Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Advertisements

Bu ne ? Bu kitap. Bu kitap mı? Evet , bu kitap
AYDINLANMA ÇAĞI’NDA BİLİM
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
James Redhouse
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
Atatürk’ün geometriye verdiği önem
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
Hazırlayan: Kenan Nemli 6/B 247
SANATSIZ KALAN BİR TOPLUMUN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.
Atatürk’ün geometrİye verdİğİ önem
HZ. Muhammed ve Dört Halife Devri
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
Servet-i Fünun Dönemi Gezi Yazısı
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
OSMANLI’ DA EĞİTİM.
GEZİ, TURİZM VE TANITMA KULÜBÜ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
Osmanlı İmparatorluğu
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
HAZIRLAYA:Batuhan Bülbül SINIFI:5/B NO:101
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
Türklerin Bilime Katkıları
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SIFAT ( ÖN AD ).
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
TARİHTEKİ ÖNEMLİ TÜRK-İSLAM BİLGİNLERİ
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
XVII. YÜZYIL ISLAHATLAR/ SİYASİ VE BİLİMSEL GELİŞMELER 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 2. ve 3. KONU.
NAMIK KEMAL.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
SIFAT ( ÖN AD ).
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
Gerileme Dönemi Islahatları
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
İÇİNDEKİLER Doğumu&Hayatı Eserleri Ölümü Evliya Çelebi 2.
COĞRAFYA NE İŞİMİZE YARAR?
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
Osmanlı’da divan teşkilatı
YÖREYE ADINI VEREN ÇEPNİ BOYU
Türkçe yazı çeşitleri.
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
Bugün neler öğreneceğiz?
Atatürk’ün Hayatı (Dinleme Metni)
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
Ziya Paşa (1825 – 1880).
GİZEM KÖSE AYSİMA AŞIK AYŞE UZUN
Türklerin Bilime Katkıları
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
ADI : EFEKAN TALHA SOYADI : CAN SINIFI : 7/E NO : 624.
Osmanlı Tarihi Katip Çelebi İsmail AYBAK B
Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
Sunum transkripti:

Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da ise Hacı Kalfa adıyla da tanınır.

Katip Çelebi’nin Hayatı Babası Abdullah Enderun'da yetişmiş, silahdarlık göreviyle saraydan ayrılmıştır. 14 yaşına kadar özel eğitim gören Kâtib Çelebi, 1623'te Anadolu Muhasebesi Kalemi'ne girmiştir. Katip Çelebi babasından kalan mirasın tamamını kitaplara yatırmıştır. IV. Murad döneminde ( ) girişilen Doğu seferlerinde kâtib olarak katılmıştır. 1635'te İstanbul'a dönerek kendisini tümüyle okuyup yazmaya vermiştir.

Katip Çelebi’nin Hayatı 1645'te sırası geldiği halde yükselemediği için kalemdeki görevinden ayrılmıştır. Ancak 1648'de Takvimü't-Tevarih adlı yapıtı dolayısıyla şeyhülislam Abdürrahim Efendi aracılığıyla kalemde ikinci halifeliğe getirilmiştir. Hayatının büyük bölümünü ilmi çalışmalara ayırmıştır.

Katip Çelebi’nin Hayatı Telif ve çeviri olarak yirmiyi aşkın kitap yazmıştır. En önemlileri tarih, coğrafya ve bibliyografya alanındadır.

Katip Çelebi’nin Ünlü Eserleri Katip Çelebi’nin Yaklaşık 30 Eseri Vardır. Kâtib Çelebi'nin Batı'da tanınan en ünlü yapıtı Keşfü'z-Zünun an Esamü'l-Kütübi ve'l- Fünun'dur. Arapça bir bibliyografya sözlüğü olan yapıtta kitap ve risalenin adı ve yazarı verilir.

Katip Çelebi’nin Ünlü Eserleri En tanınmış yapıtlarından olan Tuhfetü'l-Kibar fi Esfari'l-Bihar'da kuruluş döneminden 1656'ya kadar Osmanlı denizciliğinin bir tarihçesi yanında Osmanlı donanmasının, tersane ve bahriye örgütünün işleyişini anlatır, kaptan-ı deryaların yaşam öykülerini verir. Sonunda da son zamanlarda denizlerde uğranılan başarısızlıkları giderme yolundaki öğütlerini sıralar.

Coğrafi Yapıtların En Önemlisi ; Cihannüma Coğrafi yapıtların en önemlisi olan Cihannüma Osmanlı coğrafyacılığında yeni bir çığır açmıştır. Kâtib Çelebi Cihannüma'yı iki kez yazmıştır. 1648'de yazmaya başladığı ilki klasik İslam coğrafyası temelindeydi. Bu yapıtını henüz bitirmemişken eline geçen Gerardus Mercator'un Atlas'ını Latince'den Türkçe'ye çevirterek yeni bilgiler edindi ve 1654'te Cihannüma'yı ikinci kez yazmaya girişti.

Coğrafi Yapıtların En Önemlisi ; Cihannüma Eski Arap, İran ve Osmanlı coğrafyacıların yapıtlarını da kullandı. İkinci Cihannüma, dünyanın yuvarlak olduğunu da kanıtlamaya çalışan fiziki coğrafya ağırlıklı bir giriş bölümünden sonra Kristof Kolomb ve Macellan'ın keşif gezilerinden söz eder. Ardından Japonya'dan başlayarak Asya ülkelerini tanıtır. Bunların tarihleri, yönetim biçemleri, ekonomileri, inançları konusunda bilgiler verir. Bu arada İslam coğrafyacılarının bilgi yanlışlarını gösterir, bunların harita kullanmamaktan ileri geldiğini açıklar. Bu ikinci Cihannüma'da anlatılan son yer Van'dır. Birinci Cihannüma'da ise Osmanlı Avrupa'sı ve Anadolu ile İspanya ve Kuzey Afrika'yı kapsamaktadır. Her iki biçimde de ek olarak birçok harita vardır.