Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA."— Sunum transkripti:

1 KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA

2 Hücre Adezyonu Yeniden kümelenen mezoderm, iç epidermal yüzeye tutunarak epidermise göre merkezi olarak göç eder. Mezoderm de bağırsak veya endoderme göre merkezi olarak göç eder. Üç germ tabakası birbiriyle karıştırıldığında; endoderm ektoderm ve mezodermden ayrılır ve daha sonra bunlar tarafından çevrelenerek sarılır.

3 4. Normal embriyonik yapının hücre yığınları tarafından taklit edilmesi, epidermis ve nöral tabaka hücrelerin yeniden birleştirilmesinde de görülmektedir. 5. Aksiyal mezoderm hücreleri, hücre ayrışması bir dış epidermal tabaka, merkezi olarak konumlanmış bir nöral doku ve her ikisinin arasında bir mezodermal doku ile sonuçlanır.

4 Hücre Adezyonu Her hücre tipinde hücre membranı farklı protein kümelerine sahiptir. Bu farklılıkların bazıları, gelişim sırasında dokuların ve organların yapılarının oluşturulmasından sorumludur. Seçici afinite: Ektodermin iç yüzeyi mezodermal hücreler için pozitif afinite ve endodermal hücreler için negatif afiniteye sahipken, mezoderm hücrelerinin hem ektodermal hem de endodermal hücreler için pozitif afinitesi vardır.

5 Hücre Adezyonu Kaderinler: Kalsiyuma bağlı adezyon molekülleridir. Hücreler arası bağlantıların kurulmasında ve devamlılığın sağlanmasında önemlidirler. Kaderin proteinleri; - Dış bölümleri hücrelerin birbirine tutunmasına hizmet eder. - Aktin hücre iskeletine bağlanır ve bu iskeletin biraraya gelmesine yardımcı olur. - Bir hücrenin gen ekspresyonunu değiştiren sinyal molekülleri olarak görev yapabilir.

6 Özelleşme (spesifikasyon)
Hücresel kararlılık süreci iki evreye ayrılabilir. Spesifikasyon Bir hücre veya bir doku petri veya test tüpü içerisinde yani gelişimsel yolak bakımından nötr olan bir çevrede, otonom olarak farklılaşabiliyorsa, bu dokunun veya hücrenin özelleştiğinden bahsedebiliriz. Spesifikasyon evresinde, hücre kararlılığı hala geri dönebilme kapasitesine sahiptir. Kararlı hal: Bir hücre veya bir doku embriyonun farklı bir bölgesi içine yerleştirildiğinde, kesinlikle nötral olmayan bir çevrede, otonom olarak farklılaşabiliyorsa, bu dokunun veya hücrenin kararlı hale geçtiğinden bahsedebiliriz. Bu evrede kararlılık geri dönüşümsüzdür.

7 Hücre Spesifikasyon Çeşitleri
Hücre tipinin spesifikasyonu, büyük miktarlarda gerçekleşen hücre göçünden daha önde gelmektedir. “Mozaik” gelişim meydana getirmektedir. Bir blastomer kaybedildiğinde, hücrelerin gelecekleri değişmez. Kitlesel hücrelerin yeniden düzenlenmeleri ve göçleri, özelleşmeden ya önce gelir ya da o zamana eşlik ederler. “Regülatif” gelişim için gerekli olan kapasite, hücrelerin farklı işlev kazanmasına olanak sağlar.

8 Değişken bölünmeler, özgün nükleuslar için değişken hücre geleceği sağlar.
Hücreselleşmeden sonra, hem otonom hem de duruma bağlı spesifikasyonlar görülür.

9 KAYNAKLAR *Kök hücre biyolojisi ve klinik uygulamalar. TÜBA yayınları biyolojisi-ve-klinik-uygulamalar.html *Kök hücre araştırmalarında güncel kavramlar, TÜBA yayınları * aratirmalarinda-guncel-kavramlar.html Diğer Kaynaklar * *


"KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları