İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Advertisements

Temel Anlamıyla Değer Tahmini
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
Yatırım Kararları ve Politikası
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Bölüm 6 Yatırım Kriterleri
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
Bu projeleri değerleme yöntemlerine göre analiz ediniz .
ÜNİTE 14 SERMAYE BÜTÇELEMESİ
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
sermayenin karlılığı=vergi sonrası kar/öz kaynakx100
Doc.Dr.Nesrin Ozatac Guz Donemi
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Yatırım Projesi Değerlemenin Temelleri
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Sabit sermaye yatırım giderleri
Finansal planlamada temel amaç;
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI
YATIRIM PROJELERİ ANALİZİ DERSİNİN KAPSAMI
Yatırım Kararları ve Politikası
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Belirlilik Koşulu Altında Yatırım Projeleri Değerlendirme
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Firma Değerleme Modelleri
Dikey yüzdeler analizi
Tahviller ve Değerlemesi
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Slayt 0 YATIRIM KARARLARI. Slayt 1 Yatırım Kararları ve Politikası ■ Yatırım, işletmeye uzun süre gelir sağlayacak her türlü harcamadır. ■ Beklenen kazançlar.
Slayt 0 İKİNCİ BÖLÜM YATIRIM KARARLARI. Slayt 1 ÖRNEK - 1 * Gerekli Sermaye (Yatırım Tutarı) = TL *Beklenen Kar = TL ** Yatırımın.
ŞİRKET ORTAK DEĞERİ VE HALKA AÇILMA Mustafa Niğdeli
Alacak ve Stok Yönetimi
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
FİNANS VE MUHASEBE H04.
BÖLÜM 11 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri. BÖLÜM 11 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL YÖNETİM.
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi. BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi.
NET NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
DURAN VARLIKLARA AİT ÖZELLİKLİ YATIRIM KARARLARI
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
BAŞKENT ÜN İ VERS İ TES İ SOSYAL B İ L İ MLER ENST İ TÜSÜ F İ NANSAL YÖNET İ M DERS İ “SERMAYE BÜTÇELEMES İ ” Ö Ğ RET İ M ÜYES İ PROF.DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAO.
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini Yatırım Projesini Değerleme Metodları Sermaye Bütçeleri ve Risk

Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) BÖLÜM 6 Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi)

SERMAYE BÜTÇELEMESİ VE NAKİT AKIMI ANALİZLERİ Geçen bölümde firmanın bilânçosunda yer alan işletme sermayesi kalemleri incelenmeye çalışıldı. Bu bölümde yine bilânçonun aktifinde yer alan sabit kıymetler ele alınarak bu kalemlere yapılacak yatırımlar incelenecektir. Sermaye harcaması; firmaların mevcut ürünlerini geliştirmek, yeni ürünler üretmek, üretim giderlerini azaltmak ve verimliliği artırmak, Pazar payını genişletmek vb. sebeplerle bir yıldan daha uzun süreli nakit akışı sağlayacak varlıklara, tesislere yapılacak harcamaları ifade eder ve bu harcamalara yatırım harcamaları da denir.

10. Birleşme veya satın alma projeleri. 9. Kiralama (leasing), 8. Uzun vadeli yüksek faizli borçların (tahvillerin) düşük faizli borçlarla (tahvillerle) değiştirilmesi, 7. Ar-ge harcamaları, 6. Hizmet içi eğitim giderleri, 5. Devamlılık arz eden ve uzun vadeli hale gelmiş alacak ve stok yatırımları, 4. Uzun vadeli reklâm harcamaları, 3. Eskiyen varlıkların yenilenmesi ve giderleri azaltma yatırımları, 2. Tevsii yatırımları, Yeni bir mal ve hizmet üretmek üzere alınan yeni makineteçhizat, bina, atölye binası vb. yapılan harcamalar, 1. Yeni mal ve hizmet üretilmesi yatırımları, Firmalar aşağıdaki sebeplerden dolayı projeler hazırlarlar:

SERMAYE BÜTÇELEMESİNDE ANAHTAR KAVRAMLAR Sermaye Maliyeti Ekonomik Ömür Yatırım Tutarı Net Nakit Girişleri Batık Maliyetler Hurda Değer

PROJE ÇEŞİTLERİ Bağımsız Proje Bağımlı Proje Bağdaşmaz Projeler

6. Projenin uygulanması ve denetimi. 5. Gerekli fonların temini, 4. Teklif edilen projelerin değerlendirilmesi ve buna bağlı olarak firmanın sermaye bütçesinin hazırlanması, 3. Mevcut projelerin ve tesislerin gözden geçirilmesi ve yeni projelerden hangi yönde etkileneceklerinin rakamsal tespiti, bunların projenin nakit akımlarına ilave edilerek gerçek nakit akımlarının bulunması, 2. Projelerle ilgili bilgilerin toplanarak proje tekliflerin hazırlanması, 1. Firmada sermaye bütçesi projeleri için bir fikrin üretilmesi. Bu süreç şu bölümlere ayrılabilir: Sermaye bütçesi süreci

PROJENİN NAKİT AKIMLARININ TAHMİNİ Yatırım bütçesi süreci, projenin şirketin kârına ne ölçüde katkıda bulunacağının hesaplanmasından çok, bir projenin nakit akımlarının tahmini ile ilgilenir. Projenin kabul edilip edilmemesi konusunda karar bu nakit akımları serisine göre (kâr serisine göre değil) verilir. Bir yatırım projesi, yatırım tutarı olarak tarif edilen, bir başlangıç nakit çıkışı ile başlar. Ekonomik ömrü içerisinde projenin elde edeceği nakit girişleri serisi onun performansının belirlenmesinde son derece önemlidir.

AMORTİSMANLARIN NAKİT AKIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ A-normal Amortisman B-hızlandırılmış Amortisman C-olağanüstü Amortisman

NAKİT AKIMLARININ HESAPLANMASI A) Yatırım Tutarının Hesaplanması B) Nakit Girişlerinin Hesaplanması C) Teşviklerin Nakit Girişleri Üzerindeki Etkisi

YATIRIM PROJESİNİ DEĞERLEME METODLARI İkinci bölümde görülen finansal matematikte nakit akımlarının nasıl iskonto edileceğini ve yukarıda nakit akımlarının nasıl hesaplanacağını görmüş bulunuyoruz. Bir projeye ait nakit akımları tespit edildikten sonra sıra projenin, değerleme metotları kullanılarak, değerlemesine, kabul veya reddine gelmiş bulunmaktadır. Burada değerleme metotları ele alınacaktır.

Projeye ait nakit akımlarının değerlemesiyle ilgili olarak yaygın olarak kullanılan ve kabul gören metotlar şunlardır: 1. Net bugünkü değer metodu (NBD), 2. Net gelecekteki değer metodu (NGD), 3. Yıllık eşdeğer net hâsıla metodu (YENH), 4. İç kârlılık oranı metodu (İKO=k), 5. Kârlılık indeksi metodu (Kİ), 6. Geri ödeme süresi bir ve iki metodu (GÖS1, GÖS2 ).

Proje değerlemesinde karşılaşılan özel durumlar: 1- Eşit ekonomik ömre sahip olmayan projelerin mukayesesi 2- Ekonomik ömre karşı fiziki ömür 3- Sermaye kısıtlılığı

SERMAYE BÜTÇELERİ VE RİSK Risk; projenin gerçek nakit akımlarının tahmin edilen (beklenen) nakit akımlarından sapma olasılığıdır. Diğer bir ifadeyle proje riski; beklenen nakit akımlarından gerçek nakit akımlarının sapmasıdır. Finansta kabul edilen “risk arttıkça istenen getiri oranının artacağı” prensibi yatırımlar için de geçerlidir. Ortaklar yüksek oranlı riske sahip bir projenin kabulü halinde daha yüksek getiri talep edeceklerdir.

SERMAYE BÜTÇELERİ VE RİSK A) Projenin Toplam Riski C) Projenin Betası B) Projenin Portföy Riski