti:

Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı (Preterm,Low Birth,Weight)(PLWB) ilişkisi Prof. Dr. Meral GÜNHAN

2500 gr dan küçük doğan bebekler düşük doğum ağırlığındadır Konjenital anomali,respiratuar hastalık,nörolojik gelişim bozukluğu daha fazla görülebilir

genitoüriner yol enfeksiyonu gibi nedenlerden bahsedilmektedir. LBW için bilinen risk faktörleri olarak sigara,genetik,alkol,diyabet,beslenme, genitoüriner yol enfeksiyonu gibi nedenlerden bahsedilmektedir. Ancak LBW vakalarının ¼ ünde bu sebepler mevcut değildir Enfeksiyon ile PLBW arasındaki ilişki iyi bir şekilde ortaya konmuştur.

Risk faktörleri Sigara, ilaç ve alkol kullanımı. Büyük risk faktörleri Sigara, ilaç ve alkol kullanımı. Mevcut genitoüriner enfeksiyonlar: Bacterial vagino risk faktörlerisis, chorioamnionitits gibi Küçük risk faktörleri Hamilelik yaşı kilo servikal genişlik Stres Bakım

Yapılan bir çalışmada erken doğum vakalarının %40 anne adayının ilk muayenesinde servikal BACTEROİDES kolonizasyonu tesbit edilmiştir Diğer bir çalışmada bakteriyel vajinozis ile erkendoğum,düşük doğum ağırlığı(LBW) riskinin 3 kat arttığı bildirilmiştir

Erken doğum yapan annelerin ekstraplasental membran inflamasyonu normal hamilelik süresini tamamlayarak doğum yapanlara göre 4 kat fazla bulunmuştur.

Bakteriyel endotoksinler (LPS) ve biyoaktif ürünler direkt doku hasarı yapar: Prostoglandin ve proinflamatuar sitokin salınımına neden olur

Maternal (annedeki) enfeksiyon amniyotik prostoglandin seviyesini arttırır Bu da erken doğum kasılmalarına neden olur IL-6,IL-1,TNF alfa erken doğum vakalarında amniyon sıvısında yüksek sevilerde bulunmuştur.

Erken doğumlarda klinik enfeksiyon gözlenmediği halde amniyon sıvısında bakteri kültürü pozitif bulunmuştur. Sıklıkla F.nucleatum izole edilmiştir:Oral bakteridir Capnocytophaga da izole edilmiştir:Oral bakteridir

Enfeksiyona cevap olarak salınan ürünler erken doğum sebebi olabilir.

Bakteriyel enfeksiyon Amniyonda bakteri ve ürünleri Amniyonda sitokin üretimi ile birlikte inflamatuar cevap Amniyotik prostoglandin üretiminde artış Erken kasılmalar IL-1.IL-6,TNF alfa artar Bunlar amniyondan ve deciduadan prostoglandin salınımını stimüle eder Artmış PGE2 ve PGF2 erken sancılar için karakteristiktir

Periodontitis PGE2, IL-1β, TNF, IL-6, MMPler Gram - Flora Epitelyal ülserasyon PMNL duvarı Bakteri invazyonu, Bakteriyemi Lenfositler Monositler

IL-1b PGE2 IL-1 TNF TNFa LPS Uterus kontraksiyonu, servikal dilatasyon, düşük veya erken doğum, plasenta yaralanmaları, büyümeyi engelleme, ve yeni doğan ölümüne yol açabilirler. IL-6 Sigara İlaç Alkol DM Ürogenital sistem enfeksiyonu yaş Beslenme Risk faktörleri:

Hamilelerde tedavi edilmeyen periodontal hastalık erken doğum ve düşük doğum ağırlığı için önemli risk faktörü olabilir. (<37 hafta erken doğum ) (<2500gr düşük doğum ağırlığı)

Genitoüriner yol enfeksiyonu ile erken doğum, düşük doğum ağırlığı arasındaki ilişki, insanlarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.

Yapılan araştırmalar ,periodontal hastalığın da erken doğum,düşük doğum ağırlığı (PLBW) ile ilişkili diğer bir enfeksiyon kaynağı olabileceğini bildirmişlerdir. PLBW annelerinin normal ağırlıkta bebek doğuran annelerden daha fazla periodontal ataçman kaybına sahip olduklarını bildirmişlerdir.

Bugün geçerli olan görüş: Erken doğum,düşük doğum ağırlığı (PLBW) ile periodontal hastalık arasındaki ilişki enfeksiyon sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durum endotoksin (lipopolisakkarit-LPS) gibi bakteriyel ürünlerin translokasyonu ve hamile tarafından üretilen inflamatuar mediatörlerin faaliyeti sonucu oluşur.

Normal doğumda normal olarak var olan PGE2 ve TNF-α gibi biyolojik aktif moleküller, enfeksiyon varlığıyla yüksek seviyelere çıkar, bu da erken doğumu teşvik edebilir.

Biyolojik mekanizmalar Enflamatuar sitokin ve PGE2 sentezlenmesi sonucu artan enflamasyon ile periodontal enfeksiyona annenin immün cevabı, bebek gelişimine engel olur ve erken doğumu tetikler. Hillier 1988 Hamsterlarda, P. gingivalis ile enfeksiyon sonucu artan PGE2 ve TNF-α doğum ağıriığını azaltmaktadır. Collins, Infec Immun 1994 DDA olan annelerin DOS’daki PGE2 seviyesi normal doğum ağırlındaki annelere göre anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur. DDA ↑ PGE2 seviyesi↑ Offenbacher 1998

Sadece hamilelik başlangıcında cerrahi olmayan periodontal tedavi ED-DDA riskini %19 dan %13 ‘e indirmekte. Mitchell-Lewis 2001

Periodontal hastalığa ait gram negatif bakteriler seçmeli olarak çoğalabilirler veya gr (-) bakteriler genitoüriner yolda invazyon gösterebilirler.

GCFdeki PGE2 seviyeleri intraamniotik PGE2 seviyesi ile pozitif ilişkili bulunmuştur Bu gram negatif periodontal enfeksiyon şu olasılıklarla etki gösterebilir: * PGE2 ve IL-1ß gibi sekonder inflamatuar mediatörlerin salınımını stimüle eder. *Sistemik etki göstererek erken doğum işlemini başlatacak yeterli LPS kaynağıdır.

Offenbacher; GCFdeki PGE2 artışı mevcut periodontal hastalık aktivitesinin ve doğum ağırlığındaki düşüşün belirtisidir.

Periodontitiste etkili olan bakterilerden -Tanneralla forsythia, -P. Gingivalis, -A. a., -Treponema denticola PLBW annelerinde normal ağırlıkta bebek doğuranlara göre daha yüksek seviyede bulunmuştur.

Maternal immün cevap: Hamilelikte maternal immün cevap süprese olur. Bu durum fötüsün allograft olarak yaşamını sürdürmesine izin verir. CD4/CD8 oranında hamilelik boyunca düşüş vardır. İmmün cevaptaki bu değişiklik gingival inflamasyona yatkınlığı arttırır.