YILDIZ OLUŞUMU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yıldızlar.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Gezegenimiz Dünya. DÜNYAMIZIN YAPISINI İNCELEYELİM A.Dünyamızın şekli neye benzer? Çevremize baktığımızda görebildiğimiz her yer geniş düzlüklerden,dağlardan.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Dünya’ya uzaklığı: km. En yakın zamanı: km. En uzak zamanı km Hacmi (büyüklüğü) Dünya’nın 1/50 si kadardır. Yüzölçümü:
Kaynak işlemi sırasında ;
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Coğrafya Performans Ödevi
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
 Evren: Aralarındaki boşluklar ile beraber gök Cisimlerinin tümüne evren denir.
GEZEGENLER. GÜNEŞ  Dünya' ya en yakın yıldızın adıdır.  Etrafındaki diğer gezegenler bu dev asa kütlenin çekiminden etkilenip onun etrafında dönmektedirler.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
YILDIZLAR VE GEZEGENLER
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
GÖKADALAR (GALAKSİLER)
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA.
YAĞMUR OLUŞUMU.
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
GEZEGENLER bilgidagi.com.
Küresel ısınma.
HALİM GÜNEŞ.
ATOM MODELLERİ.
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
ELEMENTLER.
Isı Yalıtımı.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Isının Yayılma Yolları
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ATOM NEDİR?.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GEZEGENLER VE YAPILARI
STANDART MODEL ve ÖTESİ
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
ATOMUN YAPISI.
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
GÜNEŞ SİSTEMİ ÖTESİ: GÖK CİSİMLERİ
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
Element, Bileşikler ve Karışımlar
Güneş Sistemi.
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

YILDIZ OLUŞUMU

A) KÜÇÜK KÜTLELİ YILDIZLAR Kütlesi Güneş'inkinin bir buçuk katından küçük olan yıldızlar, küçük kütleli yıldız olarak kabul edilir. Yıldız oluşumu, bir bulutsuda, maddenin yoğun olduğu bölgelerde, gazın ve tozun kendi kütle çekiminin etkisiyle belli bölgelerde yoğunlaşmasıyla oluşmaya başlar.

Sıkıştıkça basıncı ve sıcaklığı artan gazlar sönük de olsa ışık saçmaya başlarlar. Ancak, yıldız henüz doğmamıştır. Sıkışma artar ve yıldızın çekirdeği yaklaşık 15 milyon derece olan kritik sıcaklığa ulaştığında hidrojen atomu çekirdekleri helyum atomu çekirdeklerine dönüşmeye başlar.

Bu sırada bir miktar da enerji ortaya çıkar Bu sırada bir miktar da enerji ortaya çıkar. Artık yıldız kendi enerjisini üretebilen dev bir termonükleer reaktör haline gelmiştir. Yıldız, çekirdeğindeki hidrojeni tükettiğinde, büyük oranda helyum içeren çekirdek büzüşmeye başlar. Hidrojenin helyuma dönüştüğü tepkimeler, bu çekirdeğin etrafındaki kabukta sürer.

Çekirdek, helyumun kaynaşıp karbona dönüşebileceği kadar ısınırken, içeride giderek artan ışınım basıncının etkisiyle dış katmanlar dışa doğru itilir. Yıldız, bir kırmızı dev olmuştur. Kütlesine bağlı olarak, kırmızı dev aşamasına gelen bir yıldızın çapı 300 kat artabilir.

Yıldızın genişleyen dış katmanları soğur ve kırmızı renkli bir görünüm alır. Soğuyan katmanlar yeniden büzüşür ve böyle birkaç "zonklama" süreci yaşanır.

Çekirdekteki helyum büyük oranda karbon ve oksijene dönüştüğünde, yıldızın dış katmanları, dışa doğru genişlemeyi sürdüren bir kabuk halini alır. Bu kabuk, bir gezegenimsi bulutsudur. Yıldızdan geriye, yıldızın başlangıçtaki kütlesinin yaklaşık % 80'ini içeren bir çekirdek kalır.

Beyaz Cüceler Küçük kütleli yıldızlar kırmızı dev aşamasının ardından, dış katmanlarını uzaya savurur. Geriye sıcak bir çekirdek kalır. Bu çekirdeğin soğumasıyla beyaz cüce oluşur.

B) BÜYÜK KÜTLELİ YILDIZLAR Büyük kütleli yıldızlar güneşin kütlesinin 3 katından fazla kütleye sahip yıldızlardır. Yıldız kütlesinden bağımsız olarak ömrünün sonuna kadar aynı aşamalardan geçer.

Bu süreç küçük kütleli yıldızlarda milyarlarca yıl sürerken büyük kütleli yıldızlarda milyonlarca yıl sürer.

Bunun nedeni nedir?

Çünkü dev yıldız, çok daha fazla olan kütlesinin baskısını dengeleyebilmek için daha fazla yakıt tüketir. Bu bir çelişki gibi görünse de dev bir yıldızın içindeki tepkimeler küçük yıldızın içinde ki tepkimelere göre çok daha hızlı meydana gelir.

Süper Nova Patlamaları Büyük kütleli bir yıldız, hidrojen yakıtını tükettiğinde, bir kırmızı süperdeve dönüşür. Başlangıçta, helyumdan oluşan bir çekirdek ve onu çevreleyen hidrojen katmanı vardır. Ancak, yıldızın ömrüne oranla çok kısa sürede, çekirdeğin içindeki tepkimelerde, kademeli olarak giderek daha ağır elementler oluşur.

Yıldız yaşlandığında, demirden oluşan çekirdeğin etrafında ondan daha hafif elementler tepkimeleri sürdürür. Yıldızın çekirdeğindeki demir miktarı artınca, tepkimler durur.

Demir çekirdeklerinin kaynaşması için gereken sıcaklık bir yıldızın içinde oluşamaz. Bu nedenle, demir, bir yıldızın içinde çekirdek tepkimeleriyle oluşabilecek en ağır elementtir.

Enerjisi tükenen yıldızın çekirdeği, bir saniyeden kısa süre içinde kendi üzerine çöker ve bu sırada oluşan şok dalgasıyla yıldızın dış katmanları parçalanır. Bu, evrende bilinen en görkemli parlama olan süpernova patlamasıdır.

Süpernova olmuş bir yıldızın çekirdeği, bu patlamaya dayanabilmişse, bu çekirdek bir nötron yıldızı yada kara deliğe dönüşür. Patlamadan sonra geriye kalan kütle, 1,5 ile 3 güneş kütlesi arasındaysa, yıldız bir nötron yıldızı; 3 güneş kütlesinden fazlaysa karadelik oluşur.

C)YILDIZ KÜMELERİ Yıldız kümeleri, birbirlerine yakın, kütle çekimiyle bağlı yıldızlardan oluşan yıldız topluluklarıdır.

Açık Yıldız Kümeleri

Küresel Yıldız Kümeleri