POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
POLİMER MATRİSLİ KOMPOZİTLER
Advertisements

3.Aromatik Bileşikler.
PA 6 ve PA 66 ‘nın Özellikleri
Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER II
6. KONU: KARBONİL BİLEŞİKLERİ
POLİMERLERİN STEREOKİMYASI
BASİT OKSİJENLİ ORGANİK BİLEŞİKLER: Alkoller Alkol hidroksil gurubu ( -OH ) içeren bir gurup organik bileşiklerin genel adıdır. Alkol hidroksil gurubu.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
Alifatik Yapılı Organik Bileşikler (2 saat)
Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız. Örneğin; renk, koku, tat ve sertlik gibi özellikleri ile.
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
ONUNCU HAFTA Plastik torbalar, PVC su boruları ve penler.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
KİM 314 POLİMER KİMYASI-I 1.1 KAVRAMIN DOĞUŞU: POLİMER NEDİR?
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
Organik kimya, polimerler ve biyokimya.
2.KONU: ALKENLER.
YAYGIN MALZEMELER -Kireç, harç, beton -Cam, seramik, porselen -Boyalar
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Böcek öldürücüler, havuz kimyasalları. 1.
Alkoller ve Eterler.
DOKUZUNCU HAFTA Yapıştırıcılar-plastik yapıştırıcılar
AROMATİK HİDROKARBONLAR
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
Kimyada Özel Konular.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Alisiklik ve Aromatik Bileşikler
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
BEŞİNCİ HAFTA Sağlık ve vücut dış görüntü
Karboksilli Asitler.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
ORTEZ.
SINIFLANDIRMASINIFLANDIRMA AÇIKLAMAAÇIKLAMA.
ÇöZELTİLER.
Çözeltiler.
İNDİKATÖRLER Herhangi bir madde bir ortamda test edildiğinde söz konusu maddenin varlığını gösteren bir ayraca ihtiyaç duyulur. İşte bir maddenin bir ortamda.
Polimer malzemeler Bölüm-5 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
Yağlar (lipidler).
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
POLİMERLERİN ÖZELLİKLERİ
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
TEKSTİL LİFLERİ YAPAY LİFLER.
Alkanlar ve Alkenler.
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
Eterlerin adlandırılmaları
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU
POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU
PETROKİMYASALLARIN ÜRETİMİ,
Sunum transkripti:

POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU Hazırlayan :Prof.Dr. Meral KARAKIŞLA ŞAHİN 5.HAFTA

ÖN TESTLER Polimerik materyalleri farklandırmak için aşağıdaki basit metodlar kullanılmaktadır. Ancak, dolgu maddeleri, pigmentler, karbon siyahı veya cam lifler gibi katkı maddeleri bu sayılan özelliklerden önemli sapmalara yol açar. Çözünürlük Plastiklerin çok yaygın olarak kullanılan çözücüleri arasında, benzen formik asit toluen aseton tetrahidrofuran dietileter dimetilformamit etil asetat kloroetilen su etanol çözünürlük testleri, yoğunluk ölçümleri, erime sıcaklığı tayini, alev testleri piroliz testleri

Ancak, farklı çözünürlük özelliklerine sahip polimer karışımlarını bileşenlerine ayırmak ve sonra bileşenleri tayin etmek mümkündür. Yoğunluk Birçok işlenmiş plastiklerde çukur boşluklar, delikler gibi kusurlar bulunabildiği gibi, karbon siyahı, cam lifler ve diğer dolgu maddelerinin varlığı da yoğunluk ölçümlerini büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle plastiklerin, yoğunluk ölçümü ile nadir de olsa faydalı bilgiler elde edilebilir.

Yaygın olarak kullanılan bazı polimerlerin çözücü ve çöktürücüleri Çözücüsü Çöktürücüsü Polietilen, polipropilen Hidrokarbonlar (dekan) Bütün sıvılar (oda) Etil asetat PMMA Benzen, kloroform, aseton, aromatik hidrokarbonlar Alifatik hidrokarbonlar, alkoller PTFE hiçbiri -- Naylonlar m-krezol, aseton Hidrokarbonlar, eter PET Fenol ve türevleri Hidrokarbonlar, aseton PAN Dimetilformamit Hidrokarbonlar, alkoller, ketonlar, eter Poliakrilamit su Metanol, aseton PVAl Su, DMF(yüksek sıcak), DMSO (yüksek sıcak) Hidrokarbonlar, metanol, aseton, dietil eter Poliüretanlar (çapraz bağlı olmayan) Formik asit, DMF, m-krezol Metanol, dietil eter, hidrokarbonlar

Yüzdürme tekniği, piknometre ile hacim ölçümü yoğunluk belirlemede kullanılan yöntemlerdir. Yüzdürme yöntemi ile yoğunluk tayininde kullanılacak örnek, sıvıda çözünmemeli veya şişmemelidir ancak tamamen ıslanmalıdır.

Isıtma Karşısındaki Davranış Genellikle, lineer veya dallanmış termoplastik materyaller ısıtıldığında ilk önce yumuşamaya ve yüksek sıcaklarda akmaya başlar. Termosetler ve elsatomerler bozunma sıcaklığı üzerinde az veya hiç akma göstermezler.

Erime Sıcaklığı Aralığı adı polimer naylon 2 poliglisin naylon NP3 poli(N-fenil-3-aminopropiyonik asit) naylon AP poli(amino pivalik asit) naylon 2-6 poli(etilen adipamit) naylon 6-1 poli(hekzametilen karbonamit) naylon 6-5 poli(hekzametilen glutaramit) naylon 6-6 poli(hekzametilen adipamit) naylon 10-T poli(dekametilen teraftalamit) naylon 6-T poli(hekzametilen teraftalamit) naylon 2-T poli(etilen teraftalamit) naylon Pip-10 poli(piperazin sebakamit) naylon 11 poli(w-undekanoik asit) naylon pX-I poli(p-ksilen izoftalamit) naylon mX-T poli(m-ksilen teraftalamit) naylon pX-4 poli(p-ksilen süksinamit) naylon mP-6 poli(m-fenilen adipamit) naylon mP-I poli(m-fenilen izoftalamit) naylon pP-T poli(p-fenilen teraftalamit) Poliamit Türü Erime Sıcaklığı Aralığı Naylon 6 215-225 Naylon 66 250-260 Naylon 610 210-220 Naylon 11 180-190 Naylon 12 170-180

Piroliz testleri . Bu amaçla küçük bir parça bir polimer örneği piroliz tüpünde ısıtılırak uygun gözlemler yapılır. Kırmızı Nötr Mavi 0.5-4 5-5.5 8-9.5 Halojen içeren polimerler Poliolefinler poliamitler Polivinil esterler Poli(vinil alkol) ABS polimerleri Selüloz esterler Poli(vinil asetal) ler Poliakrilonitril PET Poli(vinil eter) ler Amino reçineleri üre formaldehit reçinleri Poliüretan elastomerler Stiren polimerleri (kopolimerleri dahil) Doymamış polyester reçineler polimetakrilat Flor içeren polimerler polioksimetilen polikarbonatlar Silikonlar Fenolik reçineler Epoksi reçineleri Çapraz bağlı poliüretanlar

Yakma testleri Plastiğin alev karşısındaki davranışlarına dayanır. Örnek polimerin aleve yaklaşırken, alev içerisinde ve alevden uzaklaştırılırken davranışları izlenir. Yanma sonucu bıraktıkları artık ve yanma sırasında ve sonrasında duyulan koku da önemli ipuçları verir. Polimerin Cinsi Alev görüntüsü Yanabilirliği Buharların kokusu Fenolik reçine laminatlar sarı Alev içinde yanar, dışında yanmaz Fenol, yanmış kağıt kokusu Poli(vinil alkol) Parlak, Boğazı kaşındırır ve tahrip eder PET Sarı-turuncu, isli Tatlı aromatik Poliüretanlar Mavi kenarlı sarı Yakıcı, sızlatıcı Polietilen, polipropilen Mavi mekezli sarı parafin