Küresel Kamusal Mallar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE ÇALIŞMA GRUBU BAŞKANI
Advertisements

İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
9 Kasım 2007 Fuat Öksüz H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. Denetim Daire Başkanı Küresel Birikimlerle Ulusal Değerler Yaratmak “Küreselden Ulusala, Ulusaldan Küresele”
Kamusal Mallar ve Ortak Kaynaklar
Refah İktisadı Tanım: Kamu Ekonomisi
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
BÖLÜM 4 Kamusal Mallar.
KAMUSAL MAL VE HİZMET TÜRLERİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Ayda Eraydın Regional Development and Governance Symposium
1 Finans Konulu Tematik Çalışma Grubu Raporu Koordinatörler Toplantısı 5-6 Kasım 2007 T. Woudeneh & J. Labre.
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
YÖNETİŞİM.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
İŞLETME İLKELERİ İşletmelerin Sınıflandırılması
E-Posta Grubu Oluşturma
ÇEKOİST IŞIL ÖZBAYIR NİLAY SEVİL ATICI
İDARELER ARASI REKABETTE KAMUSAL MAL VE HİZMETLER ÖĞR. GÖR. AYNUR ARSLAN BURŞUK DERS 5.
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
Küreselleşme ile Ulus Devlet Ölüyor mu?
Mühendislik Ekonomisi
Kongre ve Fuar Organizasyonu (4.Hafta)
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
SÜRDÜRÜLEBİLİR YERLEŞİMLER VE DOĞAL AFETLER. 21.Yüzyıl ve afetler 21.yüzyıl önceye göre daha fazla insanın yaşadığı ama daha sağlıklı ve varlıklı bir.
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
Uluslararası Örgütler
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
Örgüt Nedir? Neden Vardır?
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
Üretici Birliklerinin ve Kooperatiflerin Güçlendirilmesi
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sürdürülebilir Uyum Rana İzci Marmara Üniversitesi, AB Enstitüsü
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KARİYER SİSTEMİ.
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 2 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN ÖLÇÜMÜ
BİLGİ EKONOMİSİNİN MALİYETLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN TEORİK ANALİZİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Sunum transkripti:

Küresel Kamusal Mallar

Küresel kamusal mal kavramı, ilk kez 1999 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yapılan “Global Public Goods: International Cooperation in the 21. Century” adlı çalışmada kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Bu çerçevede faydası ülkeler, insanlar ve nesiller (bugünkü ve gelecekteki) açısından büyük ölçüde evrensel olan mallara küresel kamusal mallar denir. Küresel kamusal mallar 2 kritere bağlı olarak incelenir: Tüketimde rekabet olup olmadığı ve Tüketimden mahrum etmenin söz konusu olup olmadığı (iki özellik her zaman bir arada bulunmaz). Sınırötesi dışşsallıklara sahip olma (yayılma sadece ülkeler arasında değil; nesiller arasında da ortaya çıkar).

Küresel Kamusal Mallar yayılma alanları bakımından; ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde ortaya çıkabilir. Yayılma unsuru ‘fayda’ ya da ‘zarar’ olabilir. Küresel kamusal malların önemli kısmı küresel kamusal zarar şeklinde ortaya çıkar. Bu durum ‘negatif dışsallıkların sınırlar ötesine yayılmış’ halidir: Küresel ısınma Salgın hastalıklar İklim değişiklikleri Asit yağmurları Ülkelerarası terörizm Mali istikrarsızlıklar Küresel yoksulluk vb.

Dünya Bankası’na göre; “Kalkınma ve yoksulluğun azaltılması için önemli olan ve yeterli miktarda üretimi ancak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak hareket etmesiyle işbirliği çerçevesinde mümkün olan, büyük ölçüde sınır ötesi dışsallıklara sahip mallar, kaynaklar, hizmetler ve politik sistemler” küresel kamusal mallar olarak tanımlanmaktadır.

Dünya Bankası’nın sınıflandırmasına göre Küresel Kamusal Mallar 2’ye ayrılır: Çekirdek Mallar: Salgın hastalıkların önlenmesi gibi Tamamlayıcı Mallar: Genel sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi Buna göre Küresel Kamusal Mallar tüm ülkelere eşit dağılsa bile faydalarının ortaya çıkması için ülkelerde bazı altyapı hizmetlerinin kurulmuş olması gerekir!!! Bu durum kalkınma düzeyi ile ilgilidir. Kalkınma düzeyi düşük olan ülkeler aynı miktar kamu malından çok daha az fayda sağlarlar. Az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru yayılan maliyetler söz konusu olduğunda kalkınma yardımlarının önemi daha da artar.

Birleşmiş Milletler; küresel kamusal malları oldukça geniş kapsamlı ele alır ve normatif bazı özelliklere vurgu yapar. Dünya Bankası ise daha çok kalkınma ve yoksulluk kavramlarına odaklanan, dışsallıkları ve uluslararası işbirliğini öne çıkaran bir tanımdır.

Küresel Kamusal Malların 5 Temel Sektöre Göre Sınıflandırılması

Küresel Kamusal Malların Oluşturdukları Faydanın Türüne Göre Sınıflandırılması

Küresel Kamusal Malların Kamusallık Derecesine Göre Sınıflandırılması

Küresel Kamusal Malların Sunumunda Yer Alan Aktörler Uluslararası Kuruluşlar: Birleşmiş Milletler Barış Gücü, Dünya Sağlık Örgütü gibi Ulus Devletler: Uluslararası örgütlerden gelen yardımları kullanmada önemi büyüktür. Uluslararası Sivil Toplum Örgütleri: Uluslarası alanda çalışan gönüllü yardım kuruluşları (OXFAM, CARE gibi) Özel Sektörün Desteklediği ve Kar Amacı Olmayan Kuruluşlar: Gates Vakfı gibi

Küresel Kamusal Malların Sunulma Süreci Toplama: Toplam kamusal mal (veya kamusal zarar) miktarı, bütün kullanıcıların ‘katkılarının’ toplamına eşittir. Örneğin, atmosfere yayılan toplam sera gazı, bütün ülkelerin yaydıkları gazın toplamına eşittir. En iyi Vuruş: Sunulan kamu malının miktarı, bu malı en yüksek düzeyde üreten ülkenin sunum düzeyine eşittir. Örneğin, bilimsel araştırmalarda, toplam hizmet düzeyini belirleyen unsur, bu hizmeti en yüksek düzeyde sunan ülkenin sunum miktarı olacaktır. Bu yaklaşımda hizmetlerin sunumu için kalkınma yardımlarına gerek yoktur. Gelişmiş ülkeler bu hizmetleri kendi ülkelerinde sundukları zaman faydaları nasıl olsa yayılacaktır. Zayıf Halka Teknolojileri: Kamu malının sunum miktarını belirleyen unsur, en zayıf halka yani en az katkıyı yapan ülkedir. Örneğin, bir salgın hastalık durumunda, bütün ülkeler ne kadar önlem alırlarsa alsınlar, eğer bir ülke önlem almada zayıf kalırsa, diğerlerinin aldıkları önlemler etkisiz kalır. O halde, kalkınma yardımlarının en zayıf halkaya yönelmesi, küresel kamusal mal sunumunu artıracaktır.