ISO 22000 Hijyen Uygulamaları
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standartı-Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar: -1 Eylül 2005 de gıda zincirinde çalışan tüm kuruluşların uyacakları yeni bir standart yayınlanmıştır. -Codex Alimentarius komisyonu ile uluslararası uzmanların çalışmaları sonucunda oluşturulmuştur.
Genel Şartlar Olması beklenilen gıda güvenliği tehlikelerinin tüketiciye zarar vermeyeceğini garanti etmeli, Üründe gıda güvenliğinin önemli noktalarına ait bilgileri vermeli, Güncelleme ile ilgili bilgileri vermeli Gıda güvenliği yönetim sistemi periyodik olarak değerlendirilerek gerektiğinde güncellenmeli,
ISO 22000 Getirdikleri Mevcut ve potansiyel tehlikelerin tehlike analizi ile belirlenmesi Kontrol önlemlerinin (ön koşul ve/veya KKN) belirlenmesi Uygulanmasını İzlenmesini, Sonuçlarının değerlendirilmesini ve analizini, iyileştirilmesini İç ve dış şartlardaki değişiklikler doğrultu-sunda güncellenmesini
ISO 22000 Getirdikleri Gıda güvenliği yönetim sistemi 'nin kurulması, uygulanması, güncellenmesi için iç iletişim yanında dış iletişimin şartı getirilmiştir Tehlikelerin değerlendirilmesinde risk analizi yapılması talep edilmektedir. Tehlikelerin ön koşul programları ve kritik kontrol noktaları ile kontrolü talep edilmektedir Ön koşulların yazılı hale getirilmesini talep etmektedir (Temizlik, bakım, kalibrasyon, çalışan hijyeni, depolama, taşıma vb.)
ISO 22000 Getirdikleri Önkoşullarda da izleme sisteminin ve düzeltme-düzeltici faaliyetlerin planlanmasını talep etmektedir. Kritik kontrol noktalarında düzeltme ve düzeltici faaliyet talep etmektedir. ISO 9001:2000 'deki düzeltme ve düzeltici faaliyet kavramları kullanılmaktadır.
ISO 22000’in istediği doküman ve prosedürler Politika Doküman yönetimi prosedürü Kayıtların yönetimi prosedürü Ön koşul programlarıyla ilgili dokümantasyon Hammadde, ingredient ve ürün kontak meteryali tanımları Nihai ürün tanımları Nihai ürünün amaçlanan kullanım şekli Akış diyagramları Tehlike tanımlanması, tehlike ve risk analizi, kabul edilebilir risk seviyeleri
10. Kontrol faaliyetleri: “ön koşullarla ve KKN’lerle ilgili olanlar” olarak sınıflandırılmış olarak 11. HACCP Planı: KKN’ler, limitler, izleme, düzeltme ve kayıt planı. İlgili diğer izleme prosedürleri 12. Kritik limitlerin nasıl oluşturulduğu (arkasında yatan mantık veya kaynağı) 13. Uygun olmayan ürün kontrolü ve ürün geri çağırma prosedürleri 14. Doğrulama faaliyetlerinin planlanması 15. Düzeltme ve düzeltici faaliyet prosedür-leri 16. İç tetkik prosedürü/planı
ANAHTAR ÖGELER İnteraktif İletişim -Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol edilebilmesi
2. Sistem Yönetimi Ön Gereksinim Programları Gıda güvenliği tehlikesine yol açabilecek olasılıklar Çapraz bulaşılar ile biyolojik, kimyasal ve fiziksel bulaşılar Üründe ve ürün işleme ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin seviyeleri
TEŞEKKÜRLER