1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Yoğunlaştırıcılı Güneş Enerji Sistemleri
RADYASYONDAN KORUNMA HAVVA YILDIRIM
ATIK AMBALAJ BİLDİRİMİ
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
1988 yılında Celal Akpınar tarafından kurulan Filli Boya markasıyla da bilinen Betek Boya  Kimya ve Sanayi A.Ş., sektöre girdiği ilk yıllarda, inşaat malzemeleri.
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
Radyoaktif Atıkları ve Atık Yönetimi
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
İşletim Sistemi Temel Bilgiler
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
DAÜ Do ğ u Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi KKTC Dekan Prof. Dr. Hasan AMCA Aralık
Mali İstatistik Kullanım Alanları
Vücuttaki tüm hücrelerin geli ş imini sa ğ layan DNA, kozmik radyasyona kar ş ı duyarlıdır. Yüksek enerjili bir kozmik ı ş ın parçacı ğ ı, canlı hücrenin.
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Hakan Polat Çağla Şola TIBBİ ATIKLAR.
ÇALI Ş ANLARIN BULU Ş LARI Ay ş e Gül ULUÇAY Mühendis ANKARA.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
XML Document Object Model (DOM)
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
ANKARA’DA SA Ğ LIK TUR İ ZM İ Ankara Valili ğ i İ l Sa ğ lık Müdürlü ğ ü Dr. Dursun AYDIN (Sa ğ lık Müdür Yardımcısı)
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
Tehlİkelİ Atiklarin Taşinmasi
OKUL TEKNOLOJ İ PLANI. OKULUMUZ PE Ş LER İ NDEN G İ DEB İ LECEK CESARET İ N İ Z VARSA BÜTÜN RÜYALAR GERCEK OLAB İ L İ R.
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
Master in Advanced European and International Studies.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
Radyoaktif Atıkları ve Atık Yöntemi
Düzenleyici Etki Analizi’nin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
EKO OKULLAR PROJESİ.
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI
ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI Cumhur YÜCEL – RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA.
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU
BİYOSİDAL ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
Atık kağıtlardan dünya haritası !. Farklı ülkelerdeki insanların temiz suya eri ş im yüzdelerinin ne oldu ğ unu ara ş tırdık. Atık ka ğ ıtları kullanarak.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
Ansiklopedi (Encyclopedia) Tanım : Bütün konularda kısa ve öz bilgi içeren bir çalışmadır. Belirli bir konu ile sınırlı yada genel kapsamlı olabilir.
Serhat Bahadır KERT. Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt.
TUR İ ZM FAKÜLTES İ GASTRONOM İ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ.
RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Sa ğ lıklı bir yedekleme yönteminde, kaynak, yedekleme donanımı, yedekleme yazılımı, yedekleme ortamı elemanlarının do ğ ru biçimde seçilmesi ve bir.
ÜSKÜDAR İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
GİRİŞGİRİŞ İ Ç İ NDEK İ LER TANITIM L İ STE Türkiye'deki Milli Parklar Dünyamızdaki gelişen teknolojilerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı nedeni ile.
Radyasyondan Korunmada Uluslararası Kriterlerin Oluşturulmasında Yetkin Kuruluşlar
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
 İş lemci bilgisayarımızın beynidir tüm i ş lemler ondan sorulur.
ATIK YÖNETİMİ.

ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
Bilgilendirme Toplantısı
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma ömrü ve bertarafı 5) Radyoaktif atıkların yönetmelikleri ve mevzuatı

 Genel olarak,düsük veya yüksek düzeyde radyasyon yayan atıklardır.  Tıp,endüstri,ara ş tırma gibi de ğ i ş ik uygulama alanlarda radyoaktif maddeler üzerinde çalı ş ması ile olur.  Do ğ a ve çevre için büyük tehlike kayna ğ ı olabilecekleri için di ğ er atıklardan farklı ş ekilde yok edilmesi gerekir.  Farklı radyoaktif miktar,fiziksel ve kimyasal durumlarda olabilir.  Bu yüzden farklı müdahale yöntemleri gerektirebilir.

 Radyoaktif atıklar güvenli, sa ğ lıklı ve ekonomik ş ekilde ta ş ıma, depolama ve atık düzenlenmelerini kolayla ş tırmak için içerdi ğ i radyoaktif malzemelerin konsantrasyonu ve radyoaktif süre dikkate alınarak sınıflandırılır.  Ülkeler bu atıkları farklı kategorize edilmekle beraber dü ş ük seviyeli, orta seviyeli ve yüksek seviyeli atıklar olarak sınıflandırılabilir.

DÜŞÜK SEVİYELİ ATIKLAR

ORTA SEVİYELİ ATIKLAR

YÜKSEK SEVİYELİ ATIKLAR

Radyoaktif Atıkların Yarılanma Ömrü Ve Bertarafı

DÜŞÜK SEVİYELİ ATIKLAR

ORTA SEVİYELİ ATIKLAR

YÜKSEK SEVİYELİ ATIKLAR

Radyoaktif Atıkların Yönetmelikleri Ve Mevzuatı

Radyoaktif atıkların yönetimi ve bertarafı her yerde ulusal bir sorumluluk olarak ele alınmı ş tır. Her ne kadar radyoaktif atık yönetimi için de ğ i ş ik ulusal yakla ş ımlar olsa da uluslar arası i ş birli ğ i ile bir dizi temel ilkeler ve yükümlülükler olu ş turulmu ş tur. Ulusal sınırları da a ş an boyutta çevre ve insan sa ğ lı ğ ı için kabul edilebilir seviyede bir koruma vardı. Radyoaktif atıkların gelecek nesiller üzerindeki etkisi bugün kabul edilen seviyelerden daha büyük de ğ ildir. Ve gelecek nesillere gereksiz yükümlülüklerin bırakılmasından kaçınılmı ş tır. De ğ i ş ik alanlardaki ba ğ ımlılıklar göz önünde tutularak, atık olu ş umu mümkün olan en az seviyede tutulmalıdır.

Ülkemizde radyoaktif atıkların denetiminde TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) otoritesinde gerçekle ş tirilir. Radyoaktif atıkların ta ş ınması, lisans verilen araçlarla, uygun ta ş ıma ilkeleri ve güvenli ğ i garanti altına alınarak yapılır.

 TEMEL DÜZENLEME: “IAEA, International Basic Safety Standards for Protection Against Ionizing Radiation and for the Safety of Radiation Sources Safety Series No.115, (1996) (BSS)”  Her ülkenin bu düzenlemeye dayanarak geli ş tirdi ğ i kendine ait düzenlemeleri vardır.  TÜRK İ YE ATOM ENERJ İ S İ KURUMU: “ Radyoaktif madde kullanımından olu ş an atıklara ili ş kin yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih/Sayı: / 25571)

aktifatıklar

Katılımınızdan dolayı “Teşekkür ederim…”