BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya Pestisitlere Direnç ve Önlenmesi Doç. Dr. Enver Durmuşoğlu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
©McGraw-Hill Education, 2014
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
Makro İktisat.
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
KİMYASAL SAVAŞIM.
Performans Değerlendirme
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
BİLGİ TOPLUMU.
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geleneksel tarımda kullanılan yapay (sentetik) kimyasallar
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya Pestisitlere Direnç ve Önlenmesi Doç. Dr. Enver Durmuşoğlu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 35100 Bornova-İzmir enver.durmusoglu@ege.edu.tr 505 950 23 47

Pestisitlere Dayanıklılık (Direnç) Bir zararlıya karşı aynı pestisitin veya etki mekanizması aynı olan pestisitlerin ard arda uzun süre kullanılması sonucu önce hassasiyet azalışı sonra da dayanıklı popülasyon Pestisitlere karşı dayanıklılık tüm zararlılarda görülür. Kırmızıörümcekler, yaprakbitleri gibi gelişme süreleri kısa yılda çok sayıda döl veren zararlılarda kısa zamanda görülür. Doç.Dr. Enver Durmuşoğlu 24-30 Kasım 2008 Antalya BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi

Hangi Türlere İlk kayıt 1914 yılında ABD’de bildirilmiştir 2007 yılı sonuna kadar 553 türde 331 bileşiğe toplam 7.747 durumda Diptera (% 33,8) Lepidoptera (%15,4) Acarina (13,7) Coleoptera (%13,4) Homoptera (%10,5) Doç.Dr. Enver Durmuşoğlu 24-30 Kasım 2008 Antalya BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi

Hangi İlaçlara Dayanıklılık durumu en çok sırasıyla organik fosforlu bileşiklere (%37,3), klorlandırılmış hidrokarbonlardan cyclodine grubuna (%18,4) piretroitli bileşiklere (%15,5) DDT’ye (%11,8) karbamatlı bileşiklere (%7,1) Doç.Dr. Enver Durmuşoğlu 24-30 Kasım 2008 Antalya BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi

Dayanıklılık Tipleri Morfolojik dayanıklılık Vücut yapısı - sık kıllı olması-kutikula'nın çok kalın olması ilacın hedef yerine ulaşmaması Davranış dayanıklılığı Davranışı - meyve kabuğunu yutmaması - stigmalarını kapatma Fizyolojik dayanıklılık Fizyolojik faaliyetleri - enzimler – etkisizleştirme En yaygını - kalıtsaldır - en tehlikelisi Doç.Dr. Enver Durmuşoğlu 24-30 Kasım 2008 Antalya BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi

Dayanıklılık Tipleri Çapraz dayanıklılık (cross-resistance) Hiç karşılaşmadığı diğer pestisite de dayanıklılık Çok tehlikelidir - çok sayıda pestisite Çok yönlü dayanıklılık (multiple resistance) Birden fazla yolla Doç.Dr. Enver Durmuşoğlu 24-30 Kasım 2008 Antalya BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi

Dayanıklılığın Önlenmesi Pestisit kullanımı arttıkça dayanıklı zararlı sayısında hızlı bir artış En önemli sorunlar içinde ilk sıralarda İlaçlardan beklenen sonuçlar alınamamış Daha fazla pestisit kullanımı ve etkisizlik nedeniyle ciddi ekonomik zararlar ve doğal denge iyice bozuluyor, çevre daha çok kirleniyor. Ciddi strateji arayışları gerekiyor. Zira her şeye rağmen pestisit kullanımı zararlıları kontrol altında tutabilmek için en önemli tarımsal savaş unsurlarının başında gelmektedir. Doç.Dr. Enver Durmuşoğlu 24-30 Kasım 2008 Antalya BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi

Dayanıklılığın Önlenmesi Dayanıklılığı yok etmek kolay değildir. Ancak bazı önlemler ile engellenebilir. Bu önlemlere pestisit direnç yönetimi denir. Gerçekten gerektiğinde pestisit kullanılmalı Alternatif mücadele yöntemleri teşvik edilmeli Diğer savaş yöntemleriyle kombine edilmeli En hassas dönemde uygun dozda kullanılmalı Düşük veya yüksek doz kullanılmamalı Farklı etki mekanizmasına sahip ilaçlar kullanılmalı Sık ilaçlama yapılmamalı Geniş spektrumlu pestisitler tercih edilmemeli Doğal düşmanlara etkisi düşük olanlar tercih edilmeli Etki süresi kısa olanlar tercih edilmeli Sinerjist maddeler ilaçlara eklenmeli Sonuçlar uluslararası düzeyde ve düzenli olarak paylaşılmalı Dayanıklılık takip edilmeli Doç.Dr. Enver Durmuşoğlu 24-30 Kasım 2008 Antalya BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi