UZUN HECE –KISA HECE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Advertisements

Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİNÇLİ AİLE UYUMLU ÇOCUK PROJESİ.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM ETKİNLİĞİ.
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DİYARBAKIR 2008.
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
SAYILAR ve RAKAMLAR.
Metinlerin Sınıflandırması
YETKİLİ FİRMA DOZAJ POMPASI AKIŞ KONTROL CİHAZI
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
Sunularımız ALFABET98 fontu ile hazırlanmaktadır.
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ.
DÜZLEM Ölüdeniz Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Ölüdeniz, çok güzel bir turizm beldesidir. Ölüdeniz, durgun deniz yüzeyi özelliği ile bilinir. Ölüdeniz’in.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
İSTENEN DAVRANIŞLARIN DESTEKLENMESİ I
TAM SAYILAR.
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
XPEECH S Serisi CDR Kayıtları
BİREYSEL MOTİVASYON TEKNİKLERİ
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
DERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER
Uçak Bileti Değiştirme
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
VOLEYBOLDA MANŞET, PAS VE SMAÇ TEKNİĞİ ÖĞRENİMİ
Hürriyet Anadolu Lisesi
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Eğitim Siteleri
Ders 8 Değerlendirme ve kavram öğretimi
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE ETİĞİ Latex Editörü ve Kullanımı-2
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
OKUL ÖNCESİ DÖNEM GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
ŞEKİLLER.
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Verimli ve Doğru Çalışma
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Öğrt. Grv. Dr. Serpil ALPTEKİN
ANAHTARLAR VE SES DEĞİŞTİRİCİ İŞARETLER
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Nitel Araştırmalar.
EYLÜL VE EKİM AYINDA DOĞAN ÖĞRENCİLERİMİZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

UZUN HECE –KISA HECE

Etkinlik 1

2. Etkinlik Dersten önce üzerlerinde mandalina, portakal, elma, muz resimleri olan kartlar hazırlayınız. Öğrencilerinize en sevdikleri meyvelerin isimlerini sorarak derse giriş yapınız. Söyledikleri meyve isimlerini tahtaya yazınız ve bu meyve isimlerinin hecelerini elinizle ritmik vurarak Daha sonra öğrencilerinizden bunu sizin yaptığınız şekilde tekrarlamalarını isteyiniz.

Önceden hazırlamış olduğunuz kartları bütün öğrencilerinizin görebileceği şekilde tahtaya yerleştiriniz. Onlardan kartlarda gördükleri meyvelerin isimlerini söylemelerini isteyiniz. Daha sonra meyvelerin isimlerini ritmik şekilde vurarak söyleyiniz. Öğrencilerinizden de resmini gösterdiğiniz meyvenin adını ritmik vurarak söylemelerini isteyiniz. Mandalina Portakal Elma Muz

Öğrencilerinizi gruplara ayırınız Öğrencilerinizi gruplara ayırınız. Her bir gruba hangi meyvenin resmini gösterirseniz gruptan o meyvenin ismini ritmik şekilde vurarak söylemelerini isteyiniz. Tüm gruplar etkinliği gerçekleştirinceye kadar çalışmaya devam ediniz. Çalışmanın dinamik geçmesi için şaşırtmalar yapabilir, tekrarları artırabilirsiniz.

Öğrencilerinizden ritim çalgısı olarak kullanabilecek¬leri farklı nesneleri ya da bedenlerini kullanarak meyve isimlerini ritmik olarak hecelemelerini isteyebilirsiniz. Örneğin, bedeni kullanırken; Man-da-li-na Her hece için dizlere hafifçe vurulur. Por-ta-kal Her hece için elle ritim tutulur. El-ma Her hece için parmak şaklatılır. Muz Sıraya hafifçe vurulur.

“Pazarda Neler Var. ” adlı şarkının sözlerini tahtaya yazınız “Pazarda Neler Var?” adlı şarkının sözlerini tahtaya yazınız. Şarkının içinde geçen meyve isimlerinden oluşan küçük bir tekerleme oluşturunuz ve vuruşlarını yaparak bu tekerlemeyi öğrencilerinize söyletiniz. Daha sonra şarkıyı öğrencilerinize öğretiniz. Mandalina muz, Elma portakal, Mandalina muz. Tekerlemenin vuruşları

Öğrencilerinizden yaşadıkları yerleri ve kendi isimlerini yazarak hecelere ayırmalarını isteyiniz. Onlara günlük konuşmalarımızda uzun ve kısa süreli hecelerin olduğunu ve bunların okunuş sürelerine göre uzun veya kısa süreli olarak belirlendiğini açıklayınız. Sonu ünlü ile biten hecelerin kısa, sonu ünsüz ile biten hecelerin uzun süreli heceler olduğunu belirtiniz. Kısa süreli heceleri göstermek için nokta (.) işareti, uzun süreli heceleri göstermek için kısa çizgi (-) işareti kullanıldığını açıklayınız.

a). Sınıfınızdaki öğrencilerin isimleri ile bir çalışma yapınız a) Sınıfınızdaki öğrencilerin isimleri ile bir çalışma yapınız. Her öğrenciden kendi ismini uzun ve kısa süreli hece işaretleri ile göstermesini isteyiniz. Du - ru Mus-ta-fa Naz-lı Han-dan (.) (.) (-) (.) (.) (-) (.) (-) (-) Ya- se- min Ü-mit (.) (.) (-) (.) (-)

b) Öğrencilerinize şehir isimleri ile yukarıdaki çalış-maya benzer çalışmalar yaptırabilirsiniz. An-ka-ra De-niz-li Ay- dın Van Kon-ya (-) (.) (.) (.) (-) (.) (-) (-) (-) (-) (.) Ma-ni-sa İs-tan-bul (.) (.) (.) (-) (-) (-) Farklı söz grupları, tekerlemeler ve günlük konuşmalardan yola çıkarak benzer çalışmalar yaptırabilirsiniz.

Kırmızı Balık” ve “Pazarda Neler Var. ” isimli şarkıları inceleyelim Kırmızı Balık” ve “Pazarda Neler Var?” isimli şarkıları inceleyelim. Şarkı sözlerin­deki kısa ve uzun süreli heceleri bulup, nokta ve kısa çizgi işaretleri ile belirleyelim.

İyi Çalışmalar Dilerim.