Uluslararası İşletme Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Yeniden Yerleşim Planlaması
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
Burak BÜYÜKKUŞOĞLU* Rekabet Başuzmanı Rekabet Kurumu
Islahçı Kuruluş Olmanın Bedeli
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TEMEL İNSAN HAKLARINDAN BİRİDİR
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
Tarife Dışı Dış Ticaret Politikası Araçları
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
Giriş Dış Ticaret kavramı Dış Ticarette taraflar ve fonksiyonları
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
Uluslar arası İşletmecilik İlk Bakış
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
Eğitim ve Hukuk.
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
İNCOTERMS TESLİM ŞEKİLLERİ
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
INCOTERMS 2. ) DELIVERED AT PLACE ( DAP ) a
Devletler aşağıda sıralanmış yöntemleri kullanarak hizmetlerin kamusal sunumundan uzaklaşmaktadırlar: 1)Kamusal hizmetlerin tamamen özel sektörün inisiyatifine.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
ÇİFTE SİGORTA Çifte sigorta konusu Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanunda “Birden Çok Sigorta” tanımının yanında birde çifte sigorta tanımı.
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
ULUSLARARASI BANKACILIK
MEDENİ HUKUK.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Başlangıç Hükümleri-8. Hafta
Uluslararası İşletme Yönetimi
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

Uluslararası İşletme Yönetimi

HUKUKİ GÜÇ

Dünyada aynı yaptırım gücüne sahip birbiriyle bütünleşmiş tek bir hukuk sistemi bulunmamaktadır.

Çok uluslu işletmeler, her ülkeye ait hukuki çevreyi ve bu çerçevede kendilerini bağlayacak kuralları bilmek zorundadırlar.

Her uygar ülke, toplumsal sözleşmeye dayanmaktadır. Neden Genel U/A İş Hukuku Yok… Her uygar ülke, toplumsal sözleşmeye dayanmaktadır.

U/A Hukuki İlişkilere Yaklaşımlar… Realizm.. “Ahlaki kavramların, uluslar arası iş ilişkilerine veya başka uluslar arası ilişkilere ortak biçimde uygulanmasına yönelik muhalif bir düşüncedir.”

U/A Hukuki İlişkilere Yaklaşımlar… Kültürel Görecelik.. Uluslar arası hukuk, ulusal hukuk terimlerinin uluslar arası platformda uygulanması temeline dayanmaktadır. Doğru-yanlış, haklı- haksız gibi kelimeler anlamlarını ve doğruluklarını ait oldukları kültürün davranışlarına göre edinirler.

Temel Haklar ve Ç/U İşletmelerin Görevleri… Haklar, ahlaki olarak kabul edilebilir minimum davranışları oluşturmaktadır. Haklar, modern ahlak sözleşmesinin temelidir.

Temel Haklar ve Ç/U İşletmelerin Görevleri… Bir Kavramın Temel U/A Haklar Olabilmesi için.. Bu hak çok önemli bir konuda koruma sağlamalıdır. Bu hak, ciddi ve sürekli bir koruma altında olmalıdır. Hakkın doğurduğu ödev kısıtlayıcı niteliktedir ve makul-uygulanabilir olmalıdır.

Temel Haklar ve Ç/U İşletmelerin Görevleri… Temel U/A Haklar.. Fiziki hareket özgürlüğü hakkı Mülkiyet hakkı İşkence görmeme hakkı Hür teşebbüs hakkı Eşit muamele hakkı Fiziksel özgürlük hakkı Kendini ifade etme ve örgütlenme hakkı Minimum eğitim hakkı Politik iştirak hakkı Geçinme hakkı, istihdam hakkı, sosyal güvenlik hakkı……

Temel Haklar ve Ç/U İşletmelerin Görevleri… Hakkı çiğnememeli Haktan mahrum olunmasını önlemeli Haktan mahrum olunursa tazmin etmeli ????

Ülkeler Arası İlişkilerde Hukuki Yaptırımlar… Uluslararası Hukuk.. Bütünleşik bir uluslararası hukuki yapı olmadığı için, Ç/U işletmeler hem ana ülke hem de ev sahibi ülkenin kanunlarıyla bağlıdır.

Ülkeler Arası İlişkilerde Hukuki Yaptırımlar… Uluslararası Hukuk.. İki ülke arası kanunlarda bir çelişki olursa hangi ülke kanunlarını geçerli olacağı ve hangi ülkede mahkeme edileceği; Sözleşmeye bakılır. Sözleşmede bağlayıcı bir madde yoksa, * Sözleşmenin yapıldığı ülkenin kanunları * Anlaşmanın uygulanacağı ülkenin kanunları

Ülkeler Arası İlişkilerde Hukuki Yaptırımlar… Ülkelerarası Hukuki Yapı Farkları.. Kamusal Hukuk; yazılı olmayan, geleneklere dayalı bir hukuk kategorisidir. Yazılı Hukuk; Yazılı hukuki düzenlemeler. Çok sert ve kesin yasalar, yasal düzenlemeler vardır.

Ülkeler Arası İlişkilerde Hukuki Yaptırımlar… Ambargo ve Kısıtlamalar.. Ambargo; Bir ülkeden mal alımının ve o ülkeye mal satımının bir başka ülke tarafından tamamıyla durdurulmasıdır. Kısıtlama; ticaretin sınırlandırılması ve kontrollü hale getirilmesi.

İthalat ve İhracat Faaliyetlerine Etki Edebilecek Global Değişimler… Demir perdenin yıkılması İhracatın kontrolünün prensip olarak üçüncü Dünya ülkelerinde odaklanması fikri, Yabancı uluslar arasında bağların gevşemesi U/A Ticaret alanında katılımcıların sayısının artması Hızlı değişim ve bilgideki çabuk gelişmeler Çok özel malzemelerin boyutlarının küçülmesi nedeniyle ticaretinin kontrolünün yapılmasının zor olması

Ekonomik Risk… İşletmenin karını veya sermayesini ülke dışına çıkartması Hammadde ve yardımcı malzeme ithalatına getirilen kısıtlar Yerli yönetici konusunda zorlamalar Vergi politikaları Fiyat uygulamaları üzerindeki müdahaleler

Politik Risk… Milliyetçilik Ev sahibi ülke yönetimi ile ilgili sorunlar Ülkenin yönetim biçimi

Politik Riskten Korunma… Kur riski Teşebbüsün millileştirilmesi riski Politik şiddet (Savaş, ihtilal, terör saldırısı)

Uluslar arası Ticari Anlaşmazlıklar… Kalite ve diğer performans kriterlerinin tanımlanması Teslim ve ödemenin tarihleri Taşıma, sigorta gibi iş gerekleri Sözleşmeye muhalefetin müeyyideleri Öngörülmeyen durumların ortaya çıkması

Her şeyi önceden öngörmek mümkün müdür? Uluslar arası Ticari Anlaşmazlıklar… Her şeyi önceden öngörmek mümkün müdür?

Uluslar arası Ticari Anlaşmazlıklar… Sözleşmede öngörülemeyen hususların ortaya çıkması durumunda; Tek bir ülke içinde iki firmanın anlaşmazlığı durumunda ya mahkemeye gidilir ya da ticari hakemlik kurumuna başvurulur.

Uluslararası Ticari Anlaşmazlıklar… Ticari hakemlik, özel sektör temsilcileri tarafından oluşturulur ve ülkenin hukuk sisteminin himayesinde çalışır.

Uluslar arası anlaşmazlıkların mahkemeler yerine hakem kurulları vasıtasıyla çözülmesinin ana sebebi, devletlerin milli mahkemelerinin, yetkilerini devretmeye razı olacakları uluslarüstü bir hukuk sisteminin olmayışıdır.

Sorun, bir ülkedeki mahkemede alınan bir karar, başka bir ülkede farklı olabilir. İhracatçının ülkesinde alınan bir karar, ithalatçının ülkesinde zorla uygulatılamaz.

Sözleşmeleri iki ayrı dilde ve iki ayrı ülkede imzalamak çözüm olur mu?

Avrupa Mahkemesi, Avrupa Birliğine üye ülke firmaları arasındaki ticari anlaşmazlıklara bakmaktadır.

Hakem kurulunun kararlarına karşı gelmek, firmaların iş dünyasındaki itibarını olumsuz etkiler.