Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
Advertisements

Hüseyin Gömleksizoğlu
İYİ BİR WEB SİTESİ NASIL YAPILIR?
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
Web Host Manager (WHM) Nedir Ne İşe Yarar ?
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Hostİng (bulundurma-yer sağlama) HİZMETİ
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
WINDOWS NT GENEL YAPISI
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
BULUT BİLİŞİM SERVİS MODELLERİ
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
Türkiye’deki Üniversitelerde İnternet Tabanlı Akademik Kayıt ve Not Takip Sistemleri (IANTS) Y.Doç.Dr.Ender Özcan Yeditepe Üniversitesi.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Bulut Bilişim Bulut bilişim veya işlevsel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere.
BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM
Web 2.0 araçlarI MERYEM KAYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
WEB PROGRAMCILIĞI.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the OWASP License. The OWASP.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
KONGRE YÖNETİM SİSTEMİ MEHMET TURAN M. SERTAÇ KELEŞ.
Ağlar ve Veri İletişimi
WEB 2.0 VE EĞİTİM CEM UÇAN
BULUTBİLİŞİM.
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
Virtual Machine Manager 2008 R2 Muammer Benzeş MVP (IIS)
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
AMAZON WEB SERVICES HAKKINDA HER ŞEY Amazon Web Services (AWS)
Üniversiteler Ortamında Açık Kaynak Kodlu Bulut Bilişim Kullanımı
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Web Tasarımı Giriş.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ TEMEL KAVRAMLAR
SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
Server Yönetim Programları
PROXY SERVER YASİN ÇAKIR
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
Elektronik Hasta Kayıt Sistemlerinin Web Servisleri İle Desteklenmesi
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
YAZILIM KOD ÜRETEÇLERİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Sunum transkripti:

Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı Hasan ARMUTLU 1 Muammer AKÇAY 2 1 Uşak Üniversitesi, Karahallı MYO, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Uşak hasan.armutlu@usak.edu.tr 2 Dumlupınar Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Kütahya muammer.akcay@dpu.edu.tr

Web Uygulama Teknolojileri Web sitesi uygulamalarının dinamik programlanması için sunucu tabanlı çalışan ASP, PHP, .NET, JSP gibi yazılım dilleri sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak sunucu tabanlı (server based) çalışan bu dillerin kullanımı, web sitelerin yavaş açılması, sunuculara aşırı yük binmesi, gelişmiş ve pahalı sunucuların kullanılması gibi birçok genel sorun oluşturmaktadır.

Web Uygulama Teknolojileri JavaScript programlama dili web platformu için bir temel oluşturan HTML dili ile birlikte uyumlu şekilde yıllardır kullanılan bir teknolojidir. JavaScript programlama dili istemci tabanlı (client based) çalıştığı için yükü sunucudan alarak kullanıcılara dağıtmaktadır.

Web Uygulamasının Temel Bileşenleri İstemci (Client) : Web uygulamasını kullanan, hesaplama, veritabanı sorgusu vb. istekler gönderip cevaplar yayınlar. Yayıncı (Host) : Web uygulamasını internet üzerinden yayınlayarak istemcilerin kullanımına açar. Veritabanı (Database) : Web uygulamasının kullanımına sunulan ham verileri ve işlenmiş bilgileri depolar. Depolama Alanı (Storage) : Web uygulamasında yayınlanacak görselleri ve dökümanları depolar.

Sunucu Tabanlı Dillerin Çalışması Veritabanı Db Sorguları Cevapları Hesaplama, Db Sorgusu, Dosya Yükleme-İndirme İstekleri Sunucu Kullanıcı Hesaplama ve İsteklerin İşlenmesi Hesaplama, Db Sorgusu, Dosya Yükleme-İndirme Cevapları Dosya Yükleme İndirme İşlemleri Depolama Birimi

İstemci Tabanlı Dillerin Çalışması Veritabanı (AWS DynamoDB) Db Sorguları Cevapları Yayıncı (AWS EC2) Kullanıcı HTML ve JavaScript Dosyalarının Yayını Basit Hesaplama İşlemleri Dosya Yükleme İndirme İşlemleri Depolama (AWS S3)

Sunucu ve İstemci Tabanlı Dillerin Karşılaştırılması Sunucu tabanlı dillerde dinamik programlamanın hesap yükü, veritabanı kayıt işlemlerin ve dosya yükleme işlem yoğunluğu sunucuya yüklenmiştir. JavaScript dili sayesinde tüm bu yoğun işlemler istemcinin yani kullanıcının bilgisayarına yüklenmiştir. Sunucu tabanlı dillerde, Yoğun kullanılan bir web sitesinde yüzlerce kullanıcının yükü tek sunucuya bindiği için performans düşümleri ve bağlantı hataları oluşabilir. JavaScript dili sayesinde yük kullanıcı bilgisayarlara dağıtılmakta, böylece sunucuda yaşanacak performans kayıpları önlenmektedir. Sunucu tabanlı dillerde, yüksek performans sahibi bir sunucu yüksek maliyetler doğuracaktır. JavaScript dili sayesinde daha düşük performanslı bir sunucu daha düşük maliyetlere alınabilecektir.

Sunucu ve İstemci Tabanlı Dillerin Karşılaştırılması Site kullanım yoğunluğu artığında sunucu bileşenleri (işlemci, bellek vb.) yüksek maliyetler ödenerek iyileştirilebilir. Bu iyileştirme fiziksel iş yükü doğuracağı gibi, site kullanımını geçici olarak aksatacaktır. Site kullanım yoğunluğu artığında sunucu bileşenlerini iyileştirmek Amazon EC2 hizmeti sayesinde saniyeler içerisinde, sanal olarak yapılabilir. Kullandığın kadar öde mantığıyla maliyetler düşük olacaktır. Ayrıca Amazon AWS hizmetleri bu gibi yoğun kullanım durumlarını otomatik olarak algılayabilir ve yoğunluk geçene kadar donanım değerlerini iyileştirebilir. Yoğunluk normal düzeye düştüğünde bu donanım değerleri yine otomatik olarak geri alınmış olur. Yapılan bu kaynak artırımı ise kullanıldığı saat kadar ücretlendirilir, gereksiz maliyetler önlenmiş olur.

SONUÇ Bu bildiride bulut bilişim sistemleri kullanılarak oluşturulan web uygulamalarında Amazon AWS hizmetlerinin ve JavaScript kodlama dilinin birlikte kullanımı anlatılmış, bulut hizmetlerin faydalarından ve istemci tabanlı JavaScript dilinin kolaylıklarından bahsedilmiştir. Bildiride bahsedilen bu tasarım “Bulut Okulu” isimli uzaktan eğitim web portalında başarıyla uygulanmıştır.

Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı Hasan ARMUTLU 1 Muammer AKÇAY 2 1 Uşak Üniversitesi, Karahallı MYO, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Uşak hasan.armutlu@usak.edu.tr 2 Dumlupınar Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Kütahya muammer.akcay@dpu.edu.tr