KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
MAYOZ BÖLÜNME
İnsanda Üremenin Biyolojik Özellikleri
Yarılanma Süresince Moleküler Aktivite
Embriyonun Dışında Kalan Zarlar
GELİŞİM VE ÖĞRENME Eğitim Fakültesi Prof.Dr.Mustafa Ergün
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
GELİŞİM DÖNEMLERİNİ BİLMEK
GENETİK KOPYALAMA.
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
İNSAN EMBRİYOLOJİSİNE GİRİŞ
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
DENETLEYİCİ SİSTEMLER
FERTİLİZASYON- İMPLANTASYON
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
adresinden alınmıştır
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
CANLILARDA ÜREME VE GELİŞME
HÜCRE.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
GELİŞİM BİYOLOJİSİ Bölünme Morfogenez Farklılaşma Büyüme
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
HAREKET ve FONKSİYON GELİŞİMİ
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
1.Ünite insanda üreme büyüme ve gelişme
KADIN VE ERKEK ÜREME ORGANLARININ ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Yumurta Sperm Büyüme Gelişme Olgunlaşma.
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
GELİŞİM BİYOLOJİSİ Zigot oluştuktan sonra bölünerek dokular, dokuların birleşmesi ile organlar, organların birleşmesi ile de organizma (embriyo/yavru)
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Polinizasyon = tozlaşma
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 6. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 1. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 11. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA.
Sunum transkripti:

KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA

GELİŞİM BİYOLOJİSİNE GİRİŞ Özelleşme (Spesifikasyon) Kök Hücre Kavramı

Gelişim Biyolojisine Giriş Olgun bir yumurta hücresinin sperm hücresiyle döllenmesi sonucu oluşan zigotun anne karnında veya yumurta içinde farklılaşarak embriyoyu meydana getirmesi evrelerini inceleyen bilim dalına Embriyoloji denir. Embriyolojik gelişimi takiben bazı organizmalarda post embriyonik gelişme söz konusudur. Hem embriyonik hem de post embriyonik gelişmenin incelenmesine Ontogeni adı verilir.

Döllenme Gametler olarak adlandırılan, olgunlaşmış cinsiyet hücreleri olan sperm ve yumurtanın birleşmesiyle meydana gelir. Gamet hücrelerinin füzyonu yumurtayı uyararak gelişmeyi ve yeni birey oluşumunu başlatır.

Segmentasyon Çok hızlı ve seri mitotik bölünmedir. Zigot blastomer adı verilen küçük hücrelere bölünür. Bölünme sonlandığında, blastomerler, blastula adlı küreyi oluştururlar. Gastrulasyon Mitotik bölünme hızı yavaşladığında, blastomerler pozisyonlarını değiştirirler. Gastrulasyon sonucu, embriyonun içerdiği 3 eşey tabakası, vücut organlarını oluşturmak için birbirleriyle etkileşime girer.

Organogenez Hücrelerin doku ve organları oluşturmak için kendilerini tekrar düzenledikleri evredir. Birçok organ, birden fazla eşey tabakası katmanı içerir. Metamorfoz Birçok türde, gerek yumurtadan çıkan, gerekse doğumla dünyaya gelen organizmaların seksüel olgunluğa erişme sürecidir.

Gametogenez Gametlerin gelişmesi, genellikle organizma fiziksel olgunluğa erişinceye kadar tamamlanmaz. Olgunlukta, gametler serbest kalırlar ya da yeni embriyo için döllenmeye başlarlar. Sonuç olarak yetişkin organizma yaşlanır ve ölür. Epigenez: Aristo ve Harvey tarafından desteklenen bu görüşe göre embriyonun organları her nesilde de novo oluşur. Ön oluşum: Malpighi tarafından desteklenen bu görüş ise organların minyatür halde yumurtada veya spermde hazır bulunduğunu savunur.

Döllenmiş yumurta formunun üç embriyonik germ tabakası bulunur. Ektoderm(dış tabaka); derinin yüzey tabakasını oluşturur ve beyin ve sinir sistemini meydana getirir. Endoderm(iç tabaka); sindirim kanalının ve ilgili organlarının epitel tabakasını meydana getirir. Mezoderm(orta tabaka); kan, kalp, böbrek, gonat, kemik, kas ve bağ dokuyu oluştururlar.

KAYNAKLAR *Kök hücre biyolojisi ve klinik uygulamalar. TÜBA yayınları http://www.tuba.gov.tr/tr/kok-hucre-yayinlar/1511-kok-hucre- biyolojisi-ve-klinik-uygulamalar.html *Kök hücre araştırmalarında güncel kavramlar, TÜBA yayınları *http://www.tuba.gov.tr/tr/kok-hucre-yayinlar/1512-kok-hucre- aratirmalarinda-guncel-kavramlar.html Diğer Kaynaklar *www.pubmed.com *www.sciencedirect.com