NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
Advertisements

İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
Wank Manastırı ( Kızıl Manastır) Garmik Vank
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
Mısır danatında resim ve heykel
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
Hacı Bayram Veli Camii.  Yer: Ankara, Türkiye  Coğrafi Koordinatlar:39°56 ′ ″ K32°51 ′ ″ D  İnanç: İslam  İnşaat Başlangıç Tarihi: 1427.
Çağdaş Türk sanatını konu alan birçok kaynakta, ulusal ve yöresel Türk resminin kurucusu ve öncüsü olarak nitelendirilen Turgut Zaim, 1906 yılında İstanbul`da.
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
Makro İktisat.
Metinlerin Sınıflandırması
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
COĞRAFİ KONUM.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
JANR RESİM.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri I
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Karşılaştırmalı Eğitim
SOSYOLOJİ NEDİR? Sosyoloji, bir bütün içerisinde insanların bütün ilişkilerini inceleyen, bu ilişkilerin nasıl yaratılıp korunduğunu ve değiştiğini analiz.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
DÜNYANIIN YEDİ HARİKASI HAZIRLAYAN:EDANUR CERİTLİ NUMARA:
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
Psikolojik Ölçmelerin Felsefi ve Tarihi Temelleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
M.S 2. YÜZYIL-M.S 15. YÜZYIL FELSEFESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ Sanat tarihi Doğu sanatı NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ubyo.nisantasi.edu.tr

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Doğu sanatı «İçlerinde Mısır ve Mezopotamya’nın da bulunduğu Yakın ve Orta Doğu ile As­ya’nın birbirinden farklı gelenek ve göreneklere sahip değişik kültür, ırk ve ülke­lere mensup toplumların kültür ve sanatları, Batılılar tarafından Doğu Sanatı adı altında toplanmıştır.» «Eski İran ve Hint uygarlıklarından başka Uzak Doğu coğrafyasında da Konfüçyüsçülük, Taoizm, fiintoizm, Budizm, İslam ve Hristiyanlık gibi felsefe ve dinlerin etkili olduğu köklü sanat gelenekleri vardır.» NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Doğu sanatı Eski İran ve Hindistan’da Sanat «İran’ın Neolitik yerleşimlerinden Kuzistan’daki Ali Koş’da konut mimarisi; Yanık Tepe’de geliş­miş seramik ve yuvarlak planlı ev örnekleri; Ha- sanlu’da apadanaların ilk örnekleri; Tall-Nokho- di’de surla çevrili geniş bahçeli saray yapıları, kule tipli tapınaklar bulunmaktadır. Hindis­tan’daki Bhimbetka ve Vindhiyan Vadisi’nin ba­rınma görmüş mağaralarında ehlileştirilmiş hay­van resimleri, dans, av ve savaş resimleri bulun­muştur.» «İndus Vadisi uygarlığı Ari (Aryan) göç dalgasıyla ortadan kalkmış, Hint mitolojisinin oluştuğu Veda toplumu denilen yeni bir uygar­lık ortaya çıkmıştır. Sanskrit edebiyatının ilk kay­nakları olan Vedalar, Hint mitolojisinin de ilk ve ana kaynağıdır. MÖ 4.-MS 5. yüzyıllar arasında mimarlık, resim ve heykel sanatları din ile iç içe­dir. 8. yüzyıldan sonra tapınak mimarisinde ku­lelerin önemi artar.» «MÖ 2. bin yıllarında İran’a göç eden Med ve Persler, MÖ 1. bin yıllarında Iran tarih ve kültürünün en önemli toplulukları olmuşlardır. Asur kaynaklarında ilk kez MÖ 842’de Perslerden, MÖ 834 yılında Medlerden söz edilmektedir. Demir Çağı’nın bu evrelerinde Iran Platosu Urmiye Gölü yakınlarındaki Hasanlu yerleşimi dikkat çekicidir. İran’daki apadana mimarisinin kökeni olduğu kabul edilen yapı­ların ilk örnekleri bu yerleşimde bulunur.» NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Doğu sanatı Persopolis Genel Görünüm NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Doğu sanatı Çin Sanatı «Xia Hanedanlığı zamanında, bronz (tunç) kültü­rü yaşanmış; Shang (Yin) Hanedanlığı zamanın­da yazı kullanılmış, bronz (tunç) ve seramik kap­lar üretilmiş, para ve kentleşme ortaya çıkmıştır. Zhou Hanedanlığı zamanında, yeşim taşı ve cam işlenmiştir. Qin Hanedanlığı zamanında, Büyük Çin Seddi ile Qin Huang Shi Di Anıt Mezarı ve Terra Kotta Ordusu öne çıkar. Han Hanedanlığı zamanında, kâğıt icad edilmiş, taştan mezar hey­kelleri; Üç Krallık ve Altı Hanedan zamanlarında, çok sayıda Budist manastır ve mağara tapınağı yapılmıştır. Sui Hanedanı zamanında beyazımsı bünyeli seramikler gelişmeye başlamıştır. Tang Hanedanı zamanında kaliteli porselen üretimi gelişmiş; ünlü kişilerin mezarlarına abartılı sayı­larda seramikten ölü hediyeleri koymak bir gele­ neğe dönüşmüş; ilk kez bu dönemde manzara resmi gelişmeye başlamıştır.» NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Doğu sanatı Terra Cota Ordusu. Sağda Savaş Arabası NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Doğu sanatı Japon Sanatı «Japon sanatını dönemlerine göre tanımlamak Japonya’nın tarih öncesi dönemleri Seramik Ön­cesi Dönem, Jomon Dönemi, Yayoi Dönemi ve Kohun Dönemi olmak üzere başlıca dört döne­me ayrılır. Asuka (Yamato) devrinde yeni tapı­naklar inşa edilmiş; tanrı heykelleri ve duvar re­simleri yapılmıştır. Nara devrinde Çin sanatının etkisinde gelişen kuru lake ve kil tekniklerinde heykeller üretilmiş; Budizm’in kutsal metinleri olan E inga kyo adlı sutranın kopyaları yapılmış­tır. Heiyan devrinde dinsel içerikli duvar resim­leri ve mandala resim türü gelişmiş, Japon resmi­nin öz karakterini taşıyan Yamato-E okulu resim­leri yapılmıştır.» NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © kaynaklar Çelebi, R. (2008). “Sasani”, Eczacıbaşı Sanat Ansiklo­pedisi, C.3, s.1370-1371. Çilingiroğlu, A. (1997). “İran”, Eczacıbaşı Sanat Ansik­lopedisi, C.2, s.857-861. Canan Parla (edit.), Sanat Tarihi, Anadolu Üniversitesi Yayını no: 2962, 2013. Eberhard, W. (1987). Çin Tarihi (Cev. İkbal Berk), 2. Baskı, Ankara: TTK Yayınları. Eberhard, W. (1992). Uzak Doğu Tarihi, 3. Baskı, An­kara: TTK Yayınları. Güvenç, B. (2010). Japon Kültürü, Isatnbul: Boyut Ya­yıncılık. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©