Ceza Hukukunun Temel İlkeleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
PAZARLAMA MEVZUATI Paket Tur Sözleşmeleri. ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan di ğ er turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her.
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
2 Çevre sorunlarındaki artış aynı zamanda çevre ile ilgili tedbir alınması gerekliliğini de ortaya çıkarmış, çevresel değerlerin hukuki güvence altına.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
KAMU ZARARI. Kamu zararı tanımı Türk mali sistemine köklü değişiklikler getiren “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ve bu çerçevede oluşturulan.
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
Vergilendirme İşlemleri
Birincil ikincil Genel Yardımcı (devletler tarafından tanınan hukukun genel ilkeleri)
Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.
ÖĞRENCİLERİN KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİ ELLİBAŞ ORTAOKULU.
Ar-Ge Ödeneği Talep Edilen Araştırma ve Geliştirme Projeleri Hakkında Genelge.
Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ÖZEL EĞİTİMDE YÖNETSEL DÜZENLEMELER
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
Sendikaların Uluslararası
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
CEZA HUKUKUNA HAKİM OLAN TEMEL İLKELER
Tarım Hukuku 1.
REHBERLİK YÖNETMELİK-5
REHBERLİK YÖNET.-6.
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
CEZA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANAMESİ, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA ALIR.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
YÜRÜTME.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Toplu Görüşmeye Çağrı ve Toplu Görüşme
Kamu Hukuku - Özel Hukuk Ayrımı
Devlet Muhasebe Standartları
Görev ve Sorumluluklar
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
Sporun Çeşitli Hukuk Dallarıyla İlişkileri
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
HUKUKUN KAYNAKLARI.
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
Müracaat ve Şikayetler
SUÇ ve CEZA.
Başlangıç Hükümleri - 4. Hafta
BORÇ.
VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu.
Sunum transkripti:

Ceza Hukukunun Temel İlkeleri

Aşağıdakilerden hangisi tabii hakim ilkesini ifade etmektedir Aşağıdakilerden hangisi tabii hakim ilkesini ifade etmektedir? A) Ceza hakimi, kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır ceza veremez. B) Ceza hakimi ancak kanunda konulan güvenlik tedbirlerini uygulayabilir C) Bir kimse kanunen bağlı olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz D) Suçluluğu sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. (EPDK Uzm. Yrd. 2008)

Aşağıdaki ceza hukuku ilkelerinden hangisi 1982 Anayasasında yer almaz Aşağıdaki ceza hukuku ilkelerinden hangisi 1982 Anayasasında yer almaz? A) Vatandaşın geri verilmemesi ilkesi B) Cezai sorumluluğunun şahsiliği ilkesi C) Suç ve cezaların kanuniliği ilkesi D) Güvenlik tedbirlerinin kanuniliği ilkesi E) Kusursuz suç olmaz ilkesi (Maliye Bk. Uzm. Yrd 2008)

Türk Ceza Kanununa göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Sonradan yürürlüğe giren ceza kanunun hükümleri, failin daha aleyhine ise bir önceki kanun döneminde işlenilen suçlar için geçerli olmaz. B) Yürürlükten kalkan ceza kanunu hükümleri failin lehine de olsa, yeni ceza kanunu döneminde işlenmiş fiiller için geçerli olmaz. C) Lehte kanunilik hükümleri tatbik edilirken, yürürlükten kalkan ceza kanunun lehe olan hükümleri ile yürürlükte olan ceza kanunu hükümleri karşılaştırılır. Her iki kanunun lehe olan hükümleri seçilmek suretiyle uygulanır. D) Yürürlükten kalkan ceza kanunu döneminde işlenmiş suçlar için, sonradan yürürlüğe giren ceza kanunu hükümleri daha lehe dahi olsa, sadece hüküm verilinceye kadar dikkate alınabilmesine dair herhangi bir kısıtlama yoktur. (Vergi Denetmen Yrd. Sınavı 2009)

I. Örf ve adet hukuku II. Türk Ceza Kanunu III I. Örf ve adet hukuku II. Türk Ceza Kanunu III. Benzer olaylarda Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlar IV. Somut olaya ilişkin olarak yazılan bilimsel eserler V. Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası sözleşmeler Somut bir olayda ceza yargılaması yapan yargıç yukarıdaki kaynaklardan hangileri ile bağlıdır? A) I ve V B) II ve V C) Yalnız II D) I – II – V E) II – III – V

I- Kanunilik ilkesi hem ceza hem de güvenlik tedbirleri için geçerlidir. II- İdarenin düzenleyici işlemleriyle ceza konulamamasına karşılık, hangi fiilin suç oluşturacağına ilişkin kanunun kapsam ve koşulları bakımından belirlediği çerçeve hükmün içeriği idarenin genel ve düzenleyici işlemleriyle de doldurulabilir. III- Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. IV- İşlendiği zaman yürürlükte olan kanuna göre suç sayılan ancak daha sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç olmaktan çıkarılan fiilden dolayı verilen cezanın infaz edilmemesi failin talebine bağlıdır. Suçta ve cezada kanunilik ilkesiyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I-II I-IV I-III II-III III-IV

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Maddi ceza hukuku kuralları bakımından lehe kanun geçmişe yürür. İnfaz hukuku kurallarına ilişkin olarak derhal uygulama ilkesi geçerli olmakla birlikte bu durumun istisnaları mevcuttur. Lehe kanunun belirlenmesinde her iki kanunun olaya uygulanabilecek bütün hükümleri değerlendirildikten sonra bu kanunlardan lehe olanı seçilir ve o uygulanır. Sonuç cezaya göre lehe olduğu belirlenen kanunun cezanın infazında da uygulanması zorunludur. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları geriye yürümez.

Aşağıdakilerden hangisi ceza hukukunun doğrudan kaynakları arasında yer almaz? a. Türk Ceza Kanunu b. İçtihadı Birleştirme Kararları c. Doktrin d. Anayasa e. Usûlüne uygun olarak kabul edilmiş ve yürürlüğe konulmuş milletlerarası anlaşmalar

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur. a Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Kanun Hükmünde Kararnameler ile suç ve ceza ihdas etmek, kanunilik ilkesine aykırılık teşkil etmez. b. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi anayasal bir ilke olmadığından ceza kanununda yapılacak bir değişiklikle kaldırılabilir. c. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi sadece cezalar açısından geçerlidir. Güvenlik tedbirleri açısından geçerli değildir. d. Ceza hukukunun güvence fonksiyonunu sağlamak için kanunilik ilkesi yeterli değildir. Bunun yanında, kanunda suç olarak tanımlanan fiilin açık ve net olması da gerekir. e. Bir suçun cezası kanunla gösterilmiş ise unsurları bir yönetmeliğe atıf yapılmak suretiyle de belirlenebilir.

Ceza kanunlarının zaman bakımından uygulanmasıyla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur? a. Geçici veya süreli kanunlardaki suç ve ceza içeren hükümler, bu kanunlar yürürlükten kalksalar dahi uygulanmaya devam eder. b. Koşullu salıvermeye ilişkin hükümler ceza muhakemesi hükmü olduğu için, failin lehine ya da aleyhine olduğuna bakılmaksızın derhal uygulanır. c. Bir fiil, işlendiği tarihte yürürlükte olan kanuna göre suç oluşturmamakla birlikte; sonradan yürürlüğe giren kanunda suç olarak tanımlanmış ise, bu kanuna istinaden kişiyi cezalandırmak mümkündür. d. Suç işlendikten sonra yürürlüğe giren kanun, failin aleyhine düzenlemeler içerse dahi, somut olaya uygulanmak zorundadır. e. Failin lehine olan kanunun geçmişe etkili olarak uygulanması, güvenlik tedbirleri bakımından geçerli değildir. Güvenlik tedbirlerine ilişkin yasal değişiklikler, failin lehine ya da aleyhine olduğuna bakılmaksızın uygulanır.

Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? a. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince, idarenin düzenleyici işlemleri ile suç ve ceza ihdas edilemez. b. Belirlilik ilkesi gereğince, örf ve adet kurallarına atıf yapılarak suç oluşturmak mümkün değildir. c. Kıyas yasağı gereği, suç ve ceza içeren hükümler lafzi yoruma tabi tutulamaz. d. Kıyas yasağı, sadece suç ve ceza içeren hükümler bakımından geçerlidir; suç teorisine ilişkin genel prensiplerde ceza sorumluluğunu genişletmemek kaydı ile kıyas yapılabilir. e. Ceza hukukunda kural olarak aleyhe kanun geçmişe etkili olarak uygulanmaz.