Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEBZE VE YEM BİTKİERİ ZARARLILARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEBZE VE YEM BİTKİERİ ZARARLILARI"— Sunum transkripti:

1 SEBZE VE YEM BİTKİERİ ZARARLILARI
Dr. Pervin ERDOĞAN Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü

2 Beyaz sinek (Bemicia tabaci,
Trialeurodes vaporariorum) a)ergin b)zararı şekli

3 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Hasattan sonra tarla kenarındaki yabancıotların yok edilmesi -Dengeli sulama ve gübreleme -Seralarda havalandırma 2)Biyoteknik yöntemler -Sarı yapışkan tuzaklar 3) Biyolojik mücadele -Seralarda önemli 4)Kimyasal mücadele

4 Macrolophus caliginosus : a) nimf ; b) ergin.

5 Deraeocoris pallens’in biyolojik dönemleri (ergin, nimf ve yumurta).

6 Bozkurt (Agrotis spp.) a)ergin b)larva c)zarar şekli

7 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Sonbaharda tarlaların işlenmesi 2)Kimyasal mücadele -Ekim ve dikim döneminde inceleme yapılır. -En az 50 bitki incelenir, %1-3 oranında larva veya kesik bitki

8 Danaburnu (Gryllotalpa gryllotalpa )
a)ergin b)larva c)zarar şekli

9 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Küçük bahçeler su altında bırakılarak nimf ve erginlerin ölmesi sağlanır. -Bahçenin belirli yerlerine yaz sonuna doğru gübre kümeleri bırakılır. -Toprak işleme uygun zamanda yapılmalı. 2)Kimyasal mücadele -Yenik bitki, galeri sayısı,nemli topraklarda 1cm altındaki yüzeysel kazı izleri incelenir.

10 Yaprakbitleri (Myzus persicae, Aphis gossypii, Macrosiphum euphorbiae)
erginler

11 Zararı şekli

12 Tripsler (Trips tabaci, Franklinella occidentalis) ergin

13 Empoasca spp. b)larva c)zarar şekli a)ergin

14 MÜCADELESİ 1)Kültürel Önlemler -Hasattan sonra toprak üstünde kalan sebze yabancıotlar imha edilmelidir. 2)Kimyasal mücadele -Yaprak başına düşen zararlı sayısı ile belirlenir -Baklagillerde adet -Kabak, lahana gibi büyük yapraklı bitkilerde adet

15 Yaprak galerisinekleri (Liriomyza trifolii, L. bryoniae, L
Yaprak galerisinekleri (Liriomyza trifolii, L.bryoniae, L.huidobrensisi) a)ergin

16 c)pupa b)yumurta d)zarar şekli

17 e)zarar şekli

18 MÜCADELESİ Kültürel önlemler 2) Biyoteknik yöntemler 3) Biyolojik mücadele 4)Kimyasal mücadele

19 KIRMIZI ÖRÜMCEKLER Tetranychus cinnabarinus T. urticae T. urticae turkestani a)ergin

20 b)yumurta c)Zarar şekli

21 MÜCADELESİ Kültürel önlemler 2) Biyolojik mücadele 3)Kimyasal mücadele

22 Pas akarı (Aculops lycopersici )
a)zarar şekli

23 MÜCADELESİ Kültürel önlemler -Kışı köpek üzümünde geçirmesi nedeni ile sera çevresinde yabancıot mücadelesi yapılmalı 2)Kimyasal mücadele -Kök boğazında, gövde ve toprağa yakın yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde önce lokal ilaçlama yapılır,eğer yayılma devam ederse alanın tamamı ilaçlanır.

24 Pis kokulu yeşil böcek (Nezara viridula)
a)nimf b)ergin

25 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Sebze alanları içinde ve etrafında yabancıot temizliğine özen gösterilmeli, 2)Kimyasal mücadele -Bitki başına ortalama 5 zararlı(ergin+nimf)

26 Kapsül kurtları (Etiella zinckenella, Lampides boeticus)
b)larva ve zarar şekli a)ergin

27 MÜCADELESİ 1)Kültürel Önlemler -Tarlada bitki artıklarının bulunmaması,hasattan sonra derin sürüm yapılması ve münavebe 2)Kimyasal mücadele -Çiçek tomurcuklarının oluştuğu ve tesadüfen toplanan çiçek tomurcukları üzerinde yumurta görüldüğünde

28 Karpuz telli böceği (Epilachna chrysomelina)
a)ergin b)larva

29 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Zararlı ile bulaşık alanlardaki bitki artıkları toplanıp yok edilmeli 2)Kimyasal mücadele -Bitki sayımı yapılır, bitki bulaşıksa mücadele yapılır,

30 Lahana göbekkurdu (Hellula undalis)
a)ergin b)larva ve zarar şekli

31 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Tarladaki kurumuş,çürümüş,lahana, karnabahar gibi bitkiler toplanıp yok edilir, 2)Kimyasal mücadele -Fidelik ve tarla kontrollerinde zarar görmüş bitki görülür görülmez ilaçlı mücadeleye başlanır.

32 Lahana yaprak güvesi(Plutella xylostella)
a)ergin b)Larvası c)Zarar şekli

33 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Uygun gübreleme,düzenli sulama ve sık çapalama yapılmalı, yabancıotlar tok edilmeli 2)Mekanik mücadele -Kışlayan pupaların gelecek yıla ait popülasyonu azaltmak amacıyla, hasattan sonra tarlada kalan bitki artıkları yok edilmeli, 3)Biyoloji mücadele Bt. Preparatları uygulanır 4)Kimyasal mücadele -Fidelik ve tarla kontrollerinde zarar görmüş bitki görülür görülmez ilaçlı mücadeleye başlanır

34 Lahana kelebeği (Pieris brasscae)
a)ergin b)larva ve zarar şekli

35 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Özellikle küçük alanlarda larvalar toplanarak yok edilir, 2)Biyolojik mücadele Bt preparatları uygulanır 2)Kimyasal mücadele -Kelebek uçuşlarının görülmesinden sonra bitkiler kontrol edilir, bulaşma %10 olarak saptanırsa mücadele yapılır.

36 Lahana kokuluböceği ( Eurydema ornatum)
ergin

37 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Gübreleme, sulama gibi işlemler iyi uygulanarak bitkilerin ilk dönemlerinde hızlı gelişmeleri sağlanmalıdır. 2)Kimyasal mücadele -Ege bölgesinde bir bitkide bir yumurta paketi, 1-3 Erydema ergin veya nimfi görüldüğünde ilaçlama yapılır. Diğer bölgelerde bitkilerin gelişmeleri dikkate alnır.

38 Lahana sineği (Delia radicum)
a)ergin b)larva c)zarar şekli

39 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Tarladaki kurumuş,çürümüş,lahana, karnabahar gibi bitkiler toplanıp yok edilir, -Zarara uğramış lahanalarda, gelişmenin devamını sağlayacak yeni köklerin oluşması için boğaz doldurma işlemi yapılmalı, -Dikim zamanı mümkün olduğu kadar geciktirilmeli, 2)Kimyasal mücadele -Önceki yıllarda sinek zararının önemli olduğu yerlerde lahanaları birinci döl larvalarına karşı korumak amacyla fide bandırması ve sıra üzeri toprak ilaçlaması yapılır.

40 Pamuk yaprak kurdu a)ergin b)larva c)zarar şekli

41 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Ekim veya dikim usulüne göre yapılmalı, fazla sulamadan kaçınılmalı, 2)Biyoteknik yöntem -Feromon tuzakları -Henüz ruhsat almış tuzak yok, bu konuda çalışmalar devam ediyor, 3)Kimyasal mücadele -Sebze bahçelerinin köşegenleri yönünde girilerek kontrol yapılır, 100 bitkide 1-2 yeni açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde uygulama yapılır.

42 Yeşil kurt (Heliothis armigera)
a)ergin b)larva c)zarar şekli

43 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Ekim veya dikim usulüne göre yapılmalı, fazla sulamadan kaçınılmalı, 2)Biyolojik mücadele -Bt preparatları uygulanır 3)Biyoteknik yöntem -Feromon tuzakları -Henüz ruhsat almış tuzak yok, bu konuda çalışmalar devam ediyor, 3)Kimyasal mücadele -Sebze bahçelerinin köşegenleri yönünde girilerek kontrol yapılır, yumurta ve larva aranır, 100 bitkide 5 bitki bulaşık belirlenirse uygulama yapılır.

44 Soğan sineği (Hylemia antiqua)
a)ergin b)larva ve zarar şekli

45 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Mümkün olduğu kadar geç ekim yapılmalı, sonbaharda derin sürüm yapılmalı, 2)Kimyasal mücadele -100 bitkide 2-3 soğan sineği zararı görüldüğünde ilaçlama yapılır.

46 Tohum sineği (Delia platura)

47 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Yanmış çiftlik gübresi kullanılmalı, 2)Kimyasal mücadele -Tohum dikiminden sonra ocaklardaki fidelerde 100 ocakta 1-3 larva görüldüğünde uygulama yapılır.

48 Fasulye tohumböceği (Acanthoscelides obtectus)
a)ergin b)zarar şekli

49 Bezelye tohumböceği (Bruchus pisorum)
a) Ergini ve tanedeki zarar şekli b) Zarar şekli

50 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Geç ekim yapılmalı, hasat ve harman uygun zamanda yapılmalı -Hasattan sonra tarlada kalan artıklar pullukla derine gömülmeli, 2)Kimyasal mücadele -Tek döl veren türlerde çiçeklenme başlangıcında uygulama yapılır, 10 gün sonra 2. bir uygulama yapılır. -Çok döl veren türlerde ekim zamanı dikkate alarak 2-3 uygulama yapılır.

51 Havuç sineği (Psilla rosae)
b)zarar şekli a)ergin

52 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler -Havuç ekimi yapılacak alanlarda yanmış çiftlik gübresi kullanılmalı, 2)Kimyasal mücadele

53 YEM BİTKİLERİ ZARARLILARI
Korunga çadır tırtılı (Cymbalophora rivularis Menetries) a)Ergini c)Pupasi b) Larvası

54 MÜCADELESİ Dişilerin kanatsız olması nedeni ile önceki yıl bulaşık olduğu belirlenen yerler zararlının potansiyel olarak bulunduğu yerlerdir.Yeni yerlere bulaşması oldukça düşüktür. Bu nedenle, bulaşık alanlar belirlenerek, her yıl öncelikle bu alanlar gözlem altında tutulmalıdır. Mekanik Mücadele, zararlının tespit edildiği alanlar devamlı kontrol edilerek, ilk larva dönemlerinde çadırlar görüldüğü anda, larvalar çadırları terk etmeden önce, larvalar toplu halde iken, çadırlar larvaları ile birlikte toplanarak veya çadırdaki larvalar bulundukları yerde imha edilir. Kimyasal mücadele; zararlıya karşı kimyasal mücadele önerilmemektedir.

55 Korunga kök kurdu (Bembecia scopigera Scopoli)
a, b) Ergin

56 MÜCADELESİ Etkili bir kültürel önlemi ve kimyasal mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

57 Yonca hortumlu böceği( Hyperia variabilis Herbs.)
b) Larvası a) Ergini

58 MÜCADELESİ 1)Kültürel önlemler, -Yonca kuvvetli ve sık yetiştirilmelidir. -Sulama, biçimden bir hafta önce yapılarak larvanın gelişmesi geciktirilmelidir. -Birinci biçime kadar olan ürüne zarar verdiği için, biçim gün önce yapılmalıdır. -Biçimi yapılan yoncalar tarladan hemen kaldırılmalıdır. 2)Kimyasal mücadele, ilk biçimden gün önce m2’de 25 larva veya ergin bulunduğunda mücadeleye başlanmalıdır.

59 24 noktalı gelinböceği ( Subcoccinella vigintiquatuorpunctata L.)


"SEBZE VE YEM BİTKİERİ ZARARLILARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları