PROTEİNLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
• SİZİN VE AİLENİZİN SAĞLIĞI NE KADAR ÖNEMLİ
Advertisements

Amino Asitler.
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
BESLENME, METABOLİZMA VE ENERJİ
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
Beslenmenin temel ilkeleri
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
Proteinlerin Metabolizması Prof Dr.Tülay AKÇAY
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
Protein Metabolizması
AMİNO ASİTLER, PEPTİTLER VE PROTEİNLER
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK Biyokimya Anabilim Dalı
BESİN MADDELERİ.
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
PROTEİNLER VE AMİNOASİTLER
PEYNİR SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ PEYNİRİN TARİHSEL GELİŞİMİ
PROTEİN KATABOLİZMASI
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
Biyolojik Makromoleküller
Ergojenik Yardımcılar ve Suplementler. Ergojenik Yardımcılar Yunanca, ergon = iş, genon = üretmek anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Kişinin egzersiz.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONLARI
PROTEİNLER.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar-Proteinler-Yağlar
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
AMİNO ASİTLERDEN AZOT AYRILMASI ve ÜRE DÖNGÜSÜ
KARBON İSKELETLERİNİN METABOLİZMASI
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
Amino Asitler ve Proteinler
BESLENME VE DİYETETİKTE
Süksinil koA açığa çıkartanlar:
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Amino asit ve Peptid Yapısı
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
SPORCU BESLENMESİ.
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Protein Metabolizması
Çakırhöyük ilköğretim okulu
PROTEİNLER 2.
Protein Yıkımı Başlıca 2 enzimatik sistem var:
Polar Asidik Yan Zincirliler
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
cDNA kütüphanesi yapımı
SAĞLIKLI BESLENME.
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
AMİNO ASİT OLUŞTURDUĞU ÜRÜNLER AÇIKLAMA
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Protein Metabolizması
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Proteinler.
Beslenme İlkeleri.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

PROTEİNLER

“Yaşayan varlıklar için elzem azotlu öge”

Aminoasitler

PROTEİNİN YAPISI ? Proteinler, yaygın 20 amino asitten yapılır.  

Isı, asit, baz, alkol, ağır metaller ve diğer bazı ögeler denatürasyona neden olur.

Örnek: Yumurtanın pişirildiğinde katılaşması,  

Esansiyel=elzem amino asit (EAA) Yaşam ve büyüme için gerekli olan, vücudun sentez edemediği, dışarıdan besinler ile alınması gerekli olan amino asitlerdir.

Esansiyel aa Semi esansiyel aa* Nonesansiyel aa   İzolöysin Arjinin Alanin Löysin Histidin Arjinin Lizin Asparajin Metionin Aspartik asit Treonin Sistein Fenil alanin Glutamik asit Triptofan Glutamin Valin Prolin Serin Tirozin

Proteinlerin vücutta kullanımı Sindirim Emilim Metabolizma

Karboksipeptidaz Dipeptidaz aminopeptidaz Ağızda sindirim yok Pepsinojen rennin Karboksipeptidaz Dipeptidaz aminopeptidaz Tripsin kimotripsin

Emilim ince barsaktan olur.

Amino asitler arasındaki dengesizlik   Bazı antibiyotikler İnce barsakta emilimi sağlayan hücre yenilenmesi Yiyeceklere uygulanan işlemler

PROTEİNİN GÖREVLERİ Büyüme ve gelişme, Yıpranan dokuların onarımı,  Enzimlerin oluşumu,  Asit-Baz dengesi…..    

Vücut protein reservi; Toplam vücut ağırlığının %15’i proteinden meydana gelir

Besinlerle alınan nitrojen Kaybedilen nitrojen NİTROJEN DENGESİ  Besinlerle alınan nitrojen Kaybedilen nitrojen

Pozitif nitrojen dengesi ALINAN > HARCANAN Yeni doku protein yapımı artmıştır.

Vücut ağırlığı başına 1 g PROTEİN GEREKSİNMESİ Vücut ağırlığı başına 1 g