Depolama Patates fazla miktarda su ihtiva eden bir ürün olduğundan dikkatli bir şekilde depolanmazsa çok zarara uğrar. Yumrular çürür, pörsür, filiz verir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kingdom:PlantaePlantae Division:MagnoliophytaMagnoliophyta (unranked):eudicotseudicots Order:SaxifragalesSaxifragales Family:CrassulaceaeCrassulaceae.
Advertisements

İSKENDERUN NURAN YILMAZ Ç. P. LİSE
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
Patates Uyuzu Etmeni: Streptomyces scabies
Sorunumuz? Nematod.
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Zantedeschia aethiopica
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
KARANTİNA UYGULAMALARI
Sorunumuz? Kök hastalıkları
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
FUCHSİA HYBRİDA (küpe çiçeği)
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Türkiye’de değişik iklim tipleri ve Yeryüzü şekillerinin farklılığına bağlı olarak farklı farklı hayvancılık.
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
FASULYE.
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
DOMATES HASTALIK VE ZARARLILARI
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Buğdayda Süne Zararı.
Toprak Çeşitleri Ve Özellikleri
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Heteroptera:Scutelleridae
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çevremizdeki Canlılar
Su Kaynakları Potansiyeli ve Kullanımı
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
CYCLAMEN PERSİCUM.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Ananas comosus SinonimiAnanas sativus FamilyasıBromeliaceae GenusAnanas P. Mill – pineapple Species Ananas comosus.
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
ÖRTÜALTINDA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
TERE Lepidium sativum L.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
Brassica oleracea L. italica
BAHÇE BAKIM & PEYZAJ. ORTAK ALAN OTOMATİK SULAMA OTOMATİK SULAMA ETKİN VE VERİMLİ KULLANILDI.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Bitki Paraziti Nematodlar ve Mücadelesi
YEM BİTKİLERİ HASTALIKLARI VE MÜCADELESİ
TARIM İLAÇLARI BİTKİ KORUMA
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
YÖNETİM KURULU KOORDİNATÖR ÜYE Ökkeş YILDIRIM AYT Tarım Ltd.Şti.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
PATATES HASTALIKLARI.
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
KİMYON HASTALIKLARI.
Rhizoctonia Kanseri ve Siyah Kabuk ( Siyah Siğil Hastalığı )
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
SEBZE VE YEM BİTKİERİ ZARARLILARI
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
Tefide Kızıldeniz Mayıs 2009
TEKNOLOJİ VE BİLGİ TRANSFERİNDE ULUSLARARASI FUARLARIN ÖNEMİ
Zirai Mücadele ARAŞTIRMA Enstitüsü
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
Tarım sektörünün önemi
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Zirai Mücadele ARAŞTIRMA Enstitüsü
Sunum transkripti:

Depolama Patates fazla miktarda su ihtiva eden bir ürün olduğundan dikkatli bir şekilde depolanmazsa çok zarara uğrar. Yumrular çürür, pörsür, filiz verir ve değerini kaybeder. Yumrular en iyi şekilde; olgun, zedelenmemiş ve temiz olarak 3-4°C sıcaklık, %85-90 nisbi nemde ve solunum sonucu meydana gelen karbondioksit, su ve ısıyı uzaklaştırıp oksijen sağlamak için havalandırma tertibatı iyi olan özel koruma depolarında saklanabilir. Depolamada yığın yüksekliği, yemeklik patateslerde 3-4 metre olabilir. Tohumluk patateslerde ise en fazla 1 metre olmalıdır.

Patates Üretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Ülkemiz çok farklı ekolojik özelliklere sahip tarım bölgelerinden oluşmaktadır. Oysa kullandığımız çeşitlerin büyük bölümünün ıslah edildiği Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde tüm bölgeler genel hatlarıyla benzer iklim özelliklerine sahiptir. Bu durumda bu ülkelerde ıslah edilen çeşitlerin ülkemizin farklı koşullarına aynı uyumu göstermesi beklenemez. Ülkemizin değişik bölgelerinin iklim ve toprak özellikleri açısından farklılık gösterdiği düşünülürse, bu bölgelere uyum gösteren patates çeşitlerine ihtiyaç vardır. - 1972 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Alpha, Ari ve Sarıkız, - 1975 yılında Tohum Islah ve Üretme A.Ş. tarafından Atica, Cosima, Fina ve Frigga, - Satüdaş tarafından Baraka, Desiree, Favorita, Jaerla, - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Isola ve Resy çeşitleri tescil ettirilmiştir.

Patates Üretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Tohumluk üretim alanlarının belirlenmesi ve ayrılması gerekir. Tohumluk yetiştirecek üreticiler eğitilmeldir. Tohumluk üretiminin kontrol ve takibini yapacak bir birim oluşturulmalıdır. Yüksek kademede tohumluk üretimine yönelik yatırımlar teşvik edilmelidir. Gübre dozu; toprak ve yaprak analizi sonucunda belirlenmeli, aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır. Patates siğili hastalığına karşın; - Anaç tohumluk üretimine teşvik verilmelidir. - Üreticiler eğitilmelidir. - Bulaşık alanlardaki yemeklik patates üretimleri de kontrol edilerek sağlıkları sertifika ile belgelenmelidir.

Patates Üretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Kişi başına düşen tüketim artırılmalıdır. Bunun için tüketim şekilleri çeşitlendirilmeli ve patatesin sanayide kullanımı teşvik edilmelidir. Üretici Birkilerinin oluşumu sağlanmalıdır. Bu şekilde ürün pazarının ve fiyat oluşumunun gerçekleşeceği “Patates Borsası” kurulabilecktir. Patates sektörü ile ilgili konularda ülke politikalarının oluşturulmasını ve yönlendirilmesini sağlayacak, sorunların çözümüne yönelik politikalar üretecek “Türkiye Ulusal Patates Konseyi”nin oluşturulmasına çalışılmalıdır.

Patates Zararlıları Patates Böceği (Leptinotarsa decemlineata) Patates Güvesi (Phthorimaea operculella) Bozkurt (Agrotis spp.) Telkurdu (Agriotes spp.) Danaburnu (Gryllotalpa gryllotalpa) Manas (Poyphylla ssp.) Yaprak Bitleri (Aphis ssp., Macrosiphum euphorbiae, Myzus persicae) Yaprak Pireleri (Empoasca decipiens, Asymmetrasca decedens) Patates Çürüklük Nematodları (Ditylenchus destructor Thorne) Patates Kist Nematodları Soğan Sak Nematodu (Ditlenchus dipsaci)

Patates Hastalıkları Patates Kanseri (Synchytrium endobioticum) Patates Erken Yaprak Yanıklığı Hastalığı (Alteria solani) Patates Mildiyö Hastalığı (Phytophthora infestans) Yumru Kuru Çürüklüğü (Fusarium ssp.) Fusarium ve Verticillum Sogunluğu Kök Boğazı Nekrozu ve Siyah Siğil (Rhizoctonia solani) Tozlu Uyuz (Spongospora subterranea) Gümüşi Leke Hastalığı (Helminthosporium solani) Patates Bakteriyel Yumuşak Çürüklüğü (Erwinia carotovora subsp. carotovora, E.c. subsp. atroseptica, E. chrysanthemi) Patates Adi uyuz Hastalığı (Streptomyces scabies) Patates Bakteriyel Solgunluk ve Kahverengi Çürüklük Hastalığı (Ralstonia solanacearum)

Patates Hastalıkları Patates Stolbur Hastalığı Patates Yaprak Kıvrılma Virüsü Patates Çizgi Virüsü Patates X Virüsü Patates A Virüsü