Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HACETTEPE MALİYE TOPLULUĞU
Advertisements

Gıdalarımızı saklama kuralları
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
MEVLANA MÜZESİ.
TURİZM PAZARLAMASINA GİRİŞ
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Doktor Doktor öncelikle insanların sağlığını koruma, meydana gelmiş hastalıkların ve sakatlıkların tedavi edilmesini sağlamak, sağlık durumunun geliştirilmesini.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
7. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri 21 – 24 Mart 2009 Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece, İstanbul.
MADDENİN DEĞİŞİMİ. Yemek yemek için kullandığımız çatal, bıçak, kaşık; yemek pişirmek için kullandığımız çelik tencere doğada.
GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLER
GÖRGÜ KURALLARI.
HİJYEN NEDİR? Temizlik görünen ortamdan kirlerin uzaklaştırılmasıdır. Hijyen ise mikroplardan arındırılmasıdır. Hasta olmamak. Mikroplardan korunmak için.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
MAK 101 Makine Mühendisliğine Giriş BAŞLIK 1. İsim 2. İsim.
DİNLERDE İBADET YERLERİ
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Cem:  Alevi-Bektaşi ekolünde dede, pir veya mürşit denilen manevi liderler yönetiminde ve belli kurallar çerçevesinde yapılan dini tören.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 2. ÜNİTE: DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. ve 2. KONU.
ADI:ASLIHAN SOYADI:YAVAŞCI SINIFI: 7/A NO:29 DERS: SOSYAL BİLGİLER
AFİYET OLSUN..
TURİZM PAZARLAMASINA GİRİŞ
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
Krep, Krem Peynir, Reçel, Yeşil-siyah Zeytin,Salatalık-Domates , Süt
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Gastronomi ve Yemek Tarihi-5
ÖDÜLLÜ RADYOLOJİ SORUSU – 77 HAFTANIN OLGUSU ÖDÜL: Kahve termosu
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
TÜRK MUTFAĞINDA ÇORBALAR
TOPKAPI SARAYI.
TÜRK MUTFAĞINDA KOMPOSTO VE HOŞAFLAR
MİSAFİRPERVERLİK NE DEMEK
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
GASTRONOMİ UZMANLIĞI, TURLARI VE REHBERLİĞİ
SAĞLIK, KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EYLÜL HAZİRAN 2018 DÖNEM BRİFİNGİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
TOKAT SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
BÜNYAN HİDROELEKTRİK SANTRALİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018 OSMANLI MUTFAĞI Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018

İÇERİK Osmanlı Devleti’nden Osmanlı İmparatorluğu’na… Osmanlı Mutfağı (Saray Mutfağı)… Osmanlı Mutfağında Kullanılan Sofra Gereçleri, Osmanlı Saraylarında Mutfak Hizmetlileri, Osmanlı Mutfağında Sofra Gelenekleri

OSMANLI DEVLETİ

OSMANLI İMPARATORLUĞU

OSMANLI MUTFAĞI Topkapı Sarayı Saray, yalnızca Osmanlı hanedanına ev sahipliği yapmakla kalmayıp bunun yanı sıra hem bir idare merkezi hem de birçok kişinin hayatını sürdürdüğü önemli bir sosyal mekan olduğu için saray mutfağı üzerinde durulması gereken bir kavramdır.

OSMANLI MUTFAĞI Topkapı Sarayı’nın mutfak kısmı ikinci avlunun sağ ve sol taraflarında konumlandırılmıştır ve birçok kısımdan oluşmaktadır. Mutfağın, Matbah-ı Âmire’ye bağlı olarak Has Mutfak, Ağalar Mutfağı ve Divan Mutfağı gibi bölümleri bulunurdu. Bu bölümlerin dışında tatlıların, macun ve şerbetlerin, turşuların üretildiği bir Helvahane, gıdaların saklandığı Kiler, Fırın, Kalayhane ve mutfağın aydınlatılmasından sorumlu Şemafer Karhanesi bölümleri de bulunmaktaydı.

OSMANLI MUTFAĞI Bunca farklı görev ve birimden oluşan bir mutfakta doğal olarak birçok farklı görevli de yer almaktaydı. Bu görevliler arasından en önemlileri – herkesin malumu üzere – aşçılardır. Devşirme sistemi içerisinden gelen ve acemioğlanları arasından seçilen kimseler belirli aşamalardan geçerek aşçı olabilirlerdir. Bu aşamalar sırasıyla şakirdlik, kalfalık, ustalık ve son olarak da aşçıbaşılıktır. Mutfağın en kıdemli aşçısı ise baş aşçıbaşı olarak bilinirdi. Saray mutfağında, yemeğin pişirilmesinden sorumlu her görevli de baş aşçıbaşına bağlı olarak çalışırdı. Aşçıların yanı sıra Matbâh-ı Âmire’de kilercibaşı, helvacılar, habbazlar gibi birçok farklı görevli de bulunmaktaydı.

OSMANLI MUTFAĞI Sofra Düzeni ve Adetleri Yere temiz bir örtü, Yerden fazla yüksek olmayan sehpa, Kaşık, çatal, bıçak, geniş yuvarlak sini, Yere oturma, Ev sahibinin gücüne göre hizmet… Yemek öncesi ve sonrası el yıkama ve dua etme.

OSMANLI MUTFAĞI Şenlikler Armağanlar Temizlik, düzen ve gösteriş… Protokol için Halk için Armağanlar Temizlik, düzen ve gösteriş…

OSMANLI MUTFAĞI

OSMANLI MUTFAĞI Şerbetler Şekerlemeler Helvalar Dondurma Reçel Limonata… Ve Eşsiz Yemekler…

TEŞEKKÜRLER