YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
KESİN HESAP KANUNU VE ÖZELLİKLERİ
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Özgür IRKIÇATAL Donanım Koordinatörü
GÜVENLİ CERRAHİ KONTROL LİSTESİ
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
ÖZEL E Ğİ T İ MDE ETK İ L İ Ö Ğ RET İ M YÖNTEMLER İ KONU Ö ğ renmenin Aşamaları (Yanlışsız Ö ğ retim Yöntemleri) HAZIRLAYANLAR.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Program Tasarım Modelleri
U Ş AK FAT İ H ORTAOKULU MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K KURULU.
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
Performans Değerlendirme
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK II UYGULAMASI
AKILCI İLAÇ KULLANIMI.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Kesikli Olasılık Dağılımları
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
İlk hastanesi 1991 yılında kurulan Acıbadem Sağlık Grubu, bünyesinde bulunan 21 hastane ve 16 tıp merkezinde doktor, hemşire olmak üzere.
Diş Hekimliğinde Çalışma Ekibi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2017.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
ONKOLOJİDE SEMPTOM TRİYAJI uygulamasI VE Kanser Tedavİsİ Uygulanan Yetİşkİnler İçİn Uzaktan Semptom Yönetİm RehberlerİNİN tÜRKÇE VERSİYONU Uzm. Hemş.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018 ALES/2)
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
MOTOR ÖĞRENME KURAMLARI
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018 ALES/3)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TB’ de KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Sunum transkripti:

2016-2017 YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ Hazırlayanlar Organ Nakli Merkezi Yoğun Bakım Servisi Genel Dahiliye Yoğun Bakım Servisi

İlaç uygulaması bir çok disiplini içine alan bir süreçtir *İlaç uygulaması bir çok disiplini içine alan bir süreçtir. Bu süreç ; -Hasta bireyin muayenesi sonrası hekim tarafından order verilmesi ile başlar. -İlacın hemşire, hekim, hasta bireyin kendisi ya da yakınları tarafından uygulanması, kayıt edilmesi ve doğru tepkinin gözlenmesi ile sonuçlanır.

Joint Commission International (JCI) Akreditasyon Standartları * Hasta Bakımı 11. Bölümde İlaç uygulaması ile ilgili standartlar belirlenmiştir. Doğru zamanda, doğru hastaya, doğru ilacın verilmesini sağlayan bir sistem kurulmalıdır. İlaç uygulamadan önce doğru hasta olduğu tanımlanmalıdır. İlaç uygulamaları ile ilgili kayıtlar eksiksiz olmalıdır. *http://jci.med.neu.edu.tr (Joint Commission International  1 Ocak 2007’den itibaren yürürlüktedir. sağlık kuruluşlarındaki güvenlik ve bakım standartlarını eğitim ve denetimlerle arttırmayı amaçlayan uluslar arası bir kuruluştur.)

İlaç Uygulama ve Hasta Güvenliği* -Hemşirelik sorumlulukları içinde ilaç uygulamaları çok önemli bir yere sahiptir. * İlaç uygulamaları ile birlikte, hasta güvenliğinin sağlanması, sağlık bakım sisteminin en önemli önceliğidir. * Bununla beraber, İlaç hatası, hasta güvenliğini etkileyen en yaygın hata tipi olmasının yanında tıbbi hatalar arasında da en yaygın hata tipidir. İlaç hataları hem insan hatasına hem de sistemdeki hatalara bağlı olarak oluşabilmektedir. *http://jci.med.neu.edu.tr

İlaç Uygulamalarına İlişkin Bazı Hatalar ve Örnekler * Yanlış ilaç verilmesi Hastaya siprofloksasin yerine siprolam verilmesi… * İlacın yanlış dozda verilmesi Morfinin sulandırılmadan verilmesi sonucu yüksek dozda uygulanması * İlacın yanlış yolla verilmesi İntramüsküler verilmesi gereken benzatin penisilinin intravenöz verilmesi * İlacın yanlış zamanda verilmesi Yemekten sonra verilmesi gereken aspirinin hasta aç iken verilmesi…

* İlacın yanlış hızla verilmesi İntravenöz metoprololün yavaş infüzyonla verilmesi gerekirken bolus verilmesi… * İlacın yanlış hastaya verilmesi Yoğun bakımda kan basıncını yükseltici adrenalinin hipotansif yerine hipertansif hastaya verilmesi… * İlacın hiç verilmemesi Unutulması, Uygulanan ilacın kayıt edilmemesi… * Uygulanan ilacın etkisinin gözlenmemesi

Bu hataların önde gelen nedenleri; * * Sabahın erken ve gecenin geç saatlerinde çalışmak, * Mesleki deneyimi az olan personelle çalışmak, * İş yükünün fazla olması, çalışan hemşire sayısının az olması, * Hemşirelere görev dışı işlerin yüklenmesi ve personelin yorgun olması, * Stres ve yorgunluk olarak belirtilmektedir. *http://jci.med.neu.edu.tr

Bunları Aşmaya yardımcı olmak için; Çalışanlarımızın yeterli bilgi ve becerilerinin desteklenmesi amaçlı; İlaç uygulamalarında hemşirenin rolü ve sorumlulukları, İlaçların hazırlanması, uygulanması ve saklama koşulları, İlaç hatalarını önlemek için kurumda neler yapılabileceğini içeren yoğun bakım hemşireliği ilaç rehberi hazırlandı.

Hazırlanan rehberin hastanemiz tüm yoğun bakım ünitelerine dağıtımı sağlandı. Böylelikle çalışanlarımızın kolay ulaşabileceği alanlarda bulundurmaları sağlanarak ilaç uygulama hatalarının önlenmesinde etkili olması hedeflendi.

‘İlaç Uygulama ve Hasta Güvenliğini’ SAĞLAMALIYIZ !!! Teşekkürler...